. Ma György napja van.
Tragédiával végződött az otthonszülés Mendén
2014-11-21 23:49:26
Tragédiával végződött az otthonszülés Mendén

Tragédiával végződött az otthonszülés Mendén

Súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés a vád az ellen a budapesti bába ellen, aki tavaly év elején Mendén segédkezett egy otthonszülésnél. Az újszülött meghalt, az anya kritikus állapotba került.

 

Szülésznőként, bábaként egy születésházban dolgozó vádlottat 2012 őszén kereste fel a harmadik gyermekével várandós nő, aki első gyermekét császármetszéssel hozta világra. A második terhessége során egy dúlával (laikus segítő asszonnyal) mendei otthonában vajúdott, de végül még idejében kórházba ment, ahol a szülés problémamentesen lezajlott.

 

A harmadik, veszélyeztetett terhessége közben a szülész-nőgyógyász szakorvos felhívta a kismama figyelmét: a legenyhébb fájások jelentkezésekor azonnal menjen kórházba, mert ez esetben a szülés teljes folyamata kórházi körülményeket igényel. Az asszony ennek ellenére arra kérte a korábbi terhességek lefolyását is ismerő bábát, hogy majd segítsen neki a vajúdáskor, illetve együtt döntsék el, hogy pontosan mikor induljanak a kórházba.

 

Miután mindenben megegyeztek, 2013 januárjában, a szülés napján a fájások erősödésekor az asszony nem orvost vagy mentőt hívott segítségül, hanem a bábának szólt, aki azonnal indult Mendére, ám mire a házba ért, a szülés már megindult. A szülésznő  még ekkor sem értesítette a mentőket, hanem meleg vizet és takarót kért. Az asszony  rövid időn belül megszülte a magzatot, aki nem mutatott életjelet, ezért a bába megkezdte az újraélesztést, illetve már szólt az asszony férjének: hívjon mentőt.

 

A kiérkező mentősök és egy koraszülötteket gyógyító alapítvány szakemberei is megkísérelték a halott magzat újraélesztését, de nem jártak sikerrel. Az időközben életveszélyes állapotba került szülő nőt a budapesti Szent István Kórházba szállították, és azonnali műtéttel mentették meg az életét. A bába  ahelyett, hogy a kiérkező orvosoknak, mentősöknek beszámolt volna az előzményekről, elrejtőzött a ház egyik szobájában.

 

Gyömrői Hírhatár/MTI

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-11-22 20:28:44

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista a...
Bővebben >>