. Ma Auguszta napja van.
Tovább csökkent az áram ára
2014-09-01 08:32:28
Tovább csökkent az áram ára

Tovább csökkent az áram ára

5,7 százalékkal kevesebb a villanyszámlán

 


A múlt év őszihez képest 5,7 százalékkal kevesebbe kerül az áram hétfőtől, miután a rezsicsökkentésről februárban hozott törvény erre vonatkozó szabálya vasárnap hatályba lépett.



 

A törvény úgy fogalmaz, hogy a szolgáltató által a lakosságnak kibocsátott számlában - az augusztus 31-ét követő időszakban igénybe vett villamos energiáért - fizetendő összeg nem haladhatja meg a 2013. november 1-jén alkalmazott díjak 94,3 százalékát.

 

Ennek a feltétele azonban az, hogy a fogyasztás - azonos árszabás mellett - azonos energiamennyiségre és azonos számú hónapra vonatkozzon.

 

A törvény alapján augusztus végén jelent meg a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről. Ez a jogszabály a korábbit módosítja és a szolgáltatók által szeptembertől alkalmazható maximális áramtarifa díjakat tartalmazza.

 

A rendelet melléklete a négy áramszolgáltatóra külön-külön tartalmazza az egyetemes szolgáltatásban biztosított tarifák maximális árait. Így például a lakossági felhasználók 1320 kilowattóra/év fogyasztásig kilowattóránként az EDF DÉMÁSZ-nál legfeljebb 14,57, az E.ON Energiaszolgáltató Kft.-nél 13,71, az Elmű Nyrt.-nél 14,43, az ÉMÁSZ Nyrt.-nél 14,26 forintot fizetnek szeptember 1-től, míg eddig 16,35, 15,44, 16,20 és 16,02 forintot fizettek.

 

A rendeletben hasonló mértékben csökkentek az egyéb lakossági tarifák, változatlanok maradtak ugyanakkor a nem lakossági fogyasztók díjtételei.

 

Múlt év elején a kormány bejelentette, hogy a gáz és villamos energia árát 10 százalékkal csökkenti, ezt a februári számlákban már érvényesítették is. Ez az első rezsicsökkentés 3,7 millió áramfogyasztót és 3,3 millió gázfogyasztót érintett.

 

Második lépcsőben tavaly júliustól a víz, a szemétszállítás és a kéményseprés lett olcsóbb.

 

Az idén februárban hozott törvény alapján az áram, a távfűtés és a gáz ára lesz még alacsonyabb, de az egyes csökkentések időben eltolva jelentkeznek. Az áram árának szeptemberi csökkentése után októbertől a távhő lesz olcsóbb, 3,3 százalékkal.

 

MTI

 

 

Utoljára frissítve: 2014-09-01 08:33:13

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Március 31-ig kell érvényesíteni a felsőoktatási diákigazolványokat; ahhoz, hogy az érintettek kedvezményesen ...
Bővebben >>