. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Több tízmilliót is bukhat Gyömrő a telekügyleten
2020-03-13 12:32:26
Több tízmilliót is bukhat Gyömrő a telekügyleten

Több tízmilliót is bukhat Gyömrő a telekügyleten

A Mezey féle városvezetés is tervezte a „Jó itt élni” szervezet képviselői által áruba bocsátott városi ingatlan értékesítését - erről lapunkat a szövevényes üzleti ügyre rálátó informátorunk tájékoztatta. Elmondta azt is, hogy az előző önkormányzat azonban úgy tárgyalt egy esetleges vételi ajánlatról a vásárlóval, hogy annak során jelezték számára, piaci áron kívánják a területet értékesíteni.

 

Mint ahogy lapunk megírta, csereügylet keretében a város úgy értékesíti 2 millió 500 ezer forintért egy majd 6000 nm-es ingatlanját, hogy végső soron Gyömrőnek kell 680 ezer forintot kifizetnie.  Feltártuk azt is, hogy a mostani értékesítés nem előzmény nélküli, hasonló barterszerződéssel 2016-ban egy 11 550 nm-es területet értékesített Gyömrő 4 990 000 forintért szintén a Daráló-Aprító Újrahasznosító kft.-nek. Az értékesítés sajátja az volt, hogy a képviselőtestületi döntésről készült jegyzőkönyv szerint a kft. részére 6 évre visszamenőlegesen ismertek el munkákat ellentételezésként.

 

Nem szántóföld hanem iparterület

 

Informátorunk szerint a Mezey féle vezetés a tárgyalások során azt képviselte, hogy a Daráló Kft által bérleményként használt területet iparterületként kell figyelembe venni, és nem szántóföldként. Vagyis az eladás során az árát is ennek megfelelően, piaci alapokon kell meghatározni. Ez azt jelenti, hogy a tényleges piaci ár a most meghatározott árnak hozzávetőlegesen 10 szerese is lehetett volna vagyis, kb. 25 millió Ft.

 

A Helyi Építési Szabályzat térképi szinten is azt mutatja, hogy a terület ún. "GKSZ" besorolásban van, vagyis iparterületként használható.  

 

25 millió helyett 2,5 millió

 

25 millió forint egy közel 6000 nm-es Pest megyei iparterület esetében reálisnak tekinthető. Ez egyébként a Daráló kft.-ről nyilvánosan elérhető adatok is alátámasztják. A cég az adatok alapján egy jól menő, több százmilliós vállalkozást visz részben a gyömrői ingatlanon. Nettó árbevétele 2018-ban meghaladta a 250 millió forintot. Ennek tükrében elmondható, a vevő kifejezetten jól járt azzal, hogy kivárta a választásokat, és mindösszesen nettó 2,5 millióért jut az értékes telekhez.

 

Mi is a csereügylet alapja?

 

A Daráló kft. az önkormányzati testületi ülés jegyzőkönyve szerint nem készpénzben, hanem ellenszolgáltatással fizet az értékesítendő telekért, vagyis „a terület vételárába a Daráló-Aprító Újrahasznosító kft. által 2 500 000 Ft + Áfa összegben elvégzett – Gyömrő, Dózsa György- Táncsics M. út sarkán található ingatlanon az épület teljes elbontását a benne és környezetében található hulladékok elszállításával együtt – munka díját beleszámítja.”

 

Igen ám, de informátorunk szerint az épület elbontását a Gyömrő Városi Település és Fejlesztő kht. végezte el, vagyis a bontás mégsem lehet a csereüzlet alapja!

 

A Daráló kft. vélhetően a keletkezett törmeléket vette át, de ez esetben a testületi ülés jegyzőkönyve hamis adatokat tartalmaz.

 

Véletlenek sorozata – lehet, hogy lottózniuk kellene

 

Külön kérdéseket vet fel a törmelék mennyisége. A Daráló Kft. weboldala szerint 2000 Ft / köbméter áron vesz át vegyes törmeléket. Ebből az árból kiindulva a cég elképesztő mennyiséget, több mint 1 250 köbméternyi törmeléket vett át az önkormányzat kis sarki telkéről. A mennyiség és az átvétel díja pedig majd fillére megegyezett az általa megvásárolni kívánt telek gyömrői vagyonkataszter szerinti értékével. Egyébként ez a véletlen a lapunk által bemutatott első eladás során is fennállt, akkor is pont annyi törmeléket darált le a cég, mint amennyibe az eladott terület került.

 

Ha ennyi véletlen lehetséges, lehet, hogy az ügyletben résztvevőknek lottózniuk kellene!

 

Kétkedő olvasóink kedvéért a cikkünben foglaltakat alátámasztó testületi ülések jegyzőkönyvjeinek linkjét az alábbiakban újra közöljük:

 

A mostani értékesítésről szóló jegyzőkönyv, a vonatkozó rész a 45. oldalon található

 

http://www.gyomro.hu/kozadattar/dokumentumok/jegyzokonyvek/gyomroi_dokumentum_8785_1582729243.pdf

 

A 2016-os értékesítésről szóló jegyzőkönyv, a vonatkozó rész a 4-6 oldalakon található

 

http://www.gyomro.hu/kozadattar/dokumentumok/jegyzokonyvek/gyomroi_dokumentum_7418_1467701394.pdf

 

 

Folytatjuk.

Utoljára frissítve: 2020-03-13 13:16:31

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>