. Ma Gedeon napja van.
Szükségtelen az ajánlottnál több D-vitamint adni a csecsemőknek
2018-05-30 23:20:07
Szükségtelen az ajánlottnál több D-vitamint adni a csecsemőknek

Szükségtelen az ajánlottnál több D-vitamint adni a csecsemőknek

A D-vitamin a kalcium felszívódását segíti, ezért alapvető fontosságú a szervezetnek. Amikor a bőrt napsütés éri, természetes úton képződik, egy 2016-os kutatás azonban azt állapította meg, hogy az európaiak akár 40 százaléka is hiányt szenvedhet belőle.
    

Megfelelő mennyiségű D-vitamin hiányában megnő az angolkór kockázata, ilyenkor a csontok csökkent kalciumtartalma miatt deformitások alakulnak ki.
    

Finn kutatók abból indultak ki, hogy a több D-vitamin jobb lehet a babáknak, ezért klinikai tesztek során 975 egészséges finn csecsemő bevonásával vizsgálatot kezdtek. Véletlenszerűen egyes babáknak az ajánlott napi 400 nemzetközi egység (IU) D-vitamint írták elő, a többinek ennek háromszorosát, 1200 IU-t.
    

A gyerekek kétéves korára azonban a kutatók nem találtak különbséget sem a csonterősségben, sem a fertőzések előfordulásában - írták a JAMA Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban. 
   

 "Tudomásunk szerint ez az első nagyszabású, randomizált vizsgálat, amely értékelte a D-vitaminos étrend-kiegészítés hatásait a születéstől a kora gyermekkorig" - idézte a kutatókat a Medialxpress.com tudományos-ismeretterjesztő portál.
    

Mint megjegyezték, a babák nagy része ugyan már a tesztek előtt sem volt D-vitamin-hiányos, a nagyobb adag D-vitamin nem járt további előnyökkel sem a csonterősségre, sem a fertőzések gyakoriságára nézve.
    

Finnországban és sok más nyugati országban az élelmiszerekbe általában tesznek D-vitamint, így a két év alatti gyerekeknél a napi 400 IU D-vitamin adagolásával elegendő mennyiség jut a szervezetbe - következtettek a finn kutatók.


MTI

További híreink
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Színes Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Színes Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati m...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>