. Ma Gedeon napja van.
Szeptember első hétvégéjén rendezik Gyömrőn a Lecsófesztet
2016-08-29 21:24:50
Szeptember első hétvégéjén rendezik Gyömrőn a Lecsófesztet

Szeptember első hétvégéjén rendezik Gyömrőn a Lecsófesztet

A fergeteges szórakozást, vásári mulatságokat kínáló rendezvény a szűkebb, tágabb környezet tradícióiból merít. Az eseményen a környék legnevesebb tánccsoportjai idézik fel a Kárpát-medence számos szép táncát, viseleteit. Hamisítatlan népzenét hallgathatnak az arra áhítozók, s megkíséreljük Gyömrőn is feleleveníteni a táncház szép szokását.

A vásári forgatag szemnek szájnak kínál sok-sok élményt: a fafaragók, kosárfonók, fazekasok s más kézművesek árusítják portékáikat, s mesterségükből is ízelítőt adtak a kíváncsiaknak, s édes és sós nyálcsorgató finomságok, méz és lekvár különlegességek, sajtkóstoló, langalló buzdít kicsit és nagyot kóstolóra, vásárlásra. A kirakodóvásár körül megelevenednek a régmúlt harci játékai, lehet íjászkodnii, lovagolni.

A rendezvény elengedhetetlen része az egyre népszerűbb Parasztolimpia. A játékos felnőttek duhaj vígassága. A népi játékokra, falusi szokásokra épülő vetélkedő a szántóvetők munkájának elemeiből tevődik össze: farönk hasogatás, kukoricamorzsolás, asszonytolás talicskán, borlopózás, szalmabála cipelés, gumicsizma hajítás, csirkefogás. A nevezőket a Parasztolimpia vándorkupája és a vele járó értékes díjak sarkallják, a közönséget meg a mulatságos küzdelem.

A gyermekeket és gyermeklelkűeket óriásbábosok, gólyalábas vásári komédiások, hujákolók mulattatják.A kézműves sátorban az alkotó kedvűek a népi kézműves technikákkal ismerkedhetnek, saját kezűleg készíthetik el s haza is vihetik a vásárfiát. Mindeközben a lecsó felséges illata lengi be a rendezvény helyszínét. 

Minden évben egyre több csapat vállalkozik a meghirdetett gasztronómiai kalandra, így a népszerű nyári étel számos ínycsiklandó formában, minőségben, tálalásban kerül a zsűri elé. És persze az izgalmak levezetése sem maradhat el, hiszen a nap végén a csaknem éjfélig tartó utcabál oldja a versenyekből adódó feszültséget és tetőzi be az egész napon át áradó jókedvet.

Ha kedvet kaptál, a következő alkalommal Téged is szeretettel várunk ezen a jeles napon!

Amennyiben alkotó ötletedet szeretnéd megosztani velünk, kérlek írd meg e-mail címünkre, minden ötletet szívesen várunk!

A VII. lecsófőző versenyre 2016. augusztus 25-ig lehet nevezni! 

 

- lecsofeszt.hu -

További híreink
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Színes Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Színes Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati m...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mára lézeres szemműtétek millióit végezték már el, szóval nem mondhatjuk új jelenségnek, ám amilyen ütemben fe...
Bővebben >>