. Ma Elza napja van.
Sítúra? Így készítsük fel rá az autónkat!
2023-11-13 12:00:55
Sítúra? Így készítsük fel rá az autónkat!

Sítúra? Így készítsük fel rá az autónkat!

Sítúra előtti tervezés: kell téli gumi és hólánc az autóra?

 

A hazai szabályozást mindenki ismeri: nem kötelező a téligumi és a hólánc. Kivéve persze, ha egyes útszakaszokon táblával jelölik, hogy mégis használnunk kell. De indulás előtt a kötelező biztosítás befizetése mindenképp legyen a listánkon, nehogy a kint tartózkodásunk alatt megszűnjön. Kellemetlen meglepetés lenne!

 

A legtöbben azt az íratlan szabályt mantrázzák, hogy amennyiben a hőmérséklet stabilan +7 Celsius fok alá csökken, akkor le kell cserélni a nyári gumikat télire. Ennek megfelelően hatalmas sor szokott kialakulni a szervizekben az első hűvösebb időszak beköszöntével. Érdemes előre tervezni és jóval korábban időpontot kérni.

 

Lássuk országonként!

 

Külföldön nagyon eltérő szabályozások vannak. Így mielőtt nekivágunk az útnak, tájékozódjunk! Nem érhet minket meglepetés Lengyelországban, Hollandiában, Belgiumban vagy Dániában, mert ott hasonló a rendelet a hazaihoz.

 

Ellenben két szomszédos országunk, Ausztria és Szlovénia (ahova sokan járnak síelni) megköveteli a téli gumit, méghozzá novembertől április közepéig.

 

Ugyanebben az időszakban kötelező a téli gumi mellett a hólánc is Olaszország északi részében Lombardiában és a svájci határnál lévő Aosta-völgyben. Nem érdemes trükközni vele, mert a közúti ellenőrzések során ezt is figyelik, így a hiányzó kiegészítők büntetést vonhatnak maguk után.

 

Romániában mindenhol kötelező a téli gumi használata, a hegyekben pedig elvárt a hólánc is. Ráadásul aki nem évszaknak megfelelő abronccsal okoz balesetet, az még plusz büntetésre is számíthat.

 

Ha messzebb megyünk, akkor Franciaországban is kötelező hólánchasználatot írnak elő. Németországban bár szabad kezet kapunk, viszont ha a felkészületlenségünk miatt okozunk balesetet, vagy akár csak korlátozzuk a forgalmat, mert nem tudunk megfelelően haladni, akkor büntetésre kell számítanunk.

 

Bárhova is indulunk, tájékozódjunk előtte, hogy mik az aktuális, érvényben lévő szabályok. És inkább az elővigyázatosság vezessen minket, mint a szabálykövetés!

 

Időszakos szerviz? Intézzük el előtte!

 

Ha hamarosan esedékes lenne egy időszakos szerviz, akkor mindenképp úgy időzítsük, hogy még az út előtt át legyen vizsgálva az autónk. Mivel nem a megszokott körülmények várnak a járműre, fokozott igénybevétel várható. Egy ilyen útnak pedig egy jól felkészített, minden apró hibától mentes autóval érdemes nekivágni.

 

Készüljünk fel mindenre!

 

Izzókészlet, vontatókötél, gumijavító szett, pótkerék, szerszámok, kis hólapát. Ezekről mindenképp gondoskodjunk! De ne feledkezzünk meg a hideg élelemről, vízről, termoszban meleg teáról és takarókról sem. Legyünk mindenre felkészülve!

 

Ha minderre odafigyelünk, akkor kevés meglepetés érhet minket az út során.

Utoljára frissítve: 2023-11-15 17:45:05

További híreink
865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk peoducere
A védett létesítmény munkacímmel készít hatrészes sorozatot Kálomista Gábor produkciós cége.
2023-11-28 17:05:00, Hírek, Színes Bővebben
A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
A DK szerint valójában a Fidesz akarja megváltoztatni az önkormányzati választás szabályait (fél évvel a választás előtt), a Mi Hazánk a kormánypárt strómanja ebben az üg...
2023-11-28 17:04:58, Hírek, Színes Bővebben
Tervezed a fürdőkádajtó beépítését?
Bármilyen változtatást is tervezünk az otthonunkban, az egészen biztos, hogy alaposan körül kell járni a kérdést. Nem is olyan meglepő ez, hiszen egyrészt nem két forinto...
2023-11-27 17:07:36, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Tényleg eljutottunk ide. A Líra hálózatába tartozó pásztói Kölcsey könyvesbolt osztotta meg Facebook-oldalán, ...
Bővebben >>