. Ma Andrea napja van.
Rákóczi Napokat tartanak Gyömrőn
2015-06-26 12:16:08
Rákóczi Napokat tartanak Gyömrőn

Rákóczi Napokat tartanak Gyömrőn

Az ünnepi megemlékezés megnyitóját pénteken 15 órakor tartják a gyömrői Rákóczi Szövetség szervezésében a Prause közösségi házban. A Felvidékről és Délvidékről érkező vendégek, dallal, tánccal és zenével színesítik az ünnepi megemlékezést.

 

Szombaton 10 órakor a szokásoknak megfelelően II. Rákóczi Ferenc mellszobránál helyeznek el koszorút a helyi szervezetek és intézmények, majd 18 órakor a Mánya réten az 1955-ben felállított emlékoszlopnál folytatódik a program, ahol többek között az idősebb Pál Mihály Hagyományőrző és Művészeti Kör nevében Rakó József is beszédet mond.

 

A rendezvény utolsó napján, vasárnap Somogyi-Tóth Dániel tart orgonakoncertet 16 órakor a református templomban, a Nepomuki Szent János Római Katolikus Kápolnában (a falusi körforgalomnál lévő római templomban) pedig az Eszterházy kórus lép fel 15 órakor.

 

II. Rákóczi Ferenc 1705. július 3-án a gyömrői Mánya réten mondta el híres beszédét. Itt lelkesítette katonáit, s fogalmazta meg számukra hazájukkal szembeni kötelességeiket. Bár a néhai fejedelem életében nem játszott meghatározó szerepet Gyömrő, településünk mégis féltve és büszkén őrzi emlékét:

 

  • 1955-ben oszlopot állítottak Rákóczi beszédének emlékére a Mánya-réten,
  • 1987-ben a falusi iskola felvette a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola nevet,
  • a város központjában bronz mellszobor emlékeztet a fejedelemre.

 

Lelkes gyömrői civilek szervezőmunkájának köszönhetően ennek az emléknek lehet idén is minden helyi lakos továbbhordozója, aki kilátogat a fenti programokra.

 

A felső képen: Rákoczi-emlékoszlop Gyömrőn. Id. Pál Mihály tervei alapján épitették. 1955 julius 3-án leplezték le. Esze Tamás, a kurucz kor neves történésze avatta fel. 

 

Az alsó képen: Rákoczi-mellszobor Gyömrőn. Ifj. Pál Mihály alkotását 2005. julius 2-án leplezték le.

 

 

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2015-06-26 12:24:00

További híreink
Nagyratörő terveid vannak a weboldaladdal? Akkor ez a lehetőség érdekelni fog
A különböző weboldalaknak eltérő méretű tárhelyre van szüksége. Egy kisebb, bemutatkozó honlap könnyen lehet, hogy néhány tucat megabájtos tárhellyel is beéri. Azokon az ...
2024-03-21 16:18:30, Hírek, Kultúra Bővebben
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>