. Ma Jusztin napja van.
Otthona fűtéséhez válassza az energiahatékony hőszivattyút!
2023-11-13 12:03:03
Otthona fűtéséhez válassza az energiahatékony hőszivattyút!

Otthona fűtéséhez válassza az energiahatékony hőszivattyút!

A hőszivattyúk jelentik napjainkban az egyik legkorszerűbb fűtési lehetőséget, ugyanis környezetbarát módon, zöldenergiát használnak, és nemcsak fűtésre, hanem hűtésre és melegvíz előállítására is alkalmasak. Számos előnyük okán a hőszivattyúk világszerte több millió otthonnak biztosítanak kellemes komfortot, és jelentik a gázkazánok helyett a jövő hőforrását. Mit kell tudni ezekről a berendezésekről, hogy megalapozott döntést hozhasson akár új építés, akár korszerűsítés esetén?

 

Az alapok: A hőszivattyúk legfőbb jellemzői

 

A környezetbarát hőszivattyúk megújuló forrásokból, a levegőből, a talajvízből és a talajból származó hőt hasznosítják, az így nyert energiával fűtik, hűtik az otthonokat, illetve állítanak elő használati meleg vizet. Kevésbé terhelik a környezetet, mint a hagyományos fűtési rendszerek, CO2- és károsanyag-kibocsátásuk nulla.

 

Rugalmasak, hatékonyak, nemcsak új építés esetén, de meglévő épületekben is biztosítani tudják a komfortot. Alapvetően alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekkel, padló-, fal- és mennyezetfűtéssel üzemelnek a leghatékonyabban, de a rendszer megfelelősége esetén akár hagyományos radiátorokkal is. 

 

Működésükhöz 25%-ban elektromos energiát igényelnek - amely napenergiával is megtermelhető, így klímasemlegessé tehető -, de a fűtéshez szükséges hőmennyiség nagyobb részét a megújuló forrásokból nyerik ki. 

 

Hőszivattyú típusok

 

Valamennyi hőszivattyú az egyik oldalról kivont hőt a másik oldalra szállítja, hőt nem termel, csak elvon a környezetből. A hőforrástól függően 3 típusát különböztetjük meg, hogy hol melyik a leghatékonyabb, azt az ingatlan adottságai, állapota határozza meg.

 

A legelterjedtebb, legkedvezőbb költségű levegő-víz hőszivattyúk a környezeti levegőből nyerik a hőt, tartós hidegben, -25℃-ig is hatékonyan üzemelnek, telepítésük egyszerű, a hőszivattyús készülék kültéren is elhelyezhető.

 

Nagyobb hatékonysággal működtethetők a víz-víz és a talajszondás berendezések, amelyek a talajvíz, illetve a talaj hőjét hasznosítják. Telepítésük előtt költséges próbafúrásokkal kell meggyőződni az üzemeltethetőségről, magasabb a bekerülési költségük, illetve nagyobb a helyigényük, emiatt korlátozottabban használhatók. 

 

Érvek a hőszivattyúk mellett

 

A hőszivattyúk működése egy körfolyamat, amely a halmazállapot-változáson alapul, és az ebben rejlő hőt aknázza ki. Ugyanazon az elven működik, mint egy hűtőszekrény. 

 

A hőszivattyús rendszerek révén akár 50% fűtésiköltség-csökkenés érhető el, és hatékonyan működtethetők még alacsony külső hőmérséklet esetén is. Nincs károsanyag-kibocsátás és megfelelő kivitelezés esetén zajterheléssel sem jár a használatuk. 

További híreink
Választások után – sokan vannak még a változások ellen
Vasárnap Magyarországon helyhatósági és Európai Parlamenti választások voltak, az eredményeket világnézettől – pártállástól függően ki-ki úgy értelmezi, ahogy neki kedve...
2024-06-11 18:06:02, Hírek, Színes Bővebben
Egy jó krimi minden anyagi gondot megold!
Már annak, aki írja a történetet. Az olvasók esetében épphogy ellenkezőleg áll a dolog: elég egy nagyszerű krimi, és máris rákanyarodunk az író vagy írónő műveire, és ha ...
2024-06-10 15:57:07, Hírek, Színes Bővebben
Mit érdemes tudni a meddőségi kezelésekről?
Mikor van szükség a meddőség lehetséges okainak kivizsgálására? Milyen lépésekből áll a folyamat? A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.
2024-06-08 11:19:49, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter, a TISZA párt alelnöke hétfőn este Rónai Egon – általa – provokatívnak vélt interjúkezdetére radi...
Bővebben >>