. Ma Gedeon napja van.
Önkormányzati információk másodkézből 3. – Pataki Lakótelep
2013-03-21 20:35:02
Önkormányzati információk másodkézből 3. – Pataki Lakótelep

Önkormányzati információk másodkézből 3. – Pataki Lakótelep

Lapunk sorozatában („Önkormányzati információk másodkézből”) célunk, olvasóink tájékoztatása az aktuális önkormányzati jegyzőkönyvekben dokumentált, a lakosság számára is izgalmas döntések, párbeszédek, információk megosztása.

 

Cikkünk a 2013.02.14-i rendes képviselő - testületi ülés jegyzőkönyvét dolgozza fel, melyben a Pataki Lakótelep problémáját és a képviselők véleményét találhatjuk meg. Sajnos a lakótelepen élők kevés változást tapasztaltak az elmúlt hónapokban, a testület többször ígért, ritkán cselekedett.

 

Gáspár Krisztián felhozta a témát. Mezey Attila szerint nem csak ott van probléma, ami önmagában is érdekes fordulat, hiszen eddig úgy tudtuk, Gyömrőn mindenhol, minden rendben van. Szokásos módon Gáspár Krisztián kapott egy vádat, miszerint barátai miatt fontos neki az ügy. Ennél is érdekesebb, hogy Spaits Miklós, ki Fidesz színekben jutott be listáról a testületbe. Elmondása szerint nem volt felkészült vitában, mégis elmondta véleményét. Egyetértett Gyömrő 2000 Körös kollégáival. Ez azért döbbenetes, mert a helyi Fidesz, a Gyömrői Társaskör mellett, erősen kiáll az ott élőkért (a helyi Fidesz hivatalos lapján megjelentek szerint). Spaits Miklós szembement pártjával?

 

A Fideszes képviselő itt talán végleg letette a voksát, a Gyömrő 2000 Kör mellett, amit már érezhettünk a közmeghallgatáson is, mikor kifejtette, saját álláspontját és véleményét képviseli a testületben. (videó itt) Gyenes Levente megpecsételve az elhangzottakat egyetértett képviselőivel, érdemben természetesen nem történt semmi az ügyben.

 

A jegyzőkönyvekben is tapasztalunk újdonságokat, sokszor találkozhatunk zárójeles megjegyzésekkel, amiket nem tudunk mire vélni. Talán jelzezte a képviselő, hogy - na ezt most magamban gondolom, kérem jelöljék!

 

Találkozhatunk még „?!” írásjellel is, mi csak az írott szövegben megtalálható, az író véleményét nyomatékosító, érzéseket kiváltó eszköz. Ennek vajon mi a megfelelője az életben amit éreznünk kellene a jegyzőkönyv írójának szemszögéből, vagy mi a pontos szerepe egy hivatalos jegyzőkönyvben? Érdekesek ezek a rejtett eszközök, de hogy mi lehet ezeknek az oka, azt döntsék el Önök!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

"Mezey Attila alpolgármester:

(…) Gáspár Krisztián képviselő úrnak volt egy javaslata egy 5 millió Ft-os összeg beépítésére a Pataki lakóteleppel kapcsolatban. Ő már többször hangot adott annak, hogy maga részéről a személyes érdekek egyoldalú érvényesítését és a testületi ülés keretén belül történő érdekérvényesítést – mert tudja, hogy a képviselő úr legjobb barátja kint lakik a Pataki lakótelepen – messzemenőkig elítéli.

 

Azt el tudja fogadni, hogy Gyömrő Város külterületére fordítsanak összegeket, a külterületen élő lakosság infrastruktúrájának fejlesztésére kerüljön elkülönítésre egy összeg. De úgy, hogy csak a Pataki lakótelepre azt elítéli, hiszen ugyan annyian laknak körülbelül a Rózsahegyen, Tövesmajorban. Érdekes módon a Társas Kör mindig csak a lakótelepről beszél, tehát ezek szerint, aki Gyömrő más külterületén él azokkal nem kell foglalkozni?! Azt maximálisan támogatja, hogy nézzék meg, hogy milyen lehetőségeik vannak a külterületek felújítására, de az egyoldalú érdekérvényesítését nem tudja elfogadni.

 

A másik felvetése a képviselő úrnak a bevételek növelése. Ők is megnézték, hogy hogyan lehet a bevételeket növelni, ő nem emlékszik arra, hogy a Kastélydomb esetében bármilyen összeget elengedtek volna, hisz az önkormányzat telkeket kapott annak érdekében, hogy a most elinduló 200 millió Ft-os pályázatból az óvodafejlesztését meg tudja valósítani. A kettő között óriási különbség van. Úgy gondolja, hogy minden egyes szerződésben szereplő kötelezettséget, amelyet az önkormányzat felé teljesíteni kell a külsős vállalkozóknak folyamatosan nyomon követik, és szeretnék a határidőket is betartani és betartani. Ennyit módosítana tehát a képviselő úr javaslatán, hogy nem a Pataki ltp-re, hanem a külterületekre különítsenek el egy összeget. Ha kérdés van a költségvetéssel kapcsolatban arra szívesen válaszol, de most azt javasolja, hogy ne fogadják el, hanem várják meg az állami intézkedéseket.

 

Spaits Miklós képviselő:

Köszöni a szót. A Pataki lakótelep kapcsán szerette volna a gondolatait megosztani. Nem tudja, hogy milyen vita alakult ki, de egy biztos, hogy a lakóteleppel kapcsolatos kérdések és problémák már régebbiek. Tudni kell, hogy a rendszerváltás környékén, amikor megszűnt a laktanya és a katonaság, valamilyen rejtélyes okból kifolyólag magát a laktanya területét Péterihez csatolták közigazgatásilag, míg a lakótelep ide került Gyömrőhöz. A kérelmek az ott élők részéről már régóta ostromolják az önkormányzatot, közvilágítástól egészen az útépítésig, javításig.

 

Az út nem most ment tönkre, hanem az előbb említettek okán a Péteriből érkező teherautós forgalom az amúgy is rossz minőségű utat teljesen tönkretette. Amikor ez megtörtént Péteri Önkormányzat előző polgármestere felszólította Gyömrő Város Önkormányzatát, hogy hozassa rendbe az utat.

 

Sajnos nem tudtak Péterivel megegyezni. Azt gondolja, hogy ezt a kérdést is úgy kell kezelni, hogy akik oda kiköltöztek és ott vettek maguknak lakást, azok tisztában voltak a körülményekkel, és épp ezért lehetett olyan olcsón hozzájutni. Véleménye szerint ennek a problémának a megoldását mindenki áldozat vállalása mellett lehet teljesíteni, és nem gondolja, hogy csak az önkormányzatot terheli a felelősség. Meg kell keresni azokat a vállalkozókat, akik most a laktanyában tevékenykednek, méghozzá azért, hogy az útfelújításához ők mennyiben tudnak hozzájárulni, az ott élők hogyan tudnak hozzájárulni, és az önkormányzat mit tud hozzátenni a probléma megoldásához.

 

Abban pedig egyet ért alpolgármester úrral, hogy valóban a település környékén több olyan terület van, aminek a helyzete megoldatlan. Egy program mentén lehetne elkezdeni a külterület problémáinak megoldását, természetesen bevonva az ott élőket.

 

Gyenes Levente polgármester:

Abszolút igazat ad az alpolgármester úrnak és Spaits Miklós képviselő úrnak is. Valóban ő maga is azt mondja, hogy a leghangosabban (nem véletlenül, hiszen különböző szervezetek gerjesztették ezeket a hangokat) a Pataki lakótelepen élők kérvényezték, kérelmezték, sőt követelték a körülményeik javítását, de valóban a Tövesmajorban közel annyian élnek, továbbá a Rózsahegyen már többen is, mely egy víkend terület volt, és ugyan olyan olcsón lehetett hozzájutni az ingatlanokhoz, ahol később lakótelep lett.

 

Nem tömbházakkal, hanem családi házakkal épült be, de ugyan úgy az ott élők problémájának a megoldása is ennek a testületnek a feladata. Évről évre próbálnak valamit tenni, hiszen az Anna-hegyen a szemétszállítást megoldották a Pataki lakótelepen már az is nagyon nagy feladat, hogy az ivóvíz ellátást megoldották, és a későbbiekben a szennyvíz is kérdéses lesz.

 

Tovább árnyalja a képet, hogy 2013. január 1-től hivatalosan a vízmű nem az önkormányzathoz tartozik. Tehát nagyon kicsi a ráhatásuk erre a problémára. Dönteni kell a későbbiekben arról, hogy ezeket a területeket a város szélére szorítsák és a város pénzét nem költik rá, vagy ezeket a területetek is megpróbálják a városba beintegrálni. Ő az utóbbiak mellett van. Az, hogy erre mennyi pénzük lesz, nem tudja, de valószínűleg elég csekély, de legalább lássák a lakók a szándékot. Nekik a feladatuk, hogy azoknak a problémáját is meghallják, akiket nem jól csengő nevek képviselnek.

 

Gáspár Krisztián képviselő:

Pataki lakótelep témakörrel kapcsolatban annyit mondana, hogy egyetért ő is azzal, hogy van más külterület is, ami problémás. Azt mondja, hogy akkor ne álljanak meg a Pataki lakótelepnél, de ebben a költségvetésben egyik külterület problémájának megoldása sem szerepel.

 

Ő csak a Pataki lakótelepet javasolta, de őt azzal vádolni, hogy elfogult lenne ebben a tárgykörben az érdekes. Nagyon jó barátai laknak még a város összes többi külterületein is. Tehát azért mert a Pataki lakótelepet említette, támogatja a Rózsahegy fejlesztését is. Kastélydomb témakörrel kapcsolatban egy pici félreértés van, hiszen a testület igenis hozzájárult ahhoz, hogy a Kft. a közműfejlesztési hozzájárulást csak akkor fizesse meg az önkormányzat részére, amikor a használatbavételi engedélyeket megkapja. Tehát egy jó időre elengedte ezt az összeget, ami nem túl szerencsés.

 

A 100 millió Ft-os összegért valóban tárgyalni kellene a fejlesztővel, mert ezt pénzre kellene váltani. Egyébként azt gondolja, hogy az óvodaépítéshez felhasznált telket nagyon drágán vásárolták meg."

 

---------------------------------------------------------------------------------------------


Aktuális teljes jegyzőkönyv a kiemelt linken elérhető: itt.

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

AEN

 

Utoljára frissítve: 2013-03-22 08:42:34

További híreink
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kizárási eljárást indít a Momentum Jancsó Andrea, ferencvárosi önkormányzati képviselő ellen, közölte a párt p...
Bővebben >>