. Ma Kornél napja van.
Okosotthonok - okosmegoldásokkal a mindennapok kényelméért
2022-05-23 10:26:36
Okosotthonok - okosmegoldásokkal a mindennapok kényelméért

Okosotthonok - okosmegoldásokkal a mindennapok kényelméért

Kérdés: mitől válik okossá egy okosotthon?

 

Smart home - okosotthon, ami távvezérelhető, automatizált, beavatkozó. Azaz nemcsak a klasszikus vezérlési funkciókra képes, hanem cselekvésre is. Ez egy egyszerű példával szemléltetve azt jelenti, hogy a Riasztobolt.hu kínálatában kapható okosriasztó nemcsak az illetéktelen behatolást jelzi, hanem bekapcsolja a világításrendszert vagy a kerti öntözőt is. 

 

Az intelligens ház vagy okosotthon automatizált rendszere folyamatosan monitorozza a környezetből érkező adatokat és ha változást észlel, akkor reagál, azaz beavatkozik. Részét képezhetik: 


-Épületgépészeti 

-Elektronikai

-Audiovizuális

-Biztonságtechnikai

-Informatikai rendszerek

 

Ezek olyan fejlett központi egységgel rendelkeznek, amelyek vezérelhetőek távolról is, és képesek automatikusan közbelépni. Természetesen nemcsak az otthonát okosíthatja ki, hanem az üzlethelyiségét vagy az irodáját is - a lehetőségek tárháza várja ezzel kapcsolatban.

 

Milyen szenzorok vannak egy okosotthonban?

 

Az okosotthonok lelkét általában egy olyan központi vezérlőegység képezi, amihez különböző szenzorok kapcsolódnak. A vezérlőegység ezen szenzorok adatai alapján dönti el, hogy a rendszer egyes elemeit be- vagy kikapcsolja, átállítja, erről értesítést vagy riasztást küld.

 

Sokféle szenzor létezik: ajtó-, ablaknyitás, légnyomás, gáz, hőmérséklet, páratartalom, mozgás (PIR), fény (fényerő, szín), gesztusok (kézmozdulatok felismerése), hang (zaj- vagy beszédfelismerés), folyadék szint, folyadékáramlás, szélerősség, huzat, nedvesség. Mindezek sokféle adatot képesek szolgáltatni a központi egységnek, amely a megfelelő módon reagál.

 

Csak néhány példa a sok közül:


-A hőmérséklet és a páratartalom szenzorok által gyűjtött adatokat kiértékelve dönt arról, hogy ki- vagy bekapcsolja a fűtést, vagy a páratartalmat szellőztetéssel szabályozza. 

-A központi egység gondoskodik arról is, hogy a fürdőszoba hőmérsékletét este 7-től 9-ig magasabb értéken tartsa. 

-Ha 10 foknál nagyobb a belső és külső hőmérséklet különbsége, és a mozgásérzékelők nem jelezték egy ideje a lakók mozgását, a redőnyöket napközben is leengedi. 

-Bekapcsolja a kertben a világítást a kültéri fényérzékelő és a mozgásérzékelő jelzéseinek figyelembevételével.

-Bekapcsolja az éjjeli segédfényeket, ha valaki kimegy a konyhába vagy a mosdóba, majd ha a mozgás megszűnik, akkor lekapcsolja azt.

-Érzékeli a csőtörést majd riasztást küld e-mailben és SMS-ben, miközben elzárja a főcsapot.

 

Mi minden vezérelhető egy okosotthonban?

 

Vezérelhető a fűtés, a szellőzés, hűtés, klíma, ajtók, ablakok, csapok, szaniterek, árnyékolástechnika, a világítás, a háztartási berendezések.

 

Önnek is lehet okosotthona, válassza a kényelmet és biztonságot!

 

(x)

 

 

További híreink
Lemondott a Pornhub pornóoldalt működtető cég vezérigazgatója és egy vezetője
Lemondott a Pornhub mögött álló Mindgeek cég két magas beosztású vezetője – számolt be a The Verge nyomán a Telex. Mindketten egy, a pornóoldallal kapcsolatos riport megj...
2022-06-28 15:40:07, Hírek, Színes Bővebben
A Pegasus kiberfegyver gyártója nem tud megnyugtató válaszokat adni
A Donáth Anna kezdeményezésére összehívott európai parlamenti Pegasus bizottság meghallgatta a veszélyes kiberfegyvert kifejlesztő cég, az NSO képviselőjét, aki egyáltalá...
2022-06-24 21:13:58, Hírek, Színes Bővebben
Ügyészség elé idéznék Varga Judit igazságügyi minisztert
A korrupcióval vádolt, volt fideszes államtitkár Völner Pál ügyvédje tanúkénti kihallgatását kezdeményezte Varga Judit igazságügyi miniszternek.
2022-06-24 21:13:56, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A korrupcióval vádolt, volt fideszes államtitkár Völner Pál ügyvédje tanúkénti kihallgatását kezdeményezte Var...
Bővebben >>