. Ma Márk napja van.
Nyaraláskor félünk leginkább a betöréstől, mégis világgá kürtöljük a Facebookon
2017-06-09 22:33:43
Nyaraláskor félünk leginkább a betöréstől, mégis világgá kürtöljük a Facebookon

Nyaraláskor félünk leginkább a betöréstől, mégis világgá kürtöljük a Facebookon

Öt honfitársunkból négy gondolja úgy, hogy nyaralás idején a legnagyobb a betörés esélye, hiszen ilyenkor rajtuk kívül akár több szomszéd is őrizetlenül hagyja otthonát – derült ki a Szallas.hu friss felméréséből. „A félelmünk lehet a magyarázat arra is, hogy minden második utazó fordult már vissza azért az indulást követően, hogy még egyszer leellenőrizze, valóban mindent bezárt-e” – ismertette a részleteket Mészáros Judit, a Szallas.hu marketing menedzsere. Nyaralás alkalmával a nagy többség egyébként jobban félti azt, ami eszmei értékkel bír, szemben azokkal a tárgyakkal, melyek ugyan drágák, de pótolhatók.

 

Arról ugyanakkor már megoszlanak a vélemények, hogy szabad-e a nyaralást világgá kürtölni a közösségi médiában: minden 3. utazó már az üdülés alatt is tudatja a világgal, hogy milyen jól érzi magát otthonától távol, ugyancsak egyharmaduk kizárólag nyaralás után teszi közzé kedvenc fotóit, míg a többiek – különösen a férfiak – semmilyen formában nem kommunikálnak az utazásról.


Fénnyel, hanggal, anyóssal tartjuk távol a betörőket

 

Az üres lakás védelmére persze megvannak a bevett praktikák. 5 magyarból 4 ilyenkor megkér valakit, hogy nézzen rá akár naponta az üres lakásra. Vannak, akik pusztán az otthonmaradó ebre bízzák a házőrzést, míg ötből egy családnál riasztó is van. Ez utóbbihoz képest jelent további biztonságot a kamerarendszer és a távfelügyelet, bár ezt csak elvétve használjuk.

 

Vannak persze leleményesebb utazók is, akik úgy tesznek, mintha otthon tartózkodna valaki, így például égve hagyják a lámpát, vagy bekapcsolják a rádiót. Előfordulnak fifikásabb megoldások is: többen arról számoltak be, hogy kulcsot adnak anyósnak, más rokonnak vagy a szomszédnak, hogy minden nap gondoskodjon a redőnyök felhúzásáról és leengedéséről, épp úgy, mint amikor otthon van valaki. „Kimondottan betörőriasztó trükköket is megismertünk a felmérésből: akadt például házilag barkácsolt mozgásérzékelős lejátszó, mely kutyaugatást produkál, egy családfő pedig üres befőttesüvegeket hord a bejárati ajtó közelébe, hogy a csörömpöléssel késztesse futásra a betörőt. Az értékek elrejtésére is alkalmaznak trükköket, bár ezt nyilvánvalóan már kevesen osztották meg. Itt a legextrémebb megoldás az otthon tartott készpénz fagyasztóban történő tárolása volt” – tette hozzá Mészáros Judit.

A strandon, vízparton is megtesszük a szükséges óvintézkedéseket: szinte senki nem visz magával nagyobb értéket, és többnyire valaki mindig ott marad felügyelni a holmikat. A jól bevált „letakarós módszer” is töretlenül népszerű, illetve a vízhatlan nyakba akasztós „pénztárcákat” is kedveljük.


A szállás viszont széf nélkül is jó lesz

 

Bár otthon félősek vagyunk, nyaralás alkalmával háromból ketten nem kérnek széfet a szobájukba, és csak a válaszadók egyötöde fizet inkább többet, de ragaszkodik az értékmegőrzéshez vagy a szobában lévő széfhez. 

 

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>