. Ma Béla napja van.
Növelné a kockázatot a további kamatvágás
2014-04-23 12:43:13
Növelné a kockázatot a további kamatvágás

Növelné a kockázatot a további kamatvágás

Pleschinger: a további kamatvágás fokozhatja a kockázatokat

 

A nemzetközi piaci hangulat komoly befolyással lehet a magyar gazdaság kockázati megítélésére, ha pedig az MNB a kamatvágással tovább megy, az tovább fokozza a kockázatokat - mondta Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja a Napi.hunak.

 

 

 

 

 

A hírportálon szerdán megjelent interjúban a jegybankár kifejti, hogy a kamatdöntésnél alapvetően két mérlegelési szempont ütközik egymással: az egyik a belső, az országspecifikus mutatók alakulása, a másik pedig a külső, a nemzetközi környezet. Az előzőek közül akár a költségvetési hiányt, a GDP-növekedést, az államadósságot vagy az infláció alakulását nézve a helyzet megnyugtató. Azonban bármikor bármi történhet a piacon, és Magyarország - egy nyitott, viszonylag magas adósságállománnyal és külföldi kitettséggel rendelkező országként - fokozottan ki van téve a  következményeknek. Az ukrán, vagy a törökországi helyzet eszkalálódása, továbbá az amerikai tapering váratlan alakulása is meglepetést okozhat.

 

A tanácstag szerint részben megjelenik a pénzügyi sérülékenységben is az, hogy Magyarországon ilyen alacsony az alapkamat. A forint a legvolatilisabb deviza a régióban, ráadásul az árfolyam a gyenge irányba jellemzően nagyobb mértékben mozdul el, mint amikor javul a helyzet és erősödés van - mondta a hírportálnak.

 

Hozzátette, hogy visszagondolva 1998-ra, 2003-ra vagy 2011-re, látható, hogy amikor komolyabb piaci turbulencia jelentkezik, akkor nem elég a kisebb szigorítás, agresszívabban, száz bázispontokat kell emelni.

 

Pleschinger Gyula úgy véli, hogy minősítési szempontból Magyarország már most is megfelelne a befektetési kategóriának, ám a jelenlegi besorolásból nehéz lesz továbblépni, mert a hitelminősítők előszeretettel hasonlítják össze az azonos besorolás alatt lévő országokat.

 

 "Mivel Magyarországon a velünk egy megítélés alá eső, azaz befektetési kategóriába nem tartozó országokhoz képest magas az államadósság aránya, könnyen mondják azt: az ország sérülékeny, marad ebben a kategóriában függetlenül attól, hogy az EU-ban és az eurózóna országaiban is átlagosan a miénknél magasabb, és emelkedő trendet mutat a GDP-arányos államadósság szintje"- fejtette ki a Napi.hunak.

 

Pleschinger Gyula abban bízik, hogy egy-két éven belül, akár már jövőre érkezhet felminősítés, és így Magyarország a befektetési kategóriába kerülhet.

 

MTI

Utoljára frissítve: 2014-04-23 12:44:47

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>