. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Nem változnak az önkormányzati hatáskörök
2017-06-02 20:35:19
Nem változnak az önkormányzati hatáskörök

Nem változnak az önkormányzati hatáskörök

Kovács Zoltán a felújított Zalaszentgróti Járási Hivatal átadásán beszélt arról, hogy kialakult mára az állam szerkezete, a közigazgatás rendszere, "nincs vita arról, hogy vannak járások, integrált területi államigazgatási szervek". Időnként azonban felmerül a kérdés, hogy milyen hatáskörök maradnak az állami feladatmegosztásból az önkormányzatoknál és a területi államigazgatási szerveknél.
    

"Semmiképpen nem kívánunk változtatni az elkövetkezendő időszakban a hatáskörökön", csupán "házon belül" történik némi finomhangolás, hogy egyes ügyek intézése még közelebb kerüljön az állampolgárokhoz - jelentette ki.
    

Kifejtette: tavaly mintegy 23 millió ügyet kezeltek az állami hivatalok, ebből 15 milliót a kormányablakok, amelyekből 7 millió okmányokkal volt kapcsolatos. A mintegy 270 magyarországi kormányablakban 1500 ügytípussal foglalkoznak - júliustól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgáltatásai is a kormányablakokban lesznek elérhetők -, és tavaly csupán 1900 esetben fordult elő, hogy nem tudták tartani a legfeljebb 60 napos határidőt.
    

Az államtitkár a zalaszentgróti épületfelújítással kapcsolatban felidézte, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 1100 milliárd forintos európai forrást biztosít öt területre, közte a középületek energetikai korszerűsítésére. A kormányhivatalokhoz tartozó több mint 260 épület felújítására összesen mintegy 25 milliárd forintot fordítanak országszerte, egyéb középületeknél összesen 300-350 milliárd forint jut hasonló célokra.
    

Csak Zala megyében a kormányhivatali épületek felújításával évente mintegy 50 millió forint energiamegtakarítás érhető el - jegyezte meg Kovács Zoltán.
    

Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott elmondta, hogy a KEHOP forrásaiból tíz zalai hivatali épület újul meg, csaknem egymilliárd forintból. Ebből a zalaszentgrótival együtt hetet már átadtak, a továbbiak korszerűsítése a második félévben zárul le. Zalaszentgróton 92 millió forintot fordítottak az épület falainak és tetejének szigetelésére, festésére, a nyílászárók cseréjére és a fűtési rendszer korszerűsítésére. Ebben a járási hivatalban 25-en intézik a 20 települést magába foglaló, mintegy 15 ezer lakosú járás lakóinak ügyeit. Tavaly összesen 13 ezer ügyet kezeltek - ismertette.

 

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz), Zala megyei fejlesztési biztos hozzáfűzte: a felújítás után már a városképbe illeszkedő járási hivatal a többi intézményhez hasonlóan beváltotta a reményeket. A kormányablakok működése nagy előrelépésnek számít, hiszen az állampolgárok lakóhelyükhöz a lehető legközelebb intézhetik ügyeiket.

 

MTI

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>