. Ma Orbán napja van.
Nem csak sitt, sírkövek is a város szélén
2013-07-10 08:14:43
Nem csak sitt, sírkövek is a város szélén

Nem csak sitt, sírkövek is a város szélén

Egy újabb illegális inert hulladéklerakóra hívja fel a hatóságoknak figyelmét a KIGYE egyesület, illegális bontási hulladéktelep nőt ki a földből a gyömrői Rózsahegyen. Töménytelen mennyiségben beton, gránit, márvány törmelék és temetőből származó bontott sírkő is látható a területen.

 

A természetvédelmi egyesület információi alapján a telep tulajdonosa egy bontással, földmunkákkal foglalkozó vállalkozó. Az egyesület bejelentést tett az illegális hulladéklerakó miatt a gyömrői mezőőrnél és a közterület-felügyeletnél.

 

GALÉRIA>

 

A bekerítetlen terület felé vezető utat betontörmelék és bontott cserép törmelék szegélyezi és borítja. A cserép darabok, mint a lándzsa hegye áll ki a földből az oda vezető Péteri úton. Autóval a bontási hulladékon való áthaladása könnyen defekttel végződhet. Az utat vörös színű por lepi el a bontásból származó cserép törmeléktől.

 

Gyömrőn az egyik legszembetűnőbb környezetvédelmi probléma az illegális hulladéklerakás. Az illegális hulladéklerakással szembeni fellépésre közigazgatási, szabálysértési vagy büntetőjogi, sőt akár polgári jogi lehetőségek is kínálkoznak. A gyakorlatban azonban nem történik hathatós fellépés, felelősségre vonás.

 

A hulladékgazdálkodásra vonatkozó jogszabályok szigorú felelősséget rónak a nagy mennyiségű építési és bontási hulladékot kezelő környezethasználókra, akik esetenként nem a jogszabályoknak megfelelően járnak el. A KIGYE rendszeresen jelzi az illegális hulladéklerakókat a gyömrői polgármesteri hivatalnak, de a jogszabálysértés ellenére a legtöbb esetben semmilyen intézkedés nem történik a jogellenes állapotok megszüntetésére. Az egyesület véleménye szerint hatóság mulasztása egyrészt a tényállás-tisztázási és döntési kötelezettség elmaradásában, másrészt a hulladékgazdálkodási bírság alkalmazásának mellőzésében nyilvánult meg.

 

A gyömrői Eperfasornál történt illegális inert, kommunális hulladéklerakás ügyében, valamint Kommunál Plusz Kft. illegális szennyvíziszap elhelyezése ügyében az egyesület bejelentést tett és a gyömrői városvezetésnél. Egyik bejelentésre sem érkezett válasz, bár a helyi hatóság a számára előírt törvényes határidő rég lejárt. Ennek következtében érdemi döntés sem született az illegálisan elhelyezett hulladék elszállítására vonatkozóan, valamint a súlyos környezet pusztítás kivizsgálásának ügyében.

 

A fent említett két ügyben a helyi környezetvédők kénytelenek nagyobb hatáskörrel rendelkező felügyelőségnél bejelentést tenni, így talán történik intézkedés a környezetveszélyeztető állapot megszüntetése érdekében. Kezdeményezésükre az egyik bejelentésre Kovács Péter vízügyért felelős helyettes államtitkár tájékoztatást kért a Pest Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatóságtól. Tájékoztatásuk szerint az ügyet megvizsgálták, a helyszíni szemle során megállapítást nyert a jogsértés ténye, mely szerint engedély nélküli területre történt a szennyvíziszap elhelyezés. A Pest Megyei Kormányhivatal határozatott hozott a Kommunál Plusz Kft. (2360 Gyál, Balogh Ádám utca 32. B. ép) engedélynélküli tevékenységét illetően, melyben a talajvédelmi bírság befizetésére és a jogellenes állapot 2013. június 15-ig történő megszűntetésére kötelezte a fent említett kft-t. Az ügyben értesítették a Vidékfejlesztési Minisztériumot és a Parlament és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályát.

 

Ez már tendencia Gyömrőn, hogy a felelősségre vonások a környezetünk szennyezése miatt rendre elmaradnak – az esetekben a jegyzőség nem teszi meg a megfelelő lépéseket a hatóságok irányába. Így a települést szép lassan belepi a szemét.

 

GYH

 

 

 

További híreink
Gyerekekkel kampányol a Jó Itt Élni nevű politikai szervezet
Gyömrőn esély sincs arra, hogy mélyre süllyedjen az önkormányzati kampány, ugyanis eleve mélyről startolt. A város sportegyesületnél focizó gyerekeknek egy helyi politika...
2019-04-30 23:03:38, Hírek, Aktuális Bővebben
Gyömrőre érkezett a Mikulás
Idén második alkalommal, Advent első hétvégéjén várta az igazi Mikulás a gyerekeket a Fő téren
2018-12-03 11:19:29, Hírek, Aktuális Bővebben
Szuper zebrát kapott a József Attila utca
Piros-fehér színben fognak pompázni Gyömrő zebrái
2018-10-28 20:30:02, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Gyömrőn esély sincs arra, hogy mélyre süllyedjen az önkormányzati kampány, ugyanis eleve mélyről startolt. A v...
Bővebben >>