. Ma Vince napja van.
Nem csak sitt, sírkövek is a város szélén
2013-07-10 08:14:43
Nem csak sitt, sírkövek is a város szélén

Nem csak sitt, sírkövek is a város szélén

Egy újabb illegális inert hulladéklerakóra hívja fel a hatóságoknak figyelmét a KIGYE egyesület, illegális bontási hulladéktelep nőt ki a földből a gyömrői Rózsahegyen. Töménytelen mennyiségben beton, gránit, márvány törmelék és temetőből származó bontott sírkő is látható a területen.

 

A természetvédelmi egyesület információi alapján a telep tulajdonosa egy bontással, földmunkákkal foglalkozó vállalkozó. Az egyesület bejelentést tett az illegális hulladéklerakó miatt a gyömrői mezőőrnél és a közterület-felügyeletnél.

 

GALÉRIA>

 

A bekerítetlen terület felé vezető utat betontörmelék és bontott cserép törmelék szegélyezi és borítja. A cserép darabok, mint a lándzsa hegye áll ki a földből az oda vezető Péteri úton. Autóval a bontási hulladékon való áthaladása könnyen defekttel végződhet. Az utat vörös színű por lepi el a bontásból származó cserép törmeléktől.

 

Gyömrőn az egyik legszembetűnőbb környezetvédelmi probléma az illegális hulladéklerakás. Az illegális hulladéklerakással szembeni fellépésre közigazgatási, szabálysértési vagy büntetőjogi, sőt akár polgári jogi lehetőségek is kínálkoznak. A gyakorlatban azonban nem történik hathatós fellépés, felelősségre vonás.

 

A hulladékgazdálkodásra vonatkozó jogszabályok szigorú felelősséget rónak a nagy mennyiségű építési és bontási hulladékot kezelő környezethasználókra, akik esetenként nem a jogszabályoknak megfelelően járnak el. A KIGYE rendszeresen jelzi az illegális hulladéklerakókat a gyömrői polgármesteri hivatalnak, de a jogszabálysértés ellenére a legtöbb esetben semmilyen intézkedés nem történik a jogellenes állapotok megszüntetésére. Az egyesület véleménye szerint hatóság mulasztása egyrészt a tényállás-tisztázási és döntési kötelezettség elmaradásában, másrészt a hulladékgazdálkodási bírság alkalmazásának mellőzésében nyilvánult meg.

 

A gyömrői Eperfasornál történt illegális inert, kommunális hulladéklerakás ügyében, valamint Kommunál Plusz Kft. illegális szennyvíziszap elhelyezése ügyében az egyesület bejelentést tett és a gyömrői városvezetésnél. Egyik bejelentésre sem érkezett válasz, bár a helyi hatóság a számára előírt törvényes határidő rég lejárt. Ennek következtében érdemi döntés sem született az illegálisan elhelyezett hulladék elszállítására vonatkozóan, valamint a súlyos környezet pusztítás kivizsgálásának ügyében.

 

A fent említett két ügyben a helyi környezetvédők kénytelenek nagyobb hatáskörrel rendelkező felügyelőségnél bejelentést tenni, így talán történik intézkedés a környezetveszélyeztető állapot megszüntetése érdekében. Kezdeményezésükre az egyik bejelentésre Kovács Péter vízügyért felelős helyettes államtitkár tájékoztatást kért a Pest Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatóságtól. Tájékoztatásuk szerint az ügyet megvizsgálták, a helyszíni szemle során megállapítást nyert a jogsértés ténye, mely szerint engedély nélküli területre történt a szennyvíziszap elhelyezés. A Pest Megyei Kormányhivatal határozatott hozott a Kommunál Plusz Kft. (2360 Gyál, Balogh Ádám utca 32. B. ép) engedélynélküli tevékenységét illetően, melyben a talajvédelmi bírság befizetésére és a jogellenes állapot 2013. június 15-ig történő megszűntetésére kötelezte a fent említett kft-t. Az ügyben értesítették a Vidékfejlesztési Minisztériumot és a Parlament és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályát.

 

Ez már tendencia Gyömrőn, hogy a felelősségre vonások a környezetünk szennyezése miatt rendre elmaradnak – az esetekben a jegyzőség nem teszi meg a megfelelő lépéseket a hatóságok irányába. Így a települést szép lassan belepi a szemét.

 

GYH

 

 

 

További híreink
E-mailben értesít a BKK a tartozásról
Automatizált, e-mailes emlékeztetőrendszert vezet be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azoknak az utasoknak, akiket a fővárosi közösségi közlekedés használata során p...
2020-01-21 08:58:38, Hírek, Aktuális Bővebben
Ha autózol, már csak tíz napod maradt erre
Az autósok számára fontos határidő jár le 10 nap múlva, 2020. január 31-én. Január utolsó napjáig érvényesek ugyanis a 2019. évre váltott megyei matricák. Azoknak, akik a...
2020-01-21 06:02:12, Hírek, Aktuális Bővebben
A győmrői üveghegy mögött a szeméttenger hullámzik
Szomorú látvány fogadja azokat, akik a gyömrői piacra látogatnak akár vásárlás, akár az ott elhelyezett szelektív hulladéktárolók használata céljából. Az üvegtároló konté...
2020-01-20 10:33:41, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bekeményített a rendőrség az ittas járművezetőkkel szemben Pest megyében. A hatóság arra hívta fel a figyelmet...
Bővebben >>