. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Napi három forintért lehet bérelhető a Horthy park egy négyzetmétere
2013-06-09 23:01:21
Napi három forintért lehet bérelhető a Horthy park egy négyzetmétere

Napi három forintért lehet bérelhető a Horthy park egy négyzetmétere

A Városfejlesztési Bizottság és az Ügyrendi, Jogi és Közbiztonsági Bizottság elfogadta és jóváhagyta az Antal Solution Kft.-vel megkötött bérleti szerződés módosításának kérelmét, a Békebeli Sörkertre vonatkozóan. A bérlő a bizottsági anyaghoz csatolt kérelmében kérte az önkormányzattal kötött szerződésének módosítását, éves bérleti díj megállapítását.

 

Tölli László (Gyömrő 2000 Kör) bizottsági elnök, a pénzügyi bizottságban a következőket mondta: „A cég eddig szolgáltatást biztosított bérleti díj fejében. Az iskolákból jártak ki a gyermekek testnevelés órákon korcsolyázni. Most az a kérésük, hogy fix összegű forintba történő kifizetés legyen és ne szolgáltatás. Az előterjesztés alapján éves szinten bruttó 500.000 forint lenne a sörkert bérleti díja.

 

A kérelmet a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság megtárgyalta, bruttó 500.000 Ft/év bérleti díj megállapítását javasolta, ami havonta bruttó 42.000 Ft/hó összeget jelent egy 490 négyzetméteres területért a város szívében, a Horthyról elnevezett parkban.

 

Az Antal Solution Kft. képviselője 2012-ben, egy testületi ülésen a következőket mondta: „Az üres föld területért cserébe szolgáltatással fizet a bérlő. A 80 tanítási napon átlag három osztály 90 tanulót figyelembe véve, évente 7200 órát, térítésmentes igénybe vételt kap cserébe a város, amely igénybe vétel keretében az 500,-Ft/alkalom valamint 500,- Ft ingyenese korcsolyabérletet számolva rója le a bérleti díjat a Kft.”  Videó: itt

 

A cég és a városvezetés a saját számítása szerint több mint hétmillió forintot számolt az éves bérlet díj fejében. Kérdezhetjük, nem merül-e fel a hűtlen kezelés gyanúja, az ötszázezer forint éves bérleti díj megállapításakor?

 

Gyömrő Város Önkormányzat képviselő-testülete, a 2013. június 10. napján, elfogadhatja, a bizottságok által javasolt szerződésmódosítást.

 

A sörkert üzemeltetőjének, a két bizottság döntése alapján aránytalanul a piaci ár alatt lehet a frekventált helyen területe. A bérlő által kínált, és a bizottság által megalapított feltűnően alacsony bérleti díj aránytalansága kirívóan szembetűnő, összevetve a gyömrői piac helyfoglalási napidíjával mely 780 Ft/m². A városi piacon a kereskedőkre kirótt díj összevetve a frekventált helyen lévő szórakozó hely bérleti díjával, meglepő különbséget mutat.

 

Békebeli Sörkert havi bérleti díja napi négyzetméter árra lebontva 2,7 Ft lehet, ami 490 m²-re számolva 1323 Ft az egész területért. A piacon egy árus négyzetméterenként napi 780 Ft összeget fizet, közel háromszázszorosát.

 

A mai napon, internet fellelhető hirdetések szerint, egy 400 m² nagyságú gyömrői bérleményt 375.000 Ft/hó, míg egy maglódi 560 m²-est, 569.000 Ft/hó összegért tudhatunk magunkénak. Ez átszámítva 1 m² napi árára, a gyömrői ingatlan esetében 31 Ft-ot, míg a maglódi ingatlan esetében 33 Ft-ot jelent. Tehát egy halandó, hosszútávon letelepedő, adófizető vállalkozónak is több, mint tízszeresét kell fizetnie főbérlőjének, mint a tervek szerint az Antal Solution Kft. fizethet Gyömrőnek.

 

Természetesen az előzetes döntések során, sem gazdaságossági számítás, sem piaci elemzés nem készült, de minek is, hiszen nem a saját vagyonukat herdálják el, akik képviselik érdekeinket.

 

Persze nagy baj nincs abban az esetben, ha ez a vállalkozóbarát döntés precedens értékű lesz, és vonatkozik a piacon áruló kereskedőkre, valamit a többi gyömrői vállalkozásra is, és nem csak az Antal Solution Kft.-re. A bizottságok döntése alapján bármelyik gyömrői vállalkozás jelentkezhet, hogy kér egy kis támogatást hasonló alapon, mint az Antal Solution Kft.  A helyi vállalkozóknak nyilván előnyt kell, és lehet is élvezniük, hiszen ide fizetik az iparűzési adót és még helyi lakosok is, nem úgy, mint Antal Attila (na meg a polgármester).

 

Ha ilyen rémesen gazdag városban élnénk, talán ez így lenne elvszerű, csak akkor miért nem telik a város vezetésének egy zebrát felfestenie a Mendei útra, miért kátyúsak az utak, miért van elhanyagolva a temető, miért nem telik a hó eltakarításra, és sorolhatnánk még a miérteket.

 

A Békebeli Sörkert különleges támogatást élvez a városvezetéstől. A sörkert jogszerű építési engedélye és használatbavételi engedélye is erősen megkérdőjelezhető. Egy természetvédelmi területen, egy barakkokból álló épületsor léte nem biztos, hogy minden jogi szabálynak megfelel. De a gyömrői jegyzőségnek, mint a törvény őrének és tudójának ez nem szúr szemet. A hab a tortán, hogy a sörkert az „egzotikus” növények termesztésében is sajátos engedéllyel rendelkezhet a hatóságoktól. Különleges cannabisok fejlődnek Békebeli Sörkert dézsáiban, és ez a „gyömrői rend” őreinek sem tűnik fel.



PJ

Utoljára frissítve: 2013-06-10 07:11:48

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>