. Ma Béla napja van.
Nagy sikerrel zárult az Astellas Gyermekrajz Pályázat
2015-03-13 19:19:14
Nagy sikerrel zárult az Astellas Gyermekrajz Pályázat

Nagy sikerrel zárult az Astellas Gyermekrajz Pályázat

Tegnap közel száz gyermek, szülő, megrajzolt orvos és segítő pedagógus ünnepelte együtt a 2014-es Astellas Gyermekrajz Pályázat legjobbjait.


A tavaly ősszel meghirdetett nemes megmérettetés során minden korábbinál több, összesen 3.075 gyermek vállalkozott arra, hogy saját doktor nénijével, illetve doktor bácsijával kapcsolatos kedvenc történetét megrajzolja, s ezzel háláját, köszönetét és szeretetét a nyilvánosság előtt kifejezze. A csodálatos rajzokat a zsűri és a nagyközönség egymástól függetlenül értékelte. Az internetes közönségszavazás során a rajzokra, festményekre és egyéb technikával készült munkákra a mintegy 4.042 fő részvételével zajló szavazás vasárnap éjféli zárásáig összesen 13.324 érvényes szavazat érkezett be. Az egyes korosztályok legjobbjai az idei közönségdíjakat, valamint a szakmai díjakat tegnap, a budapesti MOM Kulturális Központ kupolatermében megrendezett ünnepségen vehették át.



A 2014-es Astellas Gyermekrajz Pályázat közönségszavazásán az 5-6 éves korosztályban 1178 szavazattal a 6 esztendős Házi Boglárka (Karcag, Jász-Nagykun-Szolnok megye) „Katica készül” c. munkája lett az első helyezett. A második helyen 1062 szavazattal Hunya Tímea (Szolnok, Jász-Nagykun-Szolnok megye) „Orvosnál” című rajza, a harmadik helyen pedig 529 szavazattal Sebők Dóra (Kisvárda, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) „Éva doktor néni” című alkotása végzett. A 7-9 éves korosztály dobogójának legtetejére 637 szavazattal Lévai Dominika (Szigetszentmiklós, Pest megye) „Az orvos és beteg” című munkája került. A második legjobb alkotásnak 568 szavazattal Récsányi András (Szolnok, Jász-Nagykun-Szolnok megye) „Kedvenc fogorvosomnál” című rajza bizonyult. Ebben a korcsoportban a harmadik helyre 567 szavazattal Horváth Helga (Jászapáti, Jász-Nagykun-Szolnok megye) „A legkedvesebb doktor néni” c. alkotása került. Az idei pályázat legfelső, azaz a 10-12 éves korcsoportjában a közönségszavazás során a következő sorrend alakult ki: 563 szavazattal az első helyen végzett Récsányi Fanni (Szolnok, Jász-Nagykun-Szolnok megye) „Orvosom!” c. rajza, második lett 273 szavazattal Pogány Patrícia (Budapest) „A betegség utáni osztálykirándulás” c. munkája, a harmadik helyet pedig 233 szavazattal Lévai Levente Imre (Tiszavasvári, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) „A legjobb tüdőgyógyító” című rajza szerezte meg.

 

 

Míg a közönségszavazás az idei közönségdíjakról, a zsűri a pályázat szakmai dobogósairól, valamint fődíjasairól döntött. A zsűritagok az értékelés során a rajzban megjelenő gondolatot, a kivitelezést, a képi kifejezés minőségét egyaránt figyelembe véve, a három korcsoportban közösen az alábbi rangsort állították fel:


5-6 éves korosztály:
1.       helyezett:          László Enikő (Kunszentmárton, Jász-Nagykun-Szolnok megye)
2.       helyezett:          Szilika Tamara (Tordas, Fejér megye)
3.       helyezett:          Kovács Boglárka (Hajdúszoboszló, Hajdú-Bihar megye)

7-9 éves korosztály
1.       helyezett:          Győri Mátyás (Pásztó, Nógrád megye)
2.       helyezett:          Bernáth Máté (Budapest)
3.       helyezett:          Őze Virág (Szentes, Csongrád megye)

10-12 éves korosztály
1.       helyezett:          Peresztegi Hanna (Budapest)
2.       helyezett:          Lévai Levente Imre (Tiszavasvári, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
3.       helyezett:          Szarka Dömötör (Budapest)


A zsűri az értékelés során különdíj odaítéléséről is döntött, melyet a tegnapi ünnepségen a kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola 1.b osztályos növendékei egy közösen összeállított, kedvenc orvosaikat bemutató album elkészítéséért kapták. Elismerésben részesült: B. Tóth Emma, Bencze Lili, Bíró Csongor, Bontovics Kincső, Domján Noémi, Dudás Mirkó, Farkas Mátyás, Feke Míra, Geredy Szilárd, Gönczöl Lara, Horváth Vilmos, Igonda Zétény, Ittzés Ágnes, Kárász Zalán, Kocsis Márton, Mikulás Lilla, Molnár Lilien, Nagy Boglárka, Pancza Boglárka, Rácz Barna, Rádi Mária Róza, Szemerédi Gréta, Szöllősi Adrienn,  Ujvári Bulcsú, Varga Viktória, Viczián Réka és Vőneki Áron.

 


A Móra Könyvkiadó a 2014-es pályázat indításakor nagylelkű felajánlást tett, miszerint az az iskola, amely a nevezési időszakban a legtöbb érvényes pályamunkát küldi be, a záráskor az intézményi könyvtár javára egy 140.000 forintos könyvcsomagot fog kapni. Ezzel a felajánlással leginkább a gyermekek pályázati részvételét segítő iskolák és pedagógusok munkáját, aktív támogatását kívánta elismerni. Mivel a 2014-es pályázat során két iskola is kiemelkedően sok, egymással megegyező számú alkotást küldött be, a Móra Könyvkiadó az eredetileg felajánlott csomagot megosztva, annak értékét azonban 80-80.000 Ft értékre megemelve adja át. A két nyertes iskola a következő: Tiszavasvári Általános Iskola (Tiszavasvári, 4440 Tiszavasvári, Ifjúság út 8.), valamint Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (4080 Hajdúnánás, Óvoda utca 2-10.).

Bár a pályázati kiírás nem tette kötelezővé, hogy a rajzok mellé rövid történetek is érkezzenek, mégis sokan vállalkoztak arra, hogy néhány sorban leírják, miért az ő doktor nénijük, doktor bácsijuk a legkedvesebb az egész világon. A háláról, szeretetről és kötődésről szóló, olykor megható történeteket a zsűri a rajzok értékelése során örömmel olvasta el és közülük a következő írásokat emelte ki:

Szép Lilien (6 éves, Győr): Doktornő látogatása nálunk!

Azért az én doktor nénim a legjobb a világon, mert akármikor anya felhívja telefonon, ő azonnal eljön hozzánk és megvizsgál. Figyel arra, hogy soha ne érjen hozzánk hideg kézzel, összedörzsöli a tenyerét és csak úgy ér a pocakomhoz. Mindig megnyugtat minket, ha nem akarunk szót fogadni és valahányszor ügyesek vagyunk kapunk tőle egy matricát, de akkor is kapunk, ha annyira nem voltunk ügyesek, mert hát ilyen a világ legjobb doktor nénije.

Vass Sándor (8 éves, Németfalu): Szeretem a doktor bácsim
A doktor bácsim nagyon okos, kedves, vidám és mosolygós. Szeretem, mert mindig odafigyel rám, mindent megtesz értem, hogy meggyógyuljak. Mind a ketten szeretjük a John Deere gépeket. Örülök, hogy ilyen jó doktor bácsim van.
Jakkel Rudolf Máté (10 éves, Debrecen): Én és a háziorvosom
Az én orvosomat Dr. Balázs Juditnak hívják. Nagyon aranyos doktor néni. Ha beteg vagyok mindig mosolygósan jön hozzám. Érzem, hogy csak rám figyel. Fontos neki, hogy meggyógyuljak.

 

Jáger András (10 éves, Tiszavasvári): A legkedvesebb mentőápoló
A világ legkedvesebb orvosa helyett én a legkedvesebb mentőápolóról írok. Január 2-án az anyukámnak nagyon felment a vérnyomása és mentőt kellett hozzá hívni. A mentősök kevesebb, mint 10 perc alatt megérkeztek. A mentő ápoló bácsi és a kísérő mentősök is nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Az ápoló bácsi gyorsan elvégezte a vizsgálatokat és nyugtatta anyát, hogy minden rendben lesz. A kórházba érkezés után is vele maradt, amíg egy doktor nő be nem hívta őket. Nagyon örülök, hogy ez a mentős bácsi jött anyáért.


Maczó Marianna Bella (6 éves, Debrecen): Amikor megvarrták az ujjamat…
„Gyereknap volt az oviban, aztán hazajöttünk. Megnyertem a városi gyerekszépségversenyt, az 5-10 éves kategóriában, nagyon örült az egész családunk. Este, lefekvés előtt azt találtam ki, hogy aznap volt a testvérem első születésnapja, és csinálok neki hamburgert, mert még sohasem evett olyat, pedig az nagyon finom! Kiszaladtam a konyhába, elővettem egy hatalmas kést a mosogatóból. Sajnos a paprikát és paradicsomot nem tudtam elvágni, csak az ujjamat, de azt nagyon. Nagyon vérzett, hangosan sírtam és bömböltem. Sajnos nem tudtuk sebtapasszal beragasztani, mert az otthoni sebtapaszokat, ha megtalálom őket, mindig felragasztom a barbi babáim házára. Apukám elvitt a kórházba, ahol kitisztították a sebemet, érzéstelenítették, és egy kék cérnával a doktor bácsi megvarrta az ujjamat, miközben én még hangosabban bömböltem. Szépen bekötötték, és hazamentünk. Aztán egyik nap elmentünk a gyerekorvosunkhoz, akit anyu viccesen mindig Somi-Doki-nak hív, és ott nagyon féltem, hogy mit fog csinálni a doktor bácsi. Levette a kötést az ujjamról, megnézte a vágást, és újra bekötötte. Azt mondta, nagyon bátor vagyok, mert csak kicsit sírtam. Aztán az asszisztens nénitől kaptam egy matricát, amit otthon fel is ragasztottam a bicajomra. Nagyon rossz volt, hogy be volt kötve az ujjam, mert nem tudtam rajzolni és gyurmázni a kötéstől. Vigyázni is kellett rá, hogy ne legyen koszos és vizes. Ez volt a legnehezebb. A kistestvérem Martin is mindig le akarta szedni az ujjamról a kötést. Sajnos nem mehettem el az első úszóversenyemre sem. Aztán megint elmentünk a doktor bácsihoz, és akkor is levette a kötést az ujjamról, és kihúzta a kék cérnát, ami egyáltalán nem fájt, sőt inkább kacagtam egy kicsit, mert csiklandozta az ujjamat. Már nem félek a doktor bácsiktól és doktor néniktől, mert tudom, hogy nem fog fájni, ha megvizsgálnak, és meggyógyítanak, mert vigyáznak rám. De mindig hangosan sírok, ha megsérülök, és vérzik valamim. Sajnos elég gyakran ér baleset.”

Szarka Dömötör (10 éves, Budapest): Ezért nem félek!
Pál doktor úr nem csak gyerekeket gyógyít. Mivel nekem többnyire a torkommal vagy a fülemmel szokott baj lenni, ezért mindig hozzá megyünk vizsgálatra. Velem is mindig kezet fog, mint apával és anyával. Ha valamilyen furcsa vizsgálatot végez, például tükörrel belenéz a gégémbe vagy egy hosszú pálcával mintát vesz a mandulámról vagy az orromból, pontosan elmagyarázza és előre megmutatja, mit fog csinálni. Ha kicsit kellemetlen lesz, azt is előre megmondja, nem árul zsákbamacskát. Így tudom mire számíthatok és egyáltalán nem félek. Azt is megkérdezi, le tudom-e nyelni a tablettát vagy szirupot adjon. Kedvesen beszélget velem és szereti a Tour-de-France-ot.


A 2014-es Astellas Gyermekrajz Pályázaton a legtöbb alkotás a következő orvosokról készült: (A listát a beérkezett rajzok számának sorrendjében közöljük!)


Dr. Marosi Csaba házi gyermekorvos (Hajdúnánás)Dr. Kodak István házi gyermekorvos (Tiszavasvári)Dr. Gócs Viktor házi gyermekorvos        (Hajdúnánás)Dr. Kiss László házi gyermekorvos (Szolnok)Dr. Kátai Ibolya házi gyermekorvos (Hajdúnánás)Dr. Mérnyi Ágnes házi gyermekorvos (Tiszavasvári)Dr. Nyáguly István házi gyermekorvos (Tiszavasvári)Dr. Forgács Erika gyermekorvos (Mórahalom)Dr. Körtvélyessy Katalin csecsemő- és gyermekgyógyász (Szolnok)Dr. Elek Ágnes házi gyermekorvos (Dunaújváros)Dr. Pálfi Tibor házi gyermekorvos (Kunszentmárton)Dr. Ambrus Éva házi gyermekorvos (Dunaújváros)Dr. Purger Piroska házi gyermekorvos (Gyöngyöstarján)Dr. Nagy Éva gyermekorvos (Szolnok)Dr. Schmidt Beatrix házi gyermekorvos (Dunaújváros)Dr. Kunszenti Márta házi gyermekorvos (Dunaújváros)Dr. Sándor György gyermekgyógyász, gyermek-nephrológus (Pécs)Dr. Esküdt Ágnes házi gyermekorvos (Budapest)Dr. Makkai Noémi házi gyermekorvos (Dunaújváros)Dr. Nemes Katalin házi gyermekorvos (Szolnok)

 

 

Az Astellas Gyermekrajz Pályázat idei zsűrijének tagjai a következők voltak: Janikovszky János, a Móra Könyvkiadó elnök-vezérigazgatója, Bartos Erika meseíró és -rajzoló, Varga Edit, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője, Dr. Hauser Péter gyermekonkológus szakorvos, Dr. Badacsonyi Szabolcs, a Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle szerkesztőbizottsági elnöke, Dr. Dolowschiák Annamária a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének vezetőségi tagja, Dr. Gárdos László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára, Urbán Szabó Krisztina, a Heim Pál Gyermekkórház Mentálhigiénés Központjának gyermekpszichológusa, valamint a számos hazai gyermekkönyv illusztrátoraként ismert Kalmár István.Forrás: Morva Gábor, Pályázati programvezető.

 

Fotók: Astellas Gyermekrajz Pályázat 2014, Bartos Gyula


 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2015-03-13 19:40:36

További híreink
Nagyratörő terveid vannak a weboldaladdal? Akkor ez a lehetőség érdekelni fog
A különböző weboldalaknak eltérő méretű tárhelyre van szüksége. Egy kisebb, bemutatkozó honlap könnyen lehet, hogy néhány tucat megabájtos tárhellyel is beéri. Azokon az ...
2024-03-21 16:18:30, Hírek, Kultúra Bővebben
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>