. Ma Emma napja van.
Nagy csángó körutazás Gyömrőn
2015-02-13 23:11:32
Nagy csángó körutazás Gyömrőn

Nagy csángó körutazás Gyömrőn

A Rákóczi Szövetség Gyömrői Szervezete sok szeretettel meghívja Önt, kedves családját és ismerőseit "Magyarok a Kárpátokon túl: Moldvában Szent István út- képpel, zenével" című előadásra.


Előadó vendég: „Csángó” Bogdán Tibor – újságíró.

 

Időpont: 2015. február 14. (szombat) 14:30 óra

Helyszín: Prause József Közösségi Ház – a régi Műv.Ház (Gyömrő, Szent István út 65-67.)

Belépődíj nincs.

 

Kik is a moldvai csángók?

 

A magyar eredetű, ám mindig a magyar határokon kívül – Kárpát-medencétől keletre – élő népcsoport tagjai ma is csak román nyelven imádkozhatnak templomaikban, s így helyzetük sem az egyház belső normáinak, sem a modern demokráciák emberi jogi szabályainak nem felel meg. A csángók régóta küzdenek az anyanyelvi miséért, számos alkalommal kérték a jászvásári (iasi) püspöktől, csángó küldöttség járt a Vatikánban is a magyar mise ügyében, ám a helyzet nem változott. A püspök napjainkban talán már nem tiltja nyíltan a magyar nyelv használatát, ám engedélyt sem ad a misére, és a magyar imádkozást is akadályozni igyekeznek a papok.


Moldva ezen területén mintegy 250 ezer magyar származású római katolikus él, - bár egyes román történészek vitatják, - az általánosan elfogadott nézet szerint nagyrészük székelyek vagy besztercei és felső-tisza-menti magyarok leszármazottai. Bár magyar papjaik és magyar iskoláik – az ötvenes években egy rövid, 6 éves időszakot kivéve – sohasem voltak, közülük még ma is körülbelül 60 ezren beszélik a magyar nyelv legarchaikusabb nyelvjárását. Magyar papokat 300 éve kérnek, de azóta sem kaptak.


A moldvai csángók jogait hosszú idők óta korlátozzák, nem tanulhattak, illetve tanrend szerinti anyanyelvi oktatás ma sincs, a pozitív változás napjainkban, hogy néhány településen van fakultatív jelleggel délutáni magyar oktatás. Remélhetőleg ez annyit segít, hogy több gyermeknek fog írni – olvasni az anyanyelvén. Ehhez azonban az a majd két tucatnyi önkéntes fiatal tanár akik vállalják, hogy ott töltenek néhány évet az kevés, ugyan több mint a semmi, de ahhoz hogy valóságos előrelépés legyen ahhoz sokkal nagyobb összefogás, és elfogadás szükséges. Már az is segítség, ha mi akik a mesterséges határ belső oldalán élünk nem románozzuk őket.  


Ezért szerveződik ez a délután a magyar kultúra körében, a moldvai csángó magyarokkal, mert ugyan szép a magyar kultúra, de velük sokkal színesebb.

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2015-02-15 18:50:33

További híreink
Nagyratörő terveid vannak a weboldaladdal? Akkor ez a lehetőség érdekelni fog
A különböző weboldalaknak eltérő méretű tárhelyre van szüksége. Egy kisebb, bemutatkozó honlap könnyen lehet, hogy néhány tucat megabájtos tárhellyel is beéri. Azokon az ...
2024-03-21 16:18:30, Hírek, Kultúra Bővebben
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>