. Ma Gedeon napja van.
Most már a csoda sem mentheti meg Gyenes Leventét
2016-10-25 12:43:11
Most már a csoda sem mentheti meg Gyenes Leventét

Most már a csoda sem mentheti meg Gyenes Leventét

Képen: Gyenes Levente

 

Megdőlt Gyenes Levente és Mezey Attila legfontosabb érve a polgármester méltatlansági ügyével kapcsolatban, ugyanis a Szabolcs megyei kormányhivatal méltatlansági eljárást kezdeményezett Kisléta korábbi fideszes polgármestere ellen. Ennek értelmében a napokon belül kezdődő munkaügyi perben sem a kislétai esetet, sem a Belügyminisztérium állásfoglalását nem használhatja majd bizonyítékként álláspontja megerősítéséhez Gyömrő polgármestere. Mint arról korábban már beszámoltunk, a Belügyminisztérium főosztályvezetője is úgy fogalmazott, hogy a Kormányhivatal elindíthatja a méltatlansági eljárást. A kör tehát bezárult.

 

Miért volt fontos a kislétai ügy?

 

Madácsi Imre, Kisléta polgármestere kísértetiesen hasonló utat járt végig, mint Gyömrő polgármestere. A szabolcs megyei kisváros vezetőjét Gyenes Leventéhez hasonlóan jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, így elkezdődött ellene a méltatlansági eljárás. Mivel Madácsi nem volt hajlandó megválni posztjától, így munkaügyi perrel zárult a folyamat. A bíróság kimondta, hogy a politikus méltatlan a tisztségére, így meg kellett válnia a polgármesteri széktől. Ekkor jött a váratlan fordulat, ugyanis a törvény által lemondatott polgármester elindult az időközi választáson, ráadásul azt megnyerte, így ismét polgármester maradhatott.

 

Végig erre alapozták a stratégiát

 

Ez volt tehát az a történet, amit a gyömrői időközi választás kampányában nagyon sokszor hallhattak a választópolgárok. Mind Gyenes Levente, mind Mezey Attila a kampány során azt hangoztatta, hogy Kislétán újraválasztották az elítélt polgármestert, és az ottani Kormányhivatal ezután nem kezdeményezett ellene méltatlansági eljárást, tehát pozíciójában maradhat. Meglátásuk szerint ennek tükrében a gyömrői polgármester is pozíciójában maradhat, ha újraválasztják. Ahogy azt a Gyömrő 2000 Kör vezetői sokszor elmondták, szerintük nem létezhet olyan, hogy ugyanannak a hivatalnak (utalva a Kormányhivatalra) a különböző szervei (Szabolcs megyei és Pest megyei) teljesen máshogy foglalnak állást egy megszólalásig hasonló ügyben.

 

Sőt, Varga Ernő gyömrői jegyző maga is eszerint nyilatkozott az önkormányzati újság júniusi számában. Még annak dacára is, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal felhívta a figyelmét arra, hogy mi ilyenkor a törvényes rend.


Kormányhivatal: a kislétai és a gyömrői polgármester is méltatlan

 

Most viszont kiderült, hogy Gyenes Levente, Mezey Attila és Varga Ernő teljesen félreértelmezte az önkormányzati törvény vonatkozó részeit, mivel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal az újraválasztás ellenére ismét méltatlansági eljárást kezdeményezett a kislétai polgármester ellen. Minderről a Magyar Narancs számolt be egy mai cikkében. A lap beszámolója szerint most már hivatalos papír is van arról, hogy a helyi képviselők ismételten nem úgy cselekedtek, ahogy azt számukra a törvény előírja.

 

Mindez azt jelenti, hogy véglegesen megdőlt az az érv, amire Gyenes Levente eddigi stratégiáját építette. Immár a kislétai esetet sem használhatja bizonyítékul a napokon belül kezdődő munkaügyi perben. Várhatóan november végén a bíróság megfosztja Gyenest polgármesteri tisztségétől. Az ítélet után 2017 elején újabb időközi választás következhet Gyömrőn, amit a Gyömrői Hírhatár már hónapokkal ezelőtt megírt, s ami miatt korábban rengeteg támadást kapott hírportálunk.

 

 Képen: Varga Ernő jegyző

 

Lehet-e jogi felelőssége a gyömrői jegyzőnek?

 

A jövőben felvetődhet Varga Ernő jegyző felelőssége, aki júniusban azt mondta a méltatlanságról szóló jogszabályokkal kapcsolatban, hogy „a jogban kevésbé jártas emberek rosszul értelmezik őket”. Mára kiderült, hogy épp a hivatal vezetésével megbízott személy az, aki „jogban kevésbé jártas”, ráadásul szakmai tévedését az önkormányzatokat felügyelő Kormányhivatal állásfoglalása ellenére sem vonta vissza, ami a szakmai felkészületlenségen túl egyéb kérdéseket is felvethet. Legalább ekkora felelősség van a képviselőkön is, ugyanis hiába hoznak döntéseket a jegyző iránymutatása alapján, törvény szerint minden képviselő önállóan vállal felelősséget szavazataiért és bírósági eljárások alkalmával is nekik kell azzal elszámolni.

 

Ahogy azt a Gyömrői Hírhatár még augusztus elején megírta, Gyenes Leventével is ugyanaz történik majd, ami a kislétai polgármesterrel. Az időközi választás előtt jeleztük, hogy Gyenes pontosan tudhatja, hogy megválasztása esetén hivatalból el fog ellene indulni a méltatlansági eljárás. A hatalmi pozíció törvénytelen módon való megtartása mellett ez azért is óriási rizikó, mert ha a bíróság kimondja, hogy Gyenes Levente törvénytelenül ül a polgármesteri székben, akkor visszamenőleges hatállyal valamennyi testületi ülés, valamennyi döntését meg lehet semmisíteni. Ez pedig alapvetően és véglegesen visszavetheti a város működését.

 

GYH

 

Utoljára frissítve: 2016-10-28 16:58:25

További híreink
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, r...
Bővebben >>