. Ma Márk napja van.
Monoron még a bűzt is máskép kezelik mint Gyömrőn!
2014-07-28 20:03:16
Monoron még a bűzt is máskép kezelik mint Gyömrőn!

Monoron még a bűzt is máskép kezelik mint Gyömrőn!

A bűzölgő város


A Gyömrői Hírhatár többször is foglalkozott azzal, hogy  orrfacsaró bűz  terjeng  Maglódon, Üllőn és Vecsésen is, mikor Gyömrő irányból fúj a szél.


A Gyömrőn jelentkező bűzre van magyarázat. Egész egyszerűen arról van szó, hogy a gyömrői  szennyvíztisztítóból, a szennyvíztisztításból visszamaradt iszapot teherautókra pakolják, a szántóföldekre viszik és ott szétterítik.


A helyi környezetvédelmi egyesület (KIGYE) többször jelezte nem tetszését a gyömrői önkormányzat,  illetve a szakhatóságok felé.  Szabó Rebeka, volt országgyűlési képviselő gondatlan hulladék-elhelyezés és környezetkárosítás gyanújával feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Gyömrő külterületén elhelyezett szennyvíziszap miatt. Gyömrő település önkormányzata viszont  hallgatott és hallgat az üggyel kapcsolatban, nem tett, illetve nem tesz semmit a lakosságot zavaró szag megszüntetése érdekében.

 

Monor is bűzlött a szennyvíziszaptól!

A helyzet mégis lényegesen más, mondhatni irigylésre méltó, ugyanis a monori városvezetés reagált a lakossági panaszokra, a városban elviselhetetlen  bűz miatt.  

 

Zsombok László, Monor alpolgármestere tájékoztatást kért a korábbi csatorna-szolgáltatónktól és arról informálták, hogy a kezelt szennyvíz-iszap szántóföldekre történő - egyébként engedéllyel végzett - kiszórása okozza a Monoriak jogos felháborodását kiváltó kellemetlenséget.

 

"A bosszantó jelenséget a széljárás változása okozta, illetve valószínűleg és meggondolatlanul egy új, közeli szántóföld táblába teríthették azt" - írta az alpolgármester közösségi oldalán.

 

A szennyvíz-szolgáltatást (és így a visszamaradó iszap kezelését) a jogszabályi változások miatt már nem a  monori, városi cég, a KÖVÁL ZRT., hanem a dabasi DAKÖV végzi, így közvetlen utasítási joga sajnos nincs az alpolgármesternek, ugyanakkor a kiszórást leállíttatta. Egyidejűleg azt kérte az ebben közreműködőktől, hogy az eset többet ne forduljon elő. Viszont ismét kellemetlen szag terjedt a városban, így  ígéretet tett arra, hogy személyesen fog érvényt szerezni a lakosság méltányolható igényeinek.

 

A monori alpolgármester azonnal intézkedett és a korábban a szennyvíziszap külterületre való elhelyezésre kiadott hozzájárulását felfüggesztette, valamint a további kiszállítást leállíttatta – „Okulva a tapasztalatokból, önkormányzatunk felfüggeszti a munkákhoz adott korábbi hozzájárulását, a további kiszállítást pedig leállíttattuk. Felkérjük az illetékes szolgáltatót, hogy dolgozza ki a szennyvíz-iszap kezelésének alternatív módját”- írta közleményében Zsombok László.

 

Zsombor a következő közleményt fogalmazta meg a közösségi oldalán a lakosság felé:

"Ma délután a csatorna-szolgáltatásban korábban közreműködő KÖVÁL elnök-vezérigazgatójával, a jelenlegi szolgáltató DAKÖV képviselőjével és az érintett földtulajdonossal bejártuk a kellemetlen szag forrását, a szennyvíziszap-ülepítőt és a földeket, ahová a kezelt iszap kiszórásra került. A helyszíni bejáráson megállapítottuk, hogy bár engedéllyel és feltételezhetően az előírásoknak megfelelően történt a kiszállítás, a helyszín megválasztása és engedélyeztetése szerencsétlen volt. További szerencsétlen tényezők, így a szélirány megváltozása és az eső okozták városunkban a rendkívüli szaghatást. A hétvégi időzítés ugyancsak rossz döntés volt.
Okulva a tapasztalatokból, önkormányzatunk felfüggeszti a munkákhoz adott korábbi hozzájárulását, a további kiszállítást pedig leállíttattuk. Felkérjük az illetékes szolgáltatót, hogy dolgozza ki a szennyvíz-iszap kezelésének alternatív módját. A továbbiakban csak felügyelet mellett és a lakosságot nem zavaró helyszínen támogatjuk a földek ilyen típusú táplálását. Az okozott kellemetlenségekért az érintettekkel együtt elnézést kérünk"!

A gyömrői városvezetés az önfényezés helyett, követhetné a monori példát, mert hiába „Szép a város”, Jó itt élni” ha bűzlik az egész!

 

Kapcsolódó cikkek:

Itt a nyár, itt a fekáliaszag

Újra bűzlik Gyömrő, a romantika fővárosa

A szennyvíziszaptól bűzlik Gyömrő, Üllő! - Vajon hivatalosan?

Szennyvíziszap szagát hozza a szél Gyömrő felől

Környezet pusztításért, zsíros önkormányzati megbízás a jutalom

Engedély nélkül és jogsértően került a gyömrői földekre a szennyvíziszap!

 

 Hallama János

 

 

Utoljára frissítve: 2014-07-29 12:59:30

További híreink
Nagyratörő terveid vannak a weboldaladdal? Akkor ez a lehetőség érdekelni fog
A különböző weboldalaknak eltérő méretű tárhelyre van szüksége. Egy kisebb, bemutatkozó honlap könnyen lehet, hogy néhány tucat megabájtos tárhellyel is beéri. Azokon az ...
2024-03-21 16:18:30, Hírek, Kultúra Bővebben
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>