. Ma Emma napja van.
Monoron lovagolnak az öttusázók, indul a felkészülés
2014-10-10 22:40:35
Monoron lovagolnak az öttusázók, indul a felkészülés

Monoron lovagolnak az öttusázók, indul a felkészülés

A férfiaknál négy, a nőknél pedig három riói olimpiai kvóta megszerzését tűzte ki célként a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ).

 

A szabályok szerint 2016-ban is legfeljebb két-két női, illetve férfi versenyző indítható egy országból, de amint azt Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány a MÖSZ szerdai, monori sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, fontos, hogy minél több lehetőség közül lehessen választani, illetve sérülés, betegség esetén legyen beugró.

 

A sajtóeseményre annak apropóján került sor, hogy a sportág válogatott versenyzői a szokásos lovas táborral megkezdték a felkészülésüket a jövő év - már olimpiai kvalifikációs szempontból is fontos - megmérettetéseire. A hazai legjobbak két hetet töltenek a monori Nyerges Hotelben, melynek környékén tereplovaglással hangolódnak a további feladatokra. Balaska Zsolt lovasedző elmondta, hogy az ilyen jellegű lovaglás alapvetően eltér attól, amit a pályán kell bemutatniuk a versenyzőknek, akik a terepen magabiztosabbá válhatnak.

 

Martinek János, a szövetség megbízott főtitkára úgy fogalmazott, lassan már hagyománnyá válik, hogy az öttusázók felkészülése lovas táborral kezdődik.

 

 "Hasznos tapasztalatokkal gyarapodhatnak ilyenkor a versenyzők, melyeket remélhetően kamatoztatni tudnak majd" - tette hozzá.

 

A válogatottak a monori összejövetel után saját klubjukban edzenek, november 17-én pedig három hétre Tatára költöznek. A versenyévad nagyon hamar elkezdődik majd, a tervek szerint január közepén kerül sor a hagyományos budapesti fedettpályás versenyre, azután pedig mexikói edzőtáborozás következik.

 

Pálvölgyi Miklós elmondása szerint a 2015-ös világkupa-sorozatban a kvótaszerzésre esélyes öttusázók az egyesült államokbeli és az olaszországi, illetve a budapesti versenyen vesznek részt. Ezeken gyűjthetnek pontokat, hogy biztosítsák helyüket a minszki vk-fináléra, ahol - a győztesnek - kiosztják az első kvótát. Ezt követően, július elején a berlini vb-n három kvalifikációs hely talál gazdára, majd az olimpiai szereplés szempontjából a jövő év fő versenyének minősülő Európa-bajnokságon - augusztusban, az angliai Bath-ban - nyolc versenyző szerezhet jogot a riói indulásra. A szabályok értelmében amennyiben egy országból bármelyik nem esetében kettőnél többen jutnak kvótához, a nemzeti szövetség, illetve a nemzeti olimpiai bizottság dönti el, hogy kit indít.

 

A szövetségi kapitány az idei évre visszautalva emlékeztetett, hogy bár sérülés, betegség és műtét alapvetően befolyásolta a szereplést, ezzel együtt fel tudtak mutatni egy nagy bravúrt: a székesfehérvári Eb-n és a varsói vb-n is a magyarok nyerték a férfiak hagyományos versenyét. Mint hangsúlyozta: ilyen duplázás nem sokszor fordult elő a sportág történetében.

 

A hazai versenyen a Kasza Róbert, Demeter Bence, Tibolya Péter összeállítású válogatott, a lengyelországin a Kasza, Demeter, Marosi Ádám trió győzött. A férfiaknál jövőre is elsősorban tőlük várhatók kiemelkedő eredmények, amelyek akkor már olimpiai kvótát érhetnek.


MTI/Fotó:Pentathlon.hu

 

 

 

 

További híreink
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Sport Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>