. Ma Emília napja van.
Mit érdemes tudni a meddőségi kezelésekről?
2024-06-08 11:19:49
Mit érdemes tudni a meddőségi kezelésekről?

Mit érdemes tudni a meddőségi kezelésekről?

A Belvárosi Orvosi Centrumban meddőségi vizsgálatok is igénybe vehetőek, például a petevezeték átjárhatósági vizsgálat, a cikluskövetési tanácsadás, az ultrahangos peteérés figyelés és a férfimeddőség kezelés.

 

A meddőség okai

 

Az okok kivizsgálására akkor kell sort keríteni, ha egy éven át tartó próbálkozás után sem következik be a terhesség. Amennyiben az anya életkora 35 év felett van, akkor már 6 hónap után célszerű nekilátni a vizsgálatoknak. 40 éves kor felett pedig már a próbálkozás megkezdése előtt sort kell keríteni a termékenységi kivizsgálásra. 

 

Amennyiben nem sikerül a teherbeesés, a problémával küzdő párok 40 százalékánál a nőkben, 40 százalékánál a férfiakban és 20 százalékánál pedig mindkettőjüknél kimutatható a meddőséget okozó probléma.

 

A kivizsgálás 

 

Minden esetben konzultációval kezdődik a kivizsgálás. Ennek során női és férfi oldalról egyaránt feltárásra kerülnek azok a tényezők, amelyek a teherbeesés elmaradására hatással lehetnek. 

 

Ezután következik a férfi egészség részletes feltárása. A spermaanalízis során kiderül, hogy milyen a hímivarsejtek minősége és mennyisége. Amennyiben kóros eltérésre derül fény, akkor andrológus szakorvos vizsgálja tovább, és a férfimeddőség kivizsgálási protokollja szerint kezeli a pácienst. 

 

Természetesen a női ciklus részletes feltérképezésére is szükség van. A ciklusdiagnosztikának köszönhetően teljes körű képet lehet kapni a menstruáció rendszerességéről, a méhnyálkahártya felépülésének jeleiről és az ovuláció bekövetkeztéről. Ebben a ciklustanácsadást végző szakember nyújt segítséget.

 

Szűrővizsgálatok

 

A pár női tagjának esetében mindenképpen sort kell keríteni szűrővizsgálatokra, például méhnyakrákszűrésre és olyan szexuális úton terjedő betegségek szűrésére, amelyek nehezíthetik a terhesség bekövetkezését.

 

Továbbá a szűrővizsgálatok mellett hüvelyi ultrahangvizsgálatra is szükség van, amely során olyan eltéréseket vizsgálnak, amelyek gátolhatják a teherbeesést. Laboratóriumi vizsgálatra is sor kerül, mégpedig egy vérvételre az ovuláció előtti időszakban és egy másikra az ovuláció utáni időszakban. Amennyiben a laboratóriumi vizsgálatok során fény derül anyagcsere- vagy endokrinológiai problémára, akkor diabetológus és endokrinológus szakorvosok bevonására is sor kerül a kezelés során. 

 

Bizonyos esetekben még részletesebb vizsgálatokra is szükség van. Ilyen lehet például a petevezeték átjárhatósági vizsgálat vagy az immunológiai szűrővizsgálat. Természetesen a folyamat során az életmódi faktoroknak is fontos szerepük van, amelyek optimalizálásában dietetikus és életmód-tanácsadó, illetve neurológus szakember segíthet. Pszichés akadályok is fennállhatnak, ebben pszichológus, pszichiáter, valamint mentálhigiénés tanácsadó segíthet.

További híreink
Medián: a Fidesz népszerűsége zuhanóban, a Tisza Párté növekvőben
A Medián legújabb felmérése szerint a Fidesz támogatottsága csökkent, míg a Tisza Párté nőtt. A választók körében a Fidesz 42,8%-ra esett vissza a korábbi 44,8%-ról, míg ...
2024-07-18 12:49:02, Hírek, Színes Bővebben
Az egyetemisták közel fele fontolgatja a külföldi letelepedést
Az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen nőtt az elmúlt öt év során, miközben egyre többen képzelik el, hogy hosszú távon külföldön éljenek. Ezt támasztja al...
2024-07-14 12:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Utolsó értékes ingatlanát is kénytelen volt eladni az MSZP
Megvált utolsó nagy értékű ingatlanától is a Magyar Szocialista Párt – értesült az rtl.hu. A csatorna hírportálja úgy tudja, hogy a több mint 6800 négyzetméteres telken e...
2024-07-14 12:22:50, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az ügyészség a börtönbüntetés mellett 200 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozta Schadl Györgg...
Bővebben >>