. Ma Renáta napja van.
Mikor lehet kötelezőbiztosítást váltani?
2022-08-10 12:43:31
Mikor lehet kötelezőbiztosítást váltani?

Mikor lehet kötelezőbiztosítást váltani?

A következő bejegyzésben megmutatjuk, milyen dolgokra érdemes odafigyelni a kötelező felelősségbiztosítással kapcsolatban, valamint hogy milyen módon tudod megváltoztatni, ha éppen arra van szükséged. 

 

Autóvásárlás után

 

Ha vásároltál már autót, tudod, hogy az átírási folyamat, mire ténylegesen a nevedre kerül a jármű, igen hosszadalmassá tud válni, és az egyik sarkalatos pontja a biztosítás megkötése. A korábbi gyakorlattal ellentétben, mikor is minden kötelező biztosítás évfordulója január 1-re esett, manapság már a biztosítás évfordulója a szerződés napjára esik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy fejben tartsd ezt, hiszen a felmondás vagy biztosítóváltás csak ennek a dátumnak az ismeretében lehetséges.

 

Sokat utazol autóval? Tervezel külföldi nyaralásra is menni vele? Ne feledkezz meg az utasbiztosításról sem, amit akár még az utazás napján is megköthetsz online, pillanatok alatt.

 

A kötelező biztosítás váltása

 

Ugyan a bonus-malus rendszernek köszönhetően, ha balesetmentesen közlekedünk, folyamatosan jobb kategóriába tudunk kerülni, mégis bizonyos időközönként érdemes a biztosításunkat felülvizsgálni, hogy megnézzük, nincs-e jobb ajánlat, amivel élni tudnánk. De egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kezdünk el ez ügyben kutakodni. Ezért kell tudnunk azt, hogy mikor van a biztosításunk évfordulója. 

 

Mivel ha túl korán kezded el keresni az ajánlatokat, megeshet, hogy még nem kapsz árakat, ha pedig túl későn vagy, akkor hiába kapsz biztosítási ajánlatot, ha nem tudod lemondani a meglévő csomagodat. 

 

A meglévő biztosítás lemondása legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal lehetséges. Ezt fontos, hogy figyelembe vedd, hiszen nagyon sok kellemetlenséget tud szülni a későbbiekben a figyelmen kívül hagyása. Az új biztosítás kezdő dátuma pedig okvetlenül az előző biztosítás megszűnésének napja kell, hogy legyen. Ellenkező esetben egy olyan szituációban találhatod magad, ami miatt két szék közül a pad alá esel. 

 

Az új biztosítás befizetése

 

Amikor megkötöd az új biztosítási csomagot, akkor érdemes inkább azonnal kifizetni az első díjat, hogy semmiképpen ne feledkezz meg róla, vagy ne csússz el a befizetéssel! A szerződés érvénybe lépése után maximum 60 nap áll rendelkezésedre, hogy a díj könyvelésre kerüljön. Amennyiben ez nem következik be, a biztosító társaság a türelmi idő lejártával felmondhatja a szerződésedet, ami számodra jelentős többletköltségeket fog eredményezni. Ekkor ugyanis úgy értelmezhető, hogy az előző 60 napra sem volt biztosítás az autódon, ami a fedezetlenségi díj megfizetését teszi kötelezővé. Ennek az összege pedig 2022-ben 600-1290 Ft/nap.

További híreink
Leállt a szemétszállítás Budapesten, vadsztrájkba kezdtek a kukások
Kedd reggel előzetes bejelentés nélküli, a köznyelvben úgynevezett vadsztrájknak nevezett munkabeszüntetés kezdődött – írta az FKF azt követően, hogy a cég Ecseri úti kö...
2022-10-04 20:17:28, Hírek, Színes Bővebben
Szovjetek maradtunk
A diktatúrák legjobban a politikai alternatívák megsemmisítéséhez értenek, nem is igen értenek máshoz. Majd nézd meg december táján az árakat, a forint-euró árfolyamot, l...
2022-10-02 12:16:56, Hírek, Színes Bővebben
Idén nem tart karácsonyi vásárt a főváros
Nem üzleti ok, hanem az V. kerület döntése miatt nem szervezi meg szokásos karácsonyi vásárát a főváros, akik cége szerint az V. kerület egy másik szervezővel tárgyal.
2022-10-02 12:16:54, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az ENSZ Közgyűlés margóján találkoztam Joe Bidennel, az Amerikai Egyesült Államok elnökével és feleségével, Ji...
Bővebben >>