. Ma Jusztin napja van.
Mi várható az ingatlanpiacon 2023-ban?
2023-03-23 09:44:31
Mi várható az ingatlanpiacon 2023-ban?

Mi várható az ingatlanpiacon 2023-ban?

Mi lesz veled, ingatlanpiac 2023?

 

Természetesen már 2022-ben elindult a spekuláció, hogy vajon mi lesz az ingatlanpiaccal 2023-ban? Gyakorlatilag egy évtizede már meredek emelkedésről számolhatunk be, a lakásárak kilőttek, a lakáshitel kihelyezések száma és összege csúcsokat döntögetett, pörgött az ingatlanpiac.

 

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a rendelkezésre álló információkat és rendeztük őket, hogy mik biztos infók, és mik inkább csak találgatások. Ez fontos, mert aki tud várni, annak nem mindegy, hogy gyorsan kell-e cselekednie, vagy érdemes esetleg kivárásra játszania. Ugyanakkor azt le kell szögezzük, hogy 100%-ig biztosat nem lehet előre jósolni, de a rendelkezésre álló információk alapján legvalószínűbb forgatókönyvet azért szeretnénk felvázolni.

 

Az ingatlanpiacot befolyásoló tényezők 2023-ban

 

Számos tényező van, melyek befolyásolják az ingatlanpiacot. Ezek egyenként is komoly hatással lehetnek, de együttesen akár teljesen meg is változtathatják a piacot. Ezek a tényezők a következők:

 

  • -infláció

  • -hitelkamatok változása

  • -tőkebeáramlás az ingatlanpiacra

  • -új építkezések

  • -munkahelyek számának változása

 

Nem véletlen került előre az infláció. Ez ugyanis a mindennapokban is érzékelhető, főleg, ha az olyan magas, mint a 2023-as év elején tapasztalt kb. 25%! A pénz értékének romlása pedig egyértelműen visszaköszön az ingatlanárak növekedésében is, ez biztos!

 

A hitelkamatok az elmúlt hónapokban masszívan növekedtek, ami újabb áremelkedési hullámot idéz elő. Viszont ez a trend még ebben az évben megfordulhat, újra csökkenni kezdhetnek a hitelkamatok. Ez az ingatlanárak csökkenéséhez is vezethet.

 

A tőkebeáramlás bizonyára csökkenni fog, mivel már jelentősen megnövekedtek az ingatlanárak, és bizonytalanná vált a további növekedés. A befektetési céllal történő ingatlanvásárlások száma tehát valószínűleg csökkenni fog.

 

Jelenleg csökkenés tapasztalható az átadott új építésű ingatlanok területén. Viszont vannak folyamatban lévő projektek szép számmal, így jelentős esésre nem számítunk. Ez pedig lenyomhatja az ingatlanárakat.

 

Akkor mi is várható 2023-ban az ingatlanpiacon?

 

A konklúzió az, hogy várhatóan valamelyest szűkülni fog az ingatlanpiac. Így némileg csökkenni fognak az árak, mivel sok új ingatlan kerül átadásra, csökken a befektetési kedv és a kihelyezett hitelek száma is.

 

Az infláció mértékét bár 10% alá várják év végére, jelenleg nem látni, hogy ezt mivel tudják elérni, mert az eddigi intézkedések gyakorlatilag hatástalanok voltak.

 

Nem szeretnénk jósolni, de jelentős árcsökkenésre nem kell számítanunk az ingatlanpiacon. Ez pedig azt jelenti, hogy nem érdemes kivárni, hogy majd jelentősen bezuhannak az árak, és így juthatunk majd olcsó ingatlanhoz. Ha szükségünk van egy házra vagy lakásra, keressük meg a legjobb feltételeket, és vágjunk bele!

További híreink
Választások után – sokan vannak még a változások ellen
Vasárnap Magyarországon helyhatósági és Európai Parlamenti választások voltak, az eredményeket világnézettől – pártállástól függően ki-ki úgy értelmezi, ahogy neki kedve...
2024-06-11 18:06:02, Hírek, Színes Bővebben
Egy jó krimi minden anyagi gondot megold!
Már annak, aki írja a történetet. Az olvasók esetében épphogy ellenkezőleg áll a dolog: elég egy nagyszerű krimi, és máris rákanyarodunk az író vagy írónő műveire, és ha ...
2024-06-10 15:57:07, Hírek, Színes Bővebben
Mit érdemes tudni a meddőségi kezelésekről?
Mikor van szükség a meddőség lehetséges okainak kivizsgálására? Milyen lépésekből áll a folyamat? A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.
2024-06-08 11:19:49, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter, a TISZA párt alelnöke hétfőn este Rónai Egon – általa – provokatívnak vélt interjúkezdetére radi...
Bővebben >>