. Ma Márk napja van.
Mélyülő baloldali válság a kistelepüléseken
2014-09-17 20:10:20
Mélyülő baloldali válság a kistelepüléseken

Mélyülő baloldali válság a kistelepüléseken

Az önkormányzati választások kapcsán a Policy Agenda megvizsgálta a legkisebb településeket, hogy hogyan teljesített a jelöltállítási szakaszban az MSZP, Együtt, PM és a DK. Az eredmény mélyülő válságot mutat.


A három Magyarország


A Policy Agenda nyár elején bemutatta tanulmányát. Ez a 2014-es országgyűlési képviselői, illetve az európai parlamenti választások eredményét feldolgozva az adatok azt mutatja be, hogy az ország településtípusok alapján három részre szakadt a politikai preferenciák tekintetében:

 

·         Budapest;

·         megyei jogú városok és 20 ezer feletti városok;

·         20 ezer alatti városok és községek.

 

Ez a „három” Magyarország az eltérő szociális és gazdasági helyzet, problémakör, kommunikációs lehetőségek miatt szakadt el egymástól. A választások bebizonyították, hogy a „három” Magyarországon a politikai erők támogatottságában komoly eltérés mutatkozott.

 


Az adatok azt mutatják, hogy a baloldal válság nem általános, hanem területenként eltérő mélységű. Amíg a 20 ezer feletti települések esetén még képesek voltak komoly erőt felmutatni a baloldali pártok, addig a 20 ezer alatti településeken egyértelműen a harmadik erővé estek vissza.

 

Önkormányzatokban sem lesz áttörés


A 3166 20 ezer alatti településen a választók kb. 49%-a él. A baloldal hagyományosan nem volt erős a kistelepüléseken, de mindig képes volt felmutatni annak jeleit, hogy ott tud lenni szinte minden térségben.

 

A nyolc évvel ezelőtti önkormányzati választáson az MSZP 333 20 ezer alatti településen volt képes polgármester-jelöltet állítani. Ez a szám 2010-re 122-re csökkent, míg a mostani választásokon a Demokratikus Koalícióval, az Együtt-PM-mel együtt sem éri el a 100 települést (98). Ez pedig azt jelenti, hogy nyolc év alatt 70%-kal csökkent azon kistelepüléseknek a száma, ahol képes jelöltet állítani a baloldal. Ez a kisvárosok és falvak 3%-át jelenti.

 

MSZP, DK és Együtt-PM által indított polgármester-jelöltek száma



Ezzel szemben a Fidesz 845 20 ezer alatti településen volt képes polgármester-jelöltet állítani, amely több mint negyedét jelenti ezeknek a kistelepüléseknek. Nem véletlen, hogy ebben a közegben az áprilisi választások során 47%-ot kapott a Fidesz-KDNP, mivel a jelöltállítás is mutatja, hogy képes jelen lenni ezeken a településeken.

 

A Jobbik is megelőzte a baloldali pártokat, mivel 195 kistelepülésen voltak képesek polgármester-jelöltet állítani. Ez duplája a baloldal teljesítményének. Ez igazolása annak, hogy tavasszal a Jobbik a falvakban és a kisvárosokban is a baloldali ellenzéki összefogás elé került.

 

A Jobbik teljesítménye azért is szembeötlő, mert képes volt négy év alatt 18%-kal növelni azon települések számát, ahol már saját pártlogójuk alatti is képesek voltak jelöltet indítani. A növekedés főleg a 10 és 20 ezer közötti településeken figyelhető meg, ahol 32-ről 55-re növelték az indulók számát.

 

Mit hoztak az új baloldali pártok?


A Demokratikus Koalíció, és az Együtt-PM önállósodásának is az volt a célja a pártok vezetői szerint, hogy minél több helyen képesek legyenek megjelenni, modern szervezeti eszközökkel szélesíteni a szavazótábort.

 

Ahogy a tavaszi választások után készített elemzésünkben is bemutattuk ez nem valósult meg. A kistelepülések Magyarországán nem volt képes áttörést elérni egyik baloldali párt sem, az MSZP nem tudta bebizonyítani, hogy a korábbi előnyösebb pozíciójából adódóan növelni tudja a támogatottságát ezeken a településeken. Az MSZP által támogatott jelölteken túl a Demokratikus Koalíció és az Együtt a Korszakváltók Pártja is mindössze 12 olyan településen tudott jelöltet állítani, ahol az MSZP nem tudott. Azaz nem igaz, hogy érdemi, kistelepülésekre lenyúló bázisa lenne az új baloldali pártoknak. Legalábbis nem a korábbi időszakhoz képest. Az MSZP pedig nem, hogy a nyolc évvel ezelőtti, de még a négy évvel ezelőtti pozícióját sem tudja megközelíteni

 

Az Együtt egyelőre úgy látszik, hogy nem képes kitörni a nagyvárosi párt jellegéből, és ilyen módon megegyezik az időben már ugyan nagyobb múltra visszatekintő LMP-vel.

 

Az önkormányzati választások adatai alapján azt látjuk, hogy a baloldal egyetlen esélye az erős középpártivá, vagy középpárti szövetséggé váláshoz, ha szervezetileg, személyileg képes nyitni a kistelepülések Magyarországa felé. Ez pedig nagyon szisztematikus építkezést jelent, amely nem helyettesíthető szakpolitikai vitákkal, vagy a falvakban élők életét egyáltalán nem befolyásoló ideológiai konfliktusokkal. Ennek az építkezésnek egyelőre a nyomai sem láthatóak.

 

Forrás: Policy Agenda Fotó: MTI

 

 

Utoljára frissítve: 2014-09-19 00:25:57

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>