. Ma Auguszta napja van.
Mélyponton a hazai albérletpiac
2020-12-16 09:59:57
Mélyponton a hazai albérletpiac

Mélyponton a hazai albérletpiac

2019 utolsó hónapjaiban a hazai használt lakások és albérletek piacán egy természetes mérséklődés következett, így a lakásbérleti díjak stagnálásnak indultak. 2019 decemberétől egészen februárig változatlanok voltak a lakásbérleti díjak. Ezzel szemben a hazánkba betörő világjárvány az albérletárakat több, mint 6%-kal vetette vissza, a csökkenés pedig azóta is tart.


Folyamatos az albérletárak visszaesése


Egy év alatt – 2019 októbere és 2020 októbere között – a lakásbérleti díjak országosan is látható mértékben estek vissza. Mind az első, mind a második hullám nagyban megnehezítette a lakástulajdonosok helyzetét: a főiskolai hallgatók nagy része hazatért szülővárosába, hátrahagyva az addig fenntartott albérletet, a munkahelyi elbocsátások pedig mind a bérlők, mind a bérbeadók helyzetét egyaránt nehezítette. Emellett a pandémiás helyzet lévén a lakásmegtekintési hajlandóság is a sokszorosára esett vissza.



A visszaesés mértéke a fővárosban meghaladta a 12%-ot


De nem csak a világjárvány volt negatív hatással a budapesti agglomeráció kiadó lakásainak piacára. A júliusban elfogadott Airbnb-törvény miatt szintén nőtt a bérelhető lakások kínálata, azonban a kereslet nem követte ezt a tendenciát. Az így megnövekedett kínálat és az egyre fogyó kereslet hatására idén októberre – egy év alatt – a bérleti díjak visszaesése meghaladta a 12%-ot. Az októberi statisztikák alapján 3200 forintért kerülnek meghirdetésre átlagosan a kiadó lakások négyzetméterenként. Azonban a koronavírus járvány előtti időszakban négyzetméterenként közel 3800 forintos kínálati árak jellemezték a fővárosi albérletpiacot. Ami a lakások bérleti díját érinti, az átlagos havi díjak közelednek a lélektani 100 ezer forintos lakásbérleti díjhoz, de az albérletpiacot összességében tekintve az átlagos bérleti díj még mindig 120 és 150 ezer forint között mozog.



Az agglomerációban is olcsóbbak a bérelhető lakások


A budapesti agglomeráció kertváros jellegű településének, a gyömrői albérlet kínálatát vizsgálta meg az ingatlannet.hu. A közel 20 ezer fős város kiadó albérleteinek árai a főváros közelsége miatt szintén szárnyalt a vírus előtti időszakban. A járvány megjelenését követően azonban itt is érezhető volt a kínálati árak visszaesése. Az első hullám után– a nyári hónapokra a bérleti díjak csaknem 30%-kal kerültek kevesebbe. Ezt követte a második hullám megérkezéséig az árak stagnálása. Majd szeptembertől erősödni látszott a bérleti piac. Az őszi hónapok alatt szintén a bérleti díjak stagnálása volt tapasztalható, 2500 forintos átlagos négyzetméter ár mellett. Jelenleg a gyömrői albérletek átlagosan 100-120 ezer forint között kerülnek meghirdetésre.


Stagnálás jöhet a használt lakások és albérletek esetén is


Az eddigi évekre a folyamatos drágulás volt jellemző, ami igen borsos albérletárakat eredményezett. A 2020-as évben több negatív hatás is közrejátszott a lakásbérleti díjak nagymértékű visszaesésében. A negatív sokk a budapesti lakástulajdonosokat érintették a legsúlyosabban: a diákok hazaköltöztek, az albérlők többsége nehéz helyzetbe került. A szakértők szerint a folyamatos visszaesés mértéke csillapodhat, a következő időszakban a bérleti díjak stagnálása lesz várható.


További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megtorpant az online vásárlás korábbi növekedési üteme - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósá...
Bővebben >>