. Ma Emma napja van.
Március 15. Gyömrőn
2013-03-15 22:04:10
Március 15. Gyömrőn

Március 15. Gyömrőn

„Nem elég mai időkben törvényeket írni, de azok iránt szimpátiát is kell gerjeszteni.” Ez a Széchenyi István idézet jut eszembe 2013. Március 15-én, milyen igaz szavak és tanulságos gondolatok.

 

Az egész ország készült az 1848-as forradalom megemlékezésekre, nemzeti ünnepünk napján. Az időjárás viszont jól kibabrált a szervezőkkel és az arra kilátogatni szándékozó honfitársainkkal, mert befagyott Magyarország. A mai nap jelmondata lehetne Talpra Magyar hó a haza! A lengyel meghívottak is megérkeztek a kormánypárti ünnepségre, pedig a hosszú utazás során, a vonaton még a Kossuth nótát is megtanulták. Hiába volt a sok gyakorlás, mert a központi ünnepség elmaradt.


Képgaléria>

 

Gyömrőn Március 15-én 10 órakor kezdődtek a rendezvények. Az Önkormányzati megemlékezésnek a Hankó István Művészeti Központ adott helyet. Az ünnepségen a nagy hóesés ellenére, szép számú érdeklődő jelent meg. Ugyanakkor azért a széksorok foghíjasok maradtak. Gyenes Levente polgármester ünnepi beszédével kezdődött a program. A polgármester nagy hangsúlyt fektetett a megbékélésre, a szabadságra és az összefogásra. Tulajdonképpen az ünnepi beszédének lényegét és vezérfonalát az előbb említett fogalmakra építette Gyenes Levente. Persze, lehet, hogy ez csak szubjektív vélemény. A város első emberének megemlékezése után „Hosszan ropog csatárok fegyvere” címmel a Teleki László Gimnázium diákjainak nagyon színvonalas ünnepi műsorát tekinthettük meg.

 

A gimisek igazán jó műsort mutattak be, szinte az előadás minden pillanata lekötötte figyelmünket. Sajnálhatják azok, akik az előadásukat nem láthatták élőben. A diákok előadása hibátlan és érzelmeket jól kifejező volt, amit projekttor kivetítéssel tettek színesebbé. A műsor a Szózat közös eléneklésével zárult, majd a pártok és civil szervezetek a központi parkban a Petőfi illetve Kossuth szobornál helyezték el koszorúikat.

 

Az elmúlt év politikai feszültsége révén a koszorúzásról hiányoztak meghatározó politikai és civil szervezetek. A Fidesz, Fidelitas, Civilek a Városért Egyesület, Gyömrői Társaskör, Civil Összefogás Gyömrőért, Kigye, Demokratikus Koalíció, valamit a helyi Mszp elnöke. Eddig, egy városi ünnepségen a koszorúzásnál, több tucat szervezet és párt vett részt kígyózó sorokban, mostanra sajnos sokan elfordultak a városvezetésével való közös megemlékezésektől.

 

Kora délután 14 órakor a Gyömrői Fidesz alapszervezete és a Gyömrői Társaskör tartott ünnepi megemlékezést. A rendezvény a himnusz közös éneklésével kezdődött, majd Benson Zsuzsanna tartott történelmi visszaemlékezést, az 1948-as forradalomról. Az ünnepség Petőfi Sándor, Nemzeti Dal elszavalásával folytatódott, mely verset Gáspár Mátyás mondta el. A Kossuth nóta közös eléneklését követően, Ducsai Sándor, a Gyömrői Fidesz elnöke mondta el beszédét, és ami nagyon fontos, politikai üzenetet intézett Gyömrő városvezetéséhez és a szólás-szabadság szimbólumaként, gondolatébresztőként összeállított 12 pontot felolvasta. Természetesen a jelen korszakunkban és saját otthonunk megoldására váró problémáira rímelve azokat.

 

  • Kívánjuk a helyi sajtó szabadságát, a Gyömrő Újság és a Signal TV cenzúrájának eltörlését befolyásolásának megszüntetését.
  • Felelős városvezetés Gyömrőn!
  • Városkép kialakításáért felelős csoport felállítását!
  • Kívánjuk a meglévő műemlék épületek felújítását!
  • Kívánjuk a helyi „törvényhozás” előtti egyenlőséget. Senki se legyen megkülönböztetve Gyömrőn csak azért, mert nem a városvezetésének megfelelő szervezethez, közösséghez tartozik.
  • Kívánjuk a helyi hatósággal való tisztességes kapcsolatot. Az önkormányzat ne politikai érdekei alapján viszonyuljon a mindenkori gyömrői rendőrőrs vezetőjéhez.
  • Közös helyi teherviselést! A gyömrői vállalkozók közötti különbségtétel megszüntetését, a városvezetéshez köthető érdekeltségi körök felszámolását.
  • A modernkori úrbéri viszonyok megszüntetését. A városvezetés ne viselkedjen úgy, mintha a város és annak lakossága a saját tulajdona lenne.
  • Legyen helyi képviselet egyenlőség alapján. Ne a polgármester döntse el, hogy ki érdemes bizottsági munkára, s ki nem.
  • Kívánjuk a város ”zöld tengelyének” megmentését, a Tópark védelmét!
  • Kívánjuk a helyi gazdaság fejlesztését, a helyi pénz bevezetésének mérlegelését.
  • Gyömrő városvezetője legyen gyömrői! Egy polgármester ne éljen más városban, s ne akarja megmondani, hogy milyen legyen településünk, ahol mi élünk.

 

„Ez a mi 12 pontunk aminek teljesítéséért nem harcolunk olyan erővel, ahogy azt a márciusi ifjak tették a sajátjukért, de bízunk benne, hogy kívánalmaink előbb-utóbb nyitottságra találnak. Mert hiszünk abban, hogy ezek mentén településünk szebb, jobb és eredményesebb lehet.”

 

Így zárta gondolatait Ducsai Sándor a gyömrői 12 pont felolvasása után. A megemlékezésen utolsóként Gáspár Krisztián beszélt, aki elmondta, hogy a 48-as ifjak példáját követve, bátran ki fognak állni minden körülmények között igazukért, és mint történelmi nagyjaink nem fognak engedni 48-ból.

 

A Társaskör elnökének szavai után a résztvevők elénekelték a Szózatot és koszorút helyeztek el a szoborparkban a 48-as hősökre emlékezve.

 

GYH

Utoljára frissítve: 2013-03-16 18:05:21

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az utasbiztosítás az, ami legalább annyira fontos egy külföldi út előtt, mint bármi egyéb, amit beleteszünk ...
Bővebben >>