. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Magyar dallal ünnepelték világszerte a sclerosis multiplex-világnapot
2016-05-27 21:47:15
Magyar dallal ünnepelték világszerte a sclerosis multiplex-világnapot

Magyar dallal ünnepelték világszerte a sclerosis multiplex-világnapot

A The Ruling Passion zenekar Ezerarcú társ című száma nem csak a budapesti SM-világnapon aratott sikert: az SM-ben szenvedő betegek világszervezetének (MSIF) közreműködésével a világ számos országában a magyar dallal emlékeztek meg a központi idegrendszer krónikus, gyulladásos megbetegedése ellen folytatott egyéni és közösségi harcról.

 

Magyar verzió

 

 

 „Az SM betegséget ezerarcú kórnak nevezik, mert nincs két egyforma kórlefolyás, és nincs két egyforma beteg. Ez azért jöhet létre, mert a központi idegrendszer rendkívül bonyolult szerkezete következtében a véletlenszerűen elhelyezkedő gyulladásos gócok egy előre megjósolhatatlan, színes tünetegyüttest hoznak létre, ami ráadásul időben is folyton változik” – magyarázza a betegség elnevezését Dr. Jakab Gábor. Hazánkban kb. 8 ezer betegről tudunk, de a sorsukban osztozó családtagjaikkal és barátaikkal együtt akár tízszer ennyi embert is érinthet közvetve ez a betegség. Az SM lefolyásáról részletes megfigyeléseink vannak, de végső kiváltó okát nem ismerjük. 

 

Korszerű gyógyító eljárások (gyógyszerek, fizioterápia, gyógytorna, testi és lelki rehabilitáció) egyénre szabott alkalmazásával javítható a betegek életminősége, sokaknál lényegesen lelassítható a folyamat előrehaladása. Ezért fontos, hogy minél korábban jussanak el az érintettek szakorvoshoz. A betegség gyakran kezdődik átmeneti zsibbadással, szédüléssel, egyoldali homályoslátással, vagy akár látásvesztéssel” – folytatja az SM-szakértő. Tanácsolja, hogy a betegek csak orvosukkal történt egyeztetés után folyamodjanak különböző, gyakran ellenőrizhetetlen alternatív gyógymódokhoz. Fontos életmódi szabály, hogy a betegek lehetőleg kerüljék azokat a környezeti tényezőket (pl. a testük túlmelegedését, a fizikai túlterhelést, a különböző fertőzéseket, vagy a tartós stresszhelyzeteket), amelyek rosszabbodásokat, visszaeséseket válthatnak ki.

 

A neurológus arra bíztatja a pácienseit, hogy életük a halmozódó fogyatékosság következtében ne lemondások sorozatából álljon, hanem törekedjenek ésszerűen kihasználni meglévő képességeiket a lehető legteljesebb életforma megvalósítása érdekében. Ebben a legfontosabb támaszt a család, a barátok, a betegklubok és a betegtalálkozók jelenthetik. Az Uzsoki utcai Kórházban, néhány más SM centrumhoz hasonlóan klinikai pszichológus lelki segítségét is igénybe vehetik a betegek és hozzátartozóik. A betegek érdekvédelmi civil szervezetei gondoskodnak arról, hogy a döntéshozók egyre több figyelmet fordítsanak az SM következtében halmozottan hátrányos helyzetbe került emberek szociális körülményeinek javítására.

 

Angol verzió

 

 

Az Ezerarcú társ c. számnak maga Dr. Jakab Gábor, az Uzsoki utcai Kórház neurológiai osztályának osztályvezető főorvosa volt az ötletgazdája. Ő javasolta Nagy Zoltánnak, aki maga is SM-ben szenved, hogy érzéseit egy mai hangzású dalban fejezze ki, amelyből minden csüggedő betegtársa erőt meríthet, és a társadalom figyelmét is az SM-ben szenvedők problémáira tudja irányítani. Zoltán egy régi barátjával és zenésztársával, Dávid Péterrel együtt alkotta meg a dalt, amely most angol nyelven Shine through címmel indult világhódító útra. Zoltán esetében a szokottnál valamivel később, a harmincas évei elején, kétgyerekes családapaként diagnosztizálták az SM betegséget. 


Utoljára frissítve: 2016-05-27 21:49:00

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Színes Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>