. Ma Márk napja van.
Ma van a Föld napja
2014-04-22 08:15:20
Ma van a Föld napja

Ma van a Föld napja

Magyarországon 1990 óra ünnepeljük a Föld napját. Ezt a napot 2009-ben az ENSZ Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére a „Földanya Nemzetközi Napjává” is nyilvánította.


Az eseményeket ilyenkor az Earth Day Network (a Föld Napja Hálózat) koordinálja. Ezt a szervezetet egy 1970. április 22-én elindított mozgalom során alapította Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató, aki azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett.

 

 

A Földünk megóvása érdekében indított mozgalomhoz már megindításakor több millióan csatlakoztak, és a korábban (1970-től) március 21-én tartott Föld napja megtartása is átkerült az április 22-i dátumra.

 

Föld Napja 2014: A hulladékok teljes körének hasznosítása pénzt termel, nem igényel befektetést


Magyarországon évente átlagban 5.785.069.422 kg hulladék termelődik. Míg a lakosság által keletkező mennyiség 30 %, addig a jóval jelentősebb 70 % az ipar számlájára írható.


Gyakorlat itthon
A tapasztalatok szerint a cégek a náluk előforduló hulladékok 75%-át hasznosítják valamilyen módon, sajnos azonban még mindig vannak olyan cégek, ahol a hulladéklerakókkal rendelkező multinacionális szolgáltató óriás konténerébe dobják az összes féle hulladékot és még fizetnek is érte, hogy elszállítsák ezt.

"A cégek nagy része fontosnak tartja, hogy figyeljen a hasznosításra, általános tapasztalat szerint környezettudatosan próbálnak eljárni, a kulcs az, hogy ehhez megkapják a megfelelő szakmai segítséget." - mondja Vass Zoltán, hulladékhasznosítással foglalkozó szakember, az Éltex igazgatója.

Win-Win-Win

Ahhoz, hogy egy gyár számára megvalósulhasson a hulladékuk teljes körének hasznosítása a legnagyobb alapossággal szortírozzák a megfelelő gyűjtőbe a hulladékot. Ez azonban még csak a folyamat kezdete, minden termelőüzem számára speciálisan, egyedileg kerül kialakításra a technológia.
A gyárakból kikerülő hulladék útja aztán más és más helyekre vezet.

"Jó példa a kreatív hulladék felhasználásra, amikor egyik partnerünknek javasoltuk, hogy épülő üzemcsarnokához használja annak a cementgyárnak a cementjét, mely az ő hulladékát hasznosítja, így megvalósulhatott a "closed loop" hulladékkezelés, vagyis hogy lehet egy gyár hulladékából termék, majd abból újra gyártócsarnok" - szemlélteti Vass Zoltán mekkora lehetőségeket rejt a hazai gyártó cégeknek a korszerű hulladékhasznosítási technológia.

Ahhoz, hogy ma egy gyártóüzemben megvalósuljon a fent vázolt rendszer, nem szükséges befektetés.


Ha egy cég elavult rendszerrel működik, onnantól kezdve, hogy a szakember által vázolt, innovációként bevezetett hulladékhasznosítási rendszer elkezd működni, extra bevételre tesznek szert.

Kisfilm a hulladékhasznosításról


 

MTI/Gyömrői Hírhatár

Utoljára frissítve: 2014-04-22 08:17:52

További híreink
Nagyratörő terveid vannak a weboldaladdal? Akkor ez a lehetőség érdekelni fog
A különböző weboldalaknak eltérő méretű tárhelyre van szüksége. Egy kisebb, bemutatkozó honlap könnyen lehet, hogy néhány tucat megabájtos tárhellyel is beéri. Azokon az ...
2024-03-21 16:18:30, Hírek, Kultúra Bővebben
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>