. Ma Béla napja van.
Ma indulnak a lakossági energiahatékonysági pályázatok
2014-09-22 08:09:12
Ma indulnak a lakossági energiahatékonysági pályázatok

Ma indulnak a lakossági energiahatékonysági pályázatok

Indulnak az új lakossági energiahatékonysági pályázatok. Hétfőtől a tüzelőberendezések, csütörtöktől a háztartási gépek, szeptember 29-től pedig a nyílászárók-cseréjére lehet támogatást igényelni.

A három programra összesen több mint 2,7 milliárd forintot fordítanak, és összesen 25 ezer háztartást akarnak elérni.

Az elavult kazánok, tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre történő cseréjét célzó pályázat jelenik meg először az emi.hu oldalon. Erre a kiírásra összesen egymilliárd forintot szánnak és 40 százalékos támogatást, pályázatonként és lakásonként maximálisan bruttó 650 ezer forintot lehet elnyerni.

A magas fogyasztású hűtőszekrény, illetve fagyasztók energiatakarékosra való cseréjére 627,1 millió forint jut. Az elérhető támogatás összege a gépek beszerzési árának 50 százaléka, az A+ energiaosztályú készülékekre maximum 25 ezer forint, az A++ és A+++ gépekre legfeljebb 35 ezer forint lehet.

Ebben a pályázatban azonban csak a nyugdíjasok és a nagycsaládosok vehetnek részt és az is fontos, hogy a cserével háztartásonként minimum 10 százalék energia megtakarítást, vagy legalább évente a szén-dioxid-kibocsátás 20 kilogrammos csökkenését kell elérni.

A többi pályázattól eltérően ez a program azonban nem utófinanszírozású – a támogatás a megkapott támogatói okirattal a vásárláskor azonnal érvényesíthető.

A legnagyobb összeg, 1,1 milliárd forint a külső homlokzati nyílászárócsere-pályázatra jut. Ebben a megítélhető legmagasabb támogatás bruttó 520 ezer forint.

– Egy-egy háztartásnak ez a program óriási segítség lehet, de a jelenlegi keretösszegnél vélhetően nagyságrendekkel nagyobb lesz majd az érdeklődés – mondta lapunknak Király Zsuzsanna. Az Eneregiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ lakossági energiagazdálkodással foglalkozó szakértője szerint így a most meghirdetett pályázatokra szánt össze akár egy nap alatt elfogyhat.

 

A pályázati portálon keresztül – www.emi.hu – az pályázhat, aki a kormányzati portálon ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik.

 

Gyömrői Hírhatár/Metropol.hu

 

 

Utoljára frissítve: 2014-09-25 20:23:44

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>