. Ma Márk napja van.
Letette polgármesteri esküjét Gyenes Levente, kérdés meddig maradhat Gyömrő élén
2016-09-02 18:31:22
Letette polgármesteri esküjét Gyenes Levente, kérdés meddig maradhat Gyömrő élén

Letette polgármesteri esküjét Gyenes Levente, kérdés meddig maradhat Gyömrő élén

Képen: Gyenes Levente


Öt nappal az időközi választás után letette a polgármesteri esküt Gyenes Levente. Az eskütételre a ma délutáni rendkívüli testületi ülésen került sor, ahol Dr. Szántay György, a Helyi Választási Bizottság elnöke adta át az esküokmányt. Az augusztus 28-án a szavazatok döntő többségét megszerző Gyenes Leventének, Magyarország valamennyi polgármesteréhez hasonlóan az alábbi esküt kellett letennie:

 

"Én, …………………………. becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek, jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; a polgármesteri tisztségemből eredő feladataimat Gyömrő település fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom. (Isten engem úgy segéljen!)"

 

Törvények szerint 30 napja van Gyenes Leventének arra, hogy lemondjon polgármesteri tisztségéről. Ha ezt nem teszi meg, akkor újabb 30 napja van a képviselő-testületnek arra, hogy lemondassa a polgármestert. Ha ez sem történik meg, akkor a munkaügyi bíróság gyorsított eljárásban dönt arról, hogy Gyenes Leventének le kell-e mondania.

 

Mint arról korábban már beszámoltunk, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta Tarnai Richárd kormánymegbízott álláspontját, miszerint a gyömrői polgármesternek újraválasztása ellenére le kell mondania tisztségéről. Lázár János erről úgy vélekedetett helyesnek tartja és egyetért ezzel. Hozzátette azt is, hogy akit jogerősen elítélnek, ráadásul adócsalási ügyben, az ne lehessen polgármester Magyarországon. Ennek érdekében az Igazságügyi Minisztériumhoz fordul.

 

Lázár János az alábbiakat nyilatkozta sajtótájékoztatóján:

 

"Én teljesen helyesnek tartom Tarnai Richárd kormánymegbízott úrnak az eljárását, szerintem jól járt el. És most kénytelenek leszünk az igazságügy-minisztériumhoz fordulni, hogy ebben a helyzetben milyen lépéseket kell tennünk. Ugye a vita kérdése az, hogy a választás felülírja-e, leegyszerűsítve természetesen, de a választás ténye felülírja-e a bírósági ítéletet. Szerintem nem egyébként. Én azt gondolom, hogy a jogalkotó szándéka az volt, hogy aki bűncselekményt követ el, és azt jogerős ítéletben kimondják, az ne lehessen polgármester Magyarországon mindaddig, amíg nem mentesül a büntetés jogkövetkezményei alól. Itt egy próbára bocsátásról van szó, tehát jelen pillanatban ez a büntetés hatályban és érvényben van. Az én megítélésem szerint a jogalkotó szándéka, amikor a parlamentben én erről szavaztam mint jogalkotó, akkor azt hallgattam meg az előterjesztőtől, hogy aki Magyarországon bűncselekményt követ el, az ne lehessen polgármester. És az illető kollega bűncselekményt követett el, ráadásul adócsalást. Tehát félreértés ne essék, itt nem magánvádas ügyről, hanem közvádas ügyről van szó, nem pofozkodtak a kocsmában, vagy becsületsértési ügybe keveredett az érintett, hanem adócsalásról van szó. Én azt gondolom, hogy aki adócsalásba keveredett, és ezért jogerősen elítélik, az ne legyen Magyarországon polgármester. Ez az én véleményem."


GYH

Utoljára frissítve: 2016-09-02 18:33:38

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>