. Ma Márk napja van.
Letartóztatták a gyömrői polgármestert. Mi várhat Gyenes Leventére?
2022-09-25 18:54:11
Letartóztatták a gyömrői polgármestert. Mi várhat Gyenes Leventére?

Letartóztatták a gyömrői polgármestert. Mi várhat Gyenes Leventére?

Ilyen és ezekhez hasonló kérdések foglalkoztatják elsősorban Gyömrő közvéleményét, miután a múlt héten a bíróság letartóztatásba helyezte a városvezetőt. Mondhatni joggal tart országosan is közérdeklődésre számot az ügy, mert nem gyakori az olyan eset, hogy egy polgármester azért nem tudja végezni feladatát, mert rács mögé kerül. Jogi szakértőt is bevontunk a kérdések megválaszolására, akinek sokéves tapasztalata révén segítünk eligazodni az olvasóknak az információk és kérdések sokaságában.

 

 

Tények, amelyekről már most tudunk

 

Az ügyről jelenleg nyilvánosan annyit lehet tudni, hogy Gyenes Leventét gödöllői házában vette őrizetbe a NAV bevetési egysége, ahol ezt követően egész napos házkutatást tartott több tucat nyomozó és egyenruhás, kutyákkal. Ezt követően döntött a bíróság Gyenes letartóztatásáról.

 

Az ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolja a városvezetőt.

 

 

Mi is az a költségvetési csalás?

 

A büntető törvénykönyv ebbe a tényállásba gyűjtötte egybe a költségvetésnek kárt okozó bűncselekmény formákat. Ide tartoznak az adócsalások, jövedéki adóval, pénzügyi alapokkal, az európai uniós források, pályázatok felhasználásával kapcsolatos cselekmények. Az is, ha valaki ÁFÁ-t csal, de az is ha EU-s forrást más célra használ fel, vagy elcsal. Az önkormányzati költségvetés és gazdálkodás körében is elkövethető ez a bűncselekmény.

 

A különösen jelentős érték a jogszabály szerint fél milliárd forint feletti értéket jelent. Ennek büntetési tételét öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény. Ha a bíróság megállapítja a bűnösséget általában a középmértékből indul ki a büntetés kiszabásánál ami itt hét és fél év szabadságvesztést jelent. Majd figyelembe veszi az esetleges enyhítő vagy súlyosító körülményeket. (Pl. büntetett előélet, stb.)

 

Amennyiben azonban a cselekményt bűnszervezetben követik el a büntetési tétel felső határa a kétszeresére emelkedik vagyis ebben az esetben húsz év börtön vagy fegyház büntetés is várhat az elkövetőre.

 

 

Miért került Gyenes rács mögé és meddig tartóztathatják le?

 

Letartóztatást akkor rendelnek el, ha a gyanú megalapozott vagyis az ügyészség biztos abban, hogy a bűncselekményt a vádlott követte el. Ez azt jelenti, hogy kellő számú és erejű bizonyíték áll  az ügyészség rendelkezésre, amit a bíró is elfogad és dönt a letartóztatásról.

 

A letartóztatás akkor rendelik el ha tartani lehet a vádlott szökésétől, elrejtőzésétől, külföldre távozásától, vagy feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével, okiratok megsemmisítésével, tárgyi bizonyítékok eltűntetésével veszélyeztetné a bizonyítást.

 

A letartóztatás célja tehát a terhelt minél jobb elszigetelése a kapcsolataitól, a külvilágtól. Gyenes Levente esetében ezek szerint az ügyészség és a bíró a vádlott előéletét és az ügyet jól ismerve a leírt cselekmények elkövetésének reális lehetőségét látta.

 

 

Meddig tarthatják bent?

 

A bíróság – ahogy az a hírekben megjelent - harminc napra tartóztatta le Gyenes Leventét. Az általános gyakorlat szerint azonban ezt többször meg szokták hosszabbítani általában hatvan kilencven naponként. Addig amíg a bíróság az előbb leírt cselekményektől már nem tart.

 

A letartóztatás teljes hossza azonban akár a három évet is elérheti. Ha a bizonyítás már olyan szakaszba ér ahol a vádlott már nem akadályozhatja azt, a letartóztatást gyakran a tárgyalásig házi őrizetre változtatják, ahol az őrizetesnek speciális boka pántot kell viselnie. Ez gyakorlatilag egy nyomkövetővel ellátott bilincs.

 

Az általános tapasztalat az, hogy a költségvetési csalás ritkán áll magában, általában egyéb bűncselekmények is társulnak hozzá és a bűntető eljárás végén halmazatban ítélik el a vádlottat. Ez magasabb büntetési tételt jelent a börtönévek számában.

 

Szakértőnket arról is kérdeztük, hogyan ítélhető meg az ügy a sajtóban megjelent hírek alapján. Az eddigi hírekből a szakavatott szem sokat le tud szűrni.

 

 

Miről árulkodnak a hírekben megjelent akció részletei?

 

A szakértő elmondása szerint a bevetési egységet, hétköznapi megfogalmazás szerint a kommandót akkor vetik be ha az ügy súlya ezt indokolja és a gyanú kellően megalapozott, az ügy erős lábakon áll a bizonyítékok tekintetében.

 

A bevetési egység egy ilyen esetben beront az ingatlanra, betöri az ajtót és földre teper mindenkit akit a házban talál a keresett személyt pedig megbilincselve elviszik. A cél, hogy az elfogott személynek sem fegyverhez, de még telefonhoz nyúlnia se legyen esélye.

 

Gyenes esetében pedig tudhatták, hogy rendelkezik vadászfegyverekkel, ami ilyen helyzetben még gyorsabb és keményebb fellépést váltott ki a szakmai protokoll szerint. A bevetés parancsnokának ilyenkor ugyanis mindig a legrosszabb eshetőségre kell felkészülnie. Feltevésekre, esetleges gyanúra kommandós akciót ezért nem vetnek be. Az őrizetbe vételt követően azonnal elrendelt letartóztatás is ezt erősíti.

 

Valószínűleg hosszabb előkészítő operatív, titkos munka előzte meg az akciót. Erre utal, hogy az ország több pontján összehangoltan csaptak le. A helyszínen megjelent kutyás egység jelenléte arra utalhat, hogy kábítószert vagy nagyobb mennyiségű készpénzt is kerestek a házkutatás során.

 

 

Börtönre ítélik-e Gyenest?

 

Mivel Gyenes Leventének ez már a második hasonló típusú büntetőügye ezért bizonyára nem tévedésről van szó. Ezt erősítik az ügy körülményei is melyekről írtunk. Az előző néhány éve zárult ügyében ahol kilenc hónap börtönre ítélték semmilyen szabadságát korlátozó intézkedés nem volt. Ezért ez az ügy jóval súlyosabbnak tűnik.

 

Természetesen mindenkit megillet az ártatlanság vélelme addig, amíg a bíróság jogerősen ki nem mondja bűnösségét. Ez erre az ügyre is igaz és ezt hangsúlyoznánk is. Ezért is maradhat akár börtönben ülve is polgármester egészen addig amíg a jogerős másodfokú ítélet meg nem születik. Csak ha jogerősen börtönre ítélik, akkor szűnik meg ezzel a polgármesteri megbízatása és kell kiírni időközi választást.

 

Mint megtudtuk, a büntető jogászok között van egy olyan mondás, hogy ha a bíróság úgy dönt, hogy egy személyt le kell tartóztatni, azt jó eséllyel el is fogja ítélni. Most kiderül, hogy ez a szakmai mondás ebben az esetben is beigazolódik-e.   

 

Fotó: budapestkorneke.hu

Utoljára frissítve: 2022-09-25 19:00:19

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>