. Ma Auguszta napja van.
Lázár meg akarja változtatni Pest megye nevét
2017-04-28 12:32:39
Lázár meg akarja változtatni Pest megye nevét

Lázár meg akarja változtatni Pest megye nevét

MTI Fotó: Bruzák Noémi


A Pest megyei közgyűlés április 28-i, pénteki ülésének előterjesztései között szerepelt egy rendkívül meglepő napirendi pont, amely szerint a Lázár János vezette Miniszterelnökség kezdeményezi Pest megye nevének Pest-Pilis megyenévre történő módosítását, mivel "megyénk elnevezése ma nem türközi teljesen a történelmi Magyarország vármegyéinek az ország mai területén meglévő örökségét".

 

Nem döntött a közgyűlés

 

Nem döntöttek a képviselők Pest megye nevének Pest-Pilis megyére módosításáról a pénteki közgyűlésen - tájékoztatta Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke az MTI-t.

    

A változtatást a Miniszterelnökség kezdeményezte április elején, azzal az indokkal, hogy az elnevezés nem tükrözi teljesen a történelmi Magyarország vármegyéinek az ország mai területén meglévő örökségét. A képviselők a pénteki ülésen úgy határoztak, hogy a kérdésről csak a várható következmények teljesebb megismerése után döntenek. Nincs ugyanis elegendő információjuk a névmódosítással járó pénzügyi hatásokról (például hogy mit von maga után a közigazgatási és egyéb szervezetek átnevezése), valamint a névváltoztatás egyéb társadalmi-gazdasági következményeiről - közölte a sajtófőnök.
    

A megye neve 1950-ig Pest-Pilis-Solt-Kiskun volt, utána lett ismét Pest - idézte fel. Korábban ugyanis, 1467-ig volt önálló Pest megye, azt követően Pest-Pilis lett, majd hozzácsatolták Solt vármegyét, végül 1876-ban kiegészült a Kiskun-részekkel.
    

Az elnevezés kérdése a rendszerváltozás idején is felmerült - mondta Ambrus András -, de az 1989-ben felállított ideiglenes bizottság nem tartotta időszerűnek a változtatást, és a megyei szereplők nagy többsége sem támogatta. Az ellenzők a jelentős anyagi következményeket hozták fel érvként, a támogatók a Pest-Pilis megyenevet javasolták. 
    

A közgyűlés 31 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett döntött pénteken - ismertette a sajtófőnök. 

 

MTI

 

Utoljára frissítve: 2017-04-28 13:12:56

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem...
Bővebben >>