. Ma György napja van.
Lakókörnyezetüket féltik a Gyömrő Liget lakóparkban élők a magasházak miatt
2017-03-29 15:36:52
Lakókörnyezetüket féltik a Gyömrő Liget lakóparkban élők a magasházak miatt

Lakókörnyezetüket féltik a Gyömrő Liget lakóparkban élők a magasházak miatt

Nyílt levelet írtak a Gyömrő Liget lakóparkban élők Mezey Attila alpolgármesternek és a képviselőknek. A Liget lakosai 2017. március 21-én „Élhető Gyömrőért” mottóval petíciót indítottak, amelyben a magasházak építése ellen tiltakoznak. A lakóparkban élők aggodalmukat fejezték ki a meglévő infrastruktúra túlzott megterhelése és a környéken az elmúlt években kialakult városkép lerontása, ezzel együtt a területen lévő ingatlanok várható értékvesztése kapcsán.

 

Mindenki egyetért mindenkivel, valami mégsem stimmel

 

Nemrég Mezey Attila alpolgármester (Gyömrő 2000 Kör) nyilvánosan úgy reagált a Liget lakópark lakosainak, hogy támogatja az álláspontjukat, de az építéshatóság nem Gyömrőn működik, ezért meg van kötve a kezük. Véleménye szerint egyetlen kézzelfogható eszköz maradt számunkra, ez pedig az, ha a városképbíráló munkacsoport fellép a tömbházak építése ellen, ugyanis erre való hivatkozással a településképi véleményt a polgármester adhatja ki az építési engedélyekhez.

 

A petíció aláírói ezzel szemben úgy fogalmaztak, hogy álláspontjuk szerint van mozgástere a képviselő-testületnek, hiszen módosíthatja a jelenleg életben lévő helyi Építési Szabályzatot (HÉSZ), ami gyors megoldást adhat a többház-építések problémájára.

 

A petíció aláíróit végignézve azt is látni, hogy a lakossági kezdeményezést Békefi Miklós független polgármesterjelölt, illetve Ducsai Sándor önkormányzati képviselő (FIDESZ-KDNP-Társaskör) is támogatja.

 

A lakosság április 23-ig adott határidőt a városvezetésnek

 

A gyömrői lakosok a petícióban arra kérik a képviselő-testületet, hogy bocsássa társadalmi egyeztetésre a HÉSZ módosítását, majd a következő ülésén vegye azt napirendre és vizsgálja felül az építési magasságokat. Az aláírók nyomatékosan kérték azt is, hogy ez a lépés még az időközi választások, azaz április 23 előtt történjen meg.

 

Tíz évvel ezelőtti hibák köszönnek vissza

 

A Gyömrő Liget lakópark területe korábban nagy botrányt okozott a városban. A Kóczán úti telkek néven ismert terület korábban a város tulajdonában volt, azonban a Gyenes Levente vezette önkormányzat eladta egy vállalkozónak. A vállalkozónak a kedvező árért cserébe többek között oktatási-nevelési intézményeket kellett volna a területre építenie. A cég azonban furcsa történések közepette eltűnt, a vállalt beruházások pedig sosem valósultak meg. A gyömrői önkormányzat a fejlesztési lehetőségek mellett nagyon komoly pénzeket is bukott a döntésen.

 

Többek között Hajdu András, akkori önkormányzati képviselő is felemelte a hangját a döntés ellen, aki 2008-ban úgy fogalmazott:


„ A Kóczán úti terület eladásakor másról döntött a testület, mint ami történt. Ez nem lett nagy üzlet a Gyömrői Önkormányzatnak. Amikor először szavaztak, nem volt szó társasház építésekről. Mindig a vállalkozó érdekeit tartották szem előtt. Nem tudja, hogy miért. A vállalkozó évekig nem volt képes a különböző engedélyeket beszerezni, 19 hónapos fizetési haladékot kapott. Az építési rendeleteket többször módosították, hogy a vállalkozónak jó legyen. Már látszik, hogy nagy hiba volt, hogy nem az önkormányzat valósította meg ezt a projektet, pedig 2002-ben 500 millió forint banki fedezet állt rendelkezésre. A város haszna a 214 építési telken 234 millió forint, de az összes probléma a városra hárul. Az interneten beszerzett információi alapján 2 milliárd 564 millió forint az eladási ára a telkeknek. Több, mint 1 milliárd forint lesz a vállalkozó haszna.”

 

Az önkormányzati vagyonból származó pénz tehát egy magánvállalkozást gazdagított, míg a terület beépítésével járó problémák máig a település vállát nyomják.

 

GYH

 

Utoljára frissítve: 2017-03-29 15:50:19

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>