. Ma Emma napja van.
Közétkeztetés, fűtés, Azori-szigetek, ki az a Szűcs Lajos?
2013-10-21 09:28:56
Közétkeztetés, fűtés, Azori-szigetek, ki az a Szűcs Lajos?

Közétkeztetés, fűtés, Azori-szigetek, ki az a Szűcs Lajos?

Szűcs Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Pest Megyei Önkormányzat elnöke, múlt hét csütörtökön Pécelen, egy lakossági fórumon elmondta, hogy jelenleg negyedik ciklusát tölti a parlamentben és bejelentette, hogy az országgyűlési választásokon a Pest megye 7. számú egyéni választókerületében indul. A teljesen megváltozott választókerületi határok nyomán a hetes választókörzet Pécel mellett Vecsés, Gyál, Felsőpakony, Üllő, Ecser, Maglód, és Gyömrő szavazóit fogja össze.

 

Szűcs Lajos politikai pályafutását Ócsán kezdte, mikor a Fidesz ócsai szervezetét közösen megalapította Búza Attila polgármesterrel. Időközi országgyűlési választáson 2001. április 13-án és a 2002. évi választásokon mandátumot szerzett Dabason (Pest 14. vk.), majd az önkormányzati választásokon helyi képviselő lett Ócsán. A 2006. évi országgyűlési választásokon Pest megye 14. választókerületében szerezet ismét egyéni mandátumot. A 2006. októberi önkormányzati választásokat követően a Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlése elnökévé választották.

 

Szűcs Lajos a Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlése elnökének neve országosan akkor lett ismert, mikor hónapokon keresztül tagadta, hogy az Atlanti-óceánon fekvő Azori-szigetekre közpénzen kísérővel utazott.

 

Az Azori-szigetek egyik üdülőhelyén roma stratégiával foglakozó konferencián vett részt 12 fideszes megyei közgyűlési elnök és alelnök. Több napot töltöttek az egzotikus szigeteken. A sokmilliárdos adósságokat felhalmozó megyei politikusok közül senki sem ismerte el, hogy kísérőt is vitt volna az útra, azóta azonban kiderült: ennek éppen az ellenkezője volt az igaz.

 

Szűcs Lajos az ATV Egyenes Beszédben többszöri visszakérdezés után is cáfolta, hogy lett volna kísérője. „Vitt kísérőt, vagy nem vitt kísérőt?” – kérdezték a politikust aki tagadta, hogy kísérővel volt az Azori-szigetek egyik üdülőhelyén közpénzen. Egy ország előtt tagadott - „Nem vittem” – válaszolta, „Tehát egyedül utazott!” – húzta alá az ATV műsorvezetője, mire Szűcs azt felelte, hogy igen. A politikus hozzátette: szerencse, hogy nem vitt kísérőt, az Azori-szigetek ugyanis nem éppen turistabarát hely.

 

A Blikk viszont megtudta a külföldi szervezőktől, hogy a 12 megyei vezető mellett még két fő volt a hivatalos delegáció tagja. Mengyi Roland borsodi elnököt Varga Ferenc külügyi tanácsadó, Szűcs Lajost, a Pest Megyei Közgyűlés fideszes elnökét pedig Orgoványi Ágnes külügyi tanácsadó kísérte.

 

A lebukott megyevezér, mindezt tette úgy, hogy a Pest megyei önkormányzat csődhelyzet fenyegette és több pest megyei iskolában nem volt fűtés, mert a megyei önkormányzat nem tudta fizetni a számlákat. A fideszes politikusok annak ellenére utaztak el a Portugália autonóm körzetének számító, ám onnan 1500 kilométerre, az Atlanti-óceán közepén fekvő nyaralóhelyre, hogy "a költségeket (utazás, szállás, ellátás) a meghívottak, vagyis főként a nehéz anyagi helyzetben levő megyei önkormányzatok állták, amelyek súlyos adósságait néhány hete vállalta át az állam".

 

Azori-szigeteki kiruccanást Szűcs magánügyként akarta kezelni, de a megyei közgyűlésen is kínos pillanatokat élt át. Napirend előtt egy közmeghallgatáson, kérdéseket kapott a felelőtlen átláthatatlan kölcsönfelvételekről, a nevelőszülői hálózat összeomlásáról és arról is kérdezték, miért nem tett Szűcs Lajos semmit a közintézmények fűtésének kikapcsolása miatt. A Dunakeszi cigány kisebbség elnöke külön megköszönte Szűcsnek az Azori-szigeteki utat és kérte az elnök urat, hogy a többi képviselő elérhetőségét is juttassa el részére, hogy mindenkinek megköszönhesse. A jobbikos képviselők színes pólóban, szalmakalapban, illetve napszemüvegben jelentek meg, tiltakozva a megyei elnökök kiruccanása miatt. A fideszesek lehajtott fejjel ültek, szemmel láthatóan az egész közgyűlés hangulata rendkívül kellemetlen volt számukra. Szűcs Lajos "Maszkabálnak" minősítette az eseményt és mindenkinek írásban ígért választ.

 

Lázár János akkori Fidesz frakcióvezető kiakadt a történteken és a szőnyeg szélére állította az Azori-szigetekre utazó fideszeseket. Lázár János véleménye az ügyről az volt, hogy az Atlanti-óceán közepén fekvő szigeteken aligha szerezhettek új ismereteket az önkormányzati rendszer átalakításáról a fideszes megyei elnökök.

 

Hűtlen kezelés miatt a Baranya megyei főkapitányságon indult nyomozás az Azori-szigeteken tartott konferencián részt vevő megyei önkormányzati elnökök ügyében. A nyomozást két Veszprém megyei jobbikos képviselő feljelentése alapján rendelték el, mert az utazást közpénzből fizették. Az utat a Magyar Önkormányzatok Szövetsége fizette, viszont a botrány kirobbanását követően a résztvevők ezt jótékonysági célra felajánlva visszafizették, csakúgy, mint a felvett napidíjakat.

 

Források: MTI, ATV, Blikk, pecel.hupestmegye.jobbik.huocsa-varos.blogspot.hu

PJ

 

 

 

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>