. Ma Emma napja van.
Két keréken is biztonságban
2014-04-19 12:37:57
Két keréken is biztonságban

Két keréken is biztonságban

A kerékpár kiváló eszköze a városi és vidéki közlekedésnek, azonban a balesetek megelőzése és elkerülése érdekében elkerülhetetlen a kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályainak pontos ismerete.

Pest megyében 2013-ban 315 olyan baleset történt, melyben kerékpárral közlekedő személy volt érintett.  Ezek közül 128 esetben a kerékpáros okozta a balesetet, halálos áldozatot 8 baleset követelt.
 
 

Néhány alapvető szabály:  

 

- Fokozott jobbra tartási kötelezettség, ami azt jelenti, hogy a kerékpáros az úttest (forgalmi sáv) jobb szélére húzódva köteles közlekedni.

- Több kerékpáros csak egymás után, külön-külön is jobbra tartva, a biztonságos követési távolság megtartása mellett kerékpározhat.

- Lakott területen kívül, főútvonalon közlekedő kerékpáros - ha balra kíván kanyarodni - az úttest jobb szélén köteles kerékpárjáról leszállni és kellő körültekintés után, a forgalom zavarása nélkül, kerékpárját tolva hajthatja végre a balra kanyarodást.

- Kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken a kerékpárral nem lehet áthajtani. A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia. 

- Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárral közlekedőnek kötelező láthatósági mellényt viselnie. A kerékpár kötelező felszerelései között szerepel az első és hátsó világítás, valamint a különböző fényvisszaverő prizmák használata a kereken. Ezen felül minden olyan eszköz vagy ruházat használata javasolt, ami elősegíti a kerékpáros láthatóságát.

- Nem kötelező, ám mégis ajánlott a fejvédő sisak viselése, mely adott esetben életet is menthet.

 

 

- Járdán kizárólag abban az esetben közlekedhet a kerékpáros, ha a 12. életévét még nem töltötte be, vagy ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan. Ebben az esetben maximum 10 km/h sebességgel lehet közlekedni a kerékpárral a gyalogosok között.

 

 

- Egyirányú utcába ellentétes irányból kizárólag akkor szabad behajtani kerékpárral, ha azt kiegészítő tábla megengedi. Ennek hiányában ugyanazok a szabályok vonatkoznak a kerékpárosra, mint a többi járművezetőre.

 

 

Pest megyében 2013-ban 315 olyan baleset történt, melyben kerékpárral közlekedő személy volt érintett.  Ezek közül 128 esetben a kerékpáros okozta a balesetet, halálos áldozatot 8 baleset követelt.

 

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága célul tűzte ki a személyi sérüléssel járó és halálos áldozatot követelő balesetek számának csökkentését.

Ennek érdekében fokozott ellenőrzéseket és baleset-megelőzési kampányokat szerveznek a megye területén, kiemelt figyelmet fordítva a kerékpárosokra, motorosokra és a gyalogosan közlekedőkre.   

A rendőrség kéri a kerékpárosokat a közlekedés során a rájuk vonatkozó szabályok betartására és a fokozott körültekintésre.


Pest Megyei Rendőr-főkapitányság


Utoljára frissítve: 2014-04-19 12:38:18

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>