. Ma Csongor napja van.
Júliustól büntetnek a parlagfűért Pest megyében
2016-06-28 12:04:05
Júliustól büntetnek a parlagfűért Pest megyében

Júliustól büntetnek a parlagfűért Pest megyében

Heyszíni ellenőrzésekkel vesznek részt a „Parlagfűmentes Magyarországért” programban a Pest Megyei Kormányhivatal járási földhivatali osztályai. Mivel a növény pollenje sokaknál súlyos allergiás tüneteket válthat ki, ezért irtása, és a földterületek fertőzöttségének visszaszorítása - egészségvédelmi okokból – a tulajdonosok és földhasználók számára törvényileg előírt feladat.

 

Fontos tudni, hogy a földhasználó a hatályos rendelkezés szerint köteles 2016. június 30-ig az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani.

 

A földhivatali osztály mezőgazdász munkatársai a bejárások során folyamatosan együttműködnek a növényvédelmi hatósággal, az önkormányzatok jegyzőivel, a civil szervezetekkel, valamint a lakossággal.

 

Tarnai Richárd kormánymegbízott a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatban kiemelte, „tapasztalataink szerint évente több száz hektárnyi parlagfűvel fertőzött termőföldterület tulajdonosa, illetve használója kénytelen a törvény által rendelt szankciók viselésére. Ők a fertőzött terület nagyságától függően 50 ezer forint és 5 millió forint közötti bírságra számíthatnak.”

 

Mindezekre tekintettel a kormánymegbízott felhívta a Pest megye területén termőföld tulajdonnal, vagy földhasználati joggal rendelkezők figyelmét arra, hogy „a megadott időpontig végezzék el a területeik parlagfű mentesítését. A parlagfű elleni védekezést elsősorban mechanikus, vagy vegyszeres irtással végezzék el”.

 

Hozzátette, „legyünk tekintettel embertársaink egészségi állapotára, mert a parlagfű allergia különösen megnehezítheti a légzőszervi betegségekkel küzdők életét. A nyár nekik nem csak a pihenést és kikapcsolódást jelenti, hanem sajnos a parlagfű okozta kellemetlenségeket is.”

 

- Pest Megyei Kormányhivatal -


Utoljára frissítve: 2016-06-28 12:06:52

További híreink
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az utasbiztosítás az, ami legalább annyira fontos egy külföldi út előtt, mint bármi egyéb, amit beleteszünk ...
Bővebben >>