. Ma Márk napja van.
Jövő héten levelet kapnak az önkormányzatok az iskolák átvételéről
2016-09-20 20:02:51
Jövő héten levelet kapnak az önkormányzatok az iskolák átvételéről

Jövő héten levelet kapnak az önkormányzatok az iskolák átvételéről

Palkovics László közölte: erre a célra 50-55 milliárd forint áll rendelkezésre, de ha ez nem lesz elegendő, kiegészíti a költségvetés.
    

Úgy látta: azon önkormányzatoknál, ahol az átvétel nem vált politikai üggyé, nem lesz gond, de lesznek olyan helyek, ahol többet kell majd tárgyalni. 
    

A változtatással mostantól egyértelmű lesz, hogy az állam fizet a bérektől a számlákig kezdve mindent, így ha ebben bármilyen fennakadás lesz, akkor egyértelmű, ki a felelős - jelezte. 
    

Az államtitkár kitért a tankerületi tanácsok létrejöttére is, azt mondta, hogy azokban a közösség véleményét is figyelembe véve lehet alakítani az intézmények jövőjét.
    

Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke ehhez azt tette hozzá, hogy egyedi vagyonkezelési szerződéseket kötnek majd. Jelenleg az iskolák 47 százalékát működteti a Klik, és ezek főleg kisiskolák. Most döntő többségben nagyobb intézmények kerülnek át hozzájuk - mondta, és egyúttal szigorú könyvelési rendet ígért. 
    

A fenntartás változásáról szólva megerősítette: az 58 tankerületi központ önálló költségvetési szervként jön létre. Ezek OM-azonosítóval és keretgazdálkodással rendelkeznek. Jelezte: szeptembertől elkezdték szimulálni a működésüket, azaz megkapták egy összegben a decemberig szükséges forrásokat, és ezek le vannak bontva intézményekre is. 
    

Az átalakuló intézmény-fenntartási rendszerben minden tankerület vezetőjét kijelölték, és október végéig a székhelyeket is meghatározzák. 
    

Palkovics László szólt arról is, hogy az új nemzeti alaptanterv leghamarabb a 2019-es tanévtől léphet majd életbe. 
    

Januártól átalakulhat a köznevelési kerekasztal is, az erre vonatkozó rendeletmódosítást a kerekasztal jövő heti ülésén terjesztik elő. A Nemzeti Pedagógus Kar helye fix, a szakszervezetek, a civil és a szakmai szervezetek pedig meghatározott számú tagot delegálhatnának, és utóbbiak maguk dönthetnék el, hogy mely szervezet küldhet képviselőt. 
    

Pölöskei Gáborné beszámolt arról is, hogy mintegy kétmilliárd forintot fordítottak a tanévkezdéshez szükséges munkálatokra, például nyílászárók cseréjére, tornaterem-felújításra, a fűtési rendszer karbantartására. 167 millió forintot költöttek viharkárok miatti helyreállításra és 870 millió forintot iskolabútorok beszerzésére - ismertette.


MTI

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>