. Ma Auguszta napja van.
Ismét hazai nemesítők kapták a dísznövények Oscarját
2014-09-04 00:08:12
Ismét hazai nemesítők kapták a dísznövények Oscarját

Ismét hazai nemesítők kapták a dísznövények Oscarját

A dísznövények királya!

 

Valódi bravúr, hogy újra egy magyar nemesítésű dísznövényt, az Ocimum basilicum „Purple”-t, azaz a bazsalikom egy új fajtáját jutalmazza aranyéremmel a rangos nemzetközi FleuroSelect!


A magyar nemesítő műhely munkatársai a nyári angliai konferencián kapták meg a hivatalos értesítést, miszerint jövőre a magyar növénynek jár az aranyérem -  számolt be minderről az Életforma.hu oldal.


Azért is rendkívül nagy dicsőség, hogy ismét hazai nemesítők kapják a dísznövények Oscarját, mert a Celosia plumosa „Arrabona” tavalyi sikere után senki nem számított arra, hogy ismét egy magyar nemesítésű dísznövény jutalmaz aranyéremmel a nemzetközi  FleuroSelect szervezet. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének munkatársait is meglepte az eredmény, nem gondolták volna, hogy a bazsalikom egy új nemesítésével ismét elnyerhetik a rangos díjat, hiszen szinte példa nélküli, hogy ilyen hamar ugyanaz a nemesítő műhely nyerjen.


Ráadásul a nemzetközi mezőny nagyon erős volt, a magyar nemesítésű lila bazsalikomnak a világ minden tájáról benevezett több ezer növénnyel kellett versenyeznie. Így a siker valóban igazi kuriózumnak számít. Kasztovszky Zoltán, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének gazdasági igazgatóhelyettese elmondta, miután értesültek arról, hogy a tavaly benevezett növényük elérte az aranyéremhez szükséges pontszámot, meg is kezdték a tárgyalásokat a magforgalmazásról, hogy világszerte mihamarabb kapható legyen a magyar dísznövény.



Az Ocimum basilicum „Purple” alapvetően fűszernövény, azonban rendkívül szép, különlegesen lila árnyalatú a levélzete, amely éke lehet bármely veteményesnek vagy éppen kiskertnek, virágágyásnak, sőt balkonládának. Ráadásul magas illóolaj-tartalmának köszönhetően kivételesen jól tűri a szárazságot. A zsűri értékelte, hogy az állhatatos nemesítői munka során nem veszítette el ezen értékes tulajdonságát sem az új növény, amely mind színével, mind gömbformájával egyedülálló a világon.

 

A bazsalikom egyébként Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került Európába, ahol hamar az egyik legkedveltebb fűszernövénnyé vált, köszönhetően erőteljes aromájának. A népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazza étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, illetve köhögéscsillapítónak.


 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-09-04 00:32:55

További híreink
Nagyratörő terveid vannak a weboldaladdal? Akkor ez a lehetőség érdekelni fog
A különböző weboldalaknak eltérő méretű tárhelyre van szüksége. Egy kisebb, bemutatkozó honlap könnyen lehet, hogy néhány tucat megabájtos tárhellyel is beéri. Azokon az ...
2024-03-21 16:18:30, Hírek, Kultúra Bővebben
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A részletek egyelőre nem ismertek, vizsgálat indult az ügyben.
Bővebben >>