. Ma Emma napja van.
Indul a szmogszezon?
2013-11-26 09:22:47
Indul a szmogszezon?

Indul a szmogszezon?

November közepén jelentős légszennyezettséget mértek az ország több területén. Szerencsére szmogriadót nem kellett elrendelni, de a figyelem ismét a légszennyezettségre, a légszennyező anyagok kibocsátásának korlátozására irányult. Mit tehetünk?

 

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) adatai szerint előfordult a riasztási küszöbértéket meghaladó kisméretű szálló por/részecske (PM10) szennyezettség is, de szerencsére egy napnál nem tartott most tovább. A téli időszakban megnövekvő kibocsátások, a közlekedés mellett a lakossági szilárd tüzelés hozzájárulása, valamint a kedvezőtlen meteorológiai helyzetek gyakoribb előfordulása miatt számítani lehet szmoghelyzetek kialakulására.

 

Azokon a településeken, ahol ezzel számolni kell, a veszélyhelyzet elkerüléséhez és tartósságának csökkentéhez szmogriadó tervet kell kidolgozni és végrehajtani, mely a tájékoztatásról és a riasztásról is rendelkezik. A szmogriadó terveket a helyi önkormányzatok, illetve a főváros közgyűlése fogadja el önkormányzati rendelet formájában.

 

Szmoghelyzetben Ön is sokat tehet egészsége megóvása érdekében: tartózkodjon minél kevesebbet a szabad levegőn, röviden szellőztessen a kora délutáni órákban, használja a tömegközlekedési eszközöket a saját autó helyett, ismerje meg és tartsa be a településén elrendelt szmogriadó előírásait. Ha teheti, szilárd tüzelésről váltson kevésbé szennyező gáz- vagy elektromos fűtésre. Az avarégetés tilos!

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium gondoskodik a lakosság tájékoztatását szolgáló, a szmogriadó rendelkezéseit megalapozó levegőminőségi adatok biztosításáról. A hazai légszennyezettségi mérőhálózat fejlesztése érdekében összesen 144 mintavevő készüléket, 31 laboratóriumi mérőeszközt és két mobil mérőállomást vásárol. Az eszközök beszerzéséhez szükséges közbeszerzési eljárás folyamatban van. A svájci hozzájárulással megvalósuló 1,4 milliárd forintos fejlesztés révén az eddig nem mért városok és kistérségek levegőminőségét is tudják ellenőrizni. A programmal kapcsolatos információk megtalálhatók a www.svajcalevegoert.hu oldalon.

 

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

PJ

 

 

 

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Színes Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista a...
Bővebben >>