. Ma Márk napja van.
Íme a minta magyar: törvénytisztelő, rendesen adózó
2014-11-12 23:08:01
Íme a minta magyar: törvénytisztelő, rendesen adózó

Íme a minta magyar: törvénytisztelő, rendesen adózó

Változott a magyar társadalomban annak megítélése, hogy ki számít jó magyar állampolgárnak, míg napjainkban a törvényeket és az adózási fegyelmet betartó emberről gondolják ezt, tíz éve a társadalmi aktivitás volt az egyik legfontosabb szempont - derül ki a Társadalomkutatási Intézet Zrt. (Tárki) idei és 2004-es adatainak összevetéséből.

Törvénytisztelő, rendesen adózó

 

A kutatásnak a Tárki honlapján olvasható összefoglalója szerint 2014-ben Magyarországon majdnem minden megkérdezett (több mint 90 százalék) fontosnak tartja, hogy ahhoz, hogy valaki egy ország jó állampolgára legyen, mindig tartsa be a törvényeket, és soha ne próbálja meg kijátszani az adózás szabályait. Emellett a megkérdezettek nagy része (80 százalékuk) gondolja fontosnak, hogy a jó állampolgár mindig szavazzon a választásokon.

 

Ahhoz, hogy valaki jó magyar állampolgár legyen, legkevésbé a valamilyen társadalmi vagy politikai szervezet munkájában való részvételt (36 százalék), illetve a világ más részein, rosszabb körülmények között élő emberek segítését (35 százalék) gondolják fontosnak.

 

Azt írták: az eltelt tíz év alatt sokat változott, mely állítások a legfontosabbak a jó állampolgárság megítélésében. 2004-ben a legtöbben (90 százalék) azzal értettek egyet, hogy a jó magyar állampolgárnak az árucikkek közül politikai, etikai vagy környezetvédelmi szempontból is választania kell. A megkérdezettek 80 százaléka pedig azt a véleményt osztotta, hogy a jó állampolgár vegyen részt valamilyen társadalmi vagy politikai szervezet munkájában.

 

A legnagyobb változás az adózás kijátszásával kapcsolatban történt, hiszen 2014-re háromszorosára nőtt azoknak az aránya, akik szerint a jó magyar állampolgár soha ne próbálja meg kijátszani az adózást (2004-ben ezt még csak a válaszadók 32 százaléka találta fontosnak).

 

A Nemzetközi Társadalomkutatási Program (angol rövidítéssel ISSP) 1984 óta 53 országban végez adatfelvételt különböző témákban, a kutatást bizonyos időközönként megismételve. Magyarországon a Tárki 2014 júniusában végezte az állampolgársággal kapcsolatos második adatfelvételt (az első 2004-ben volt). A kérdőívben a kutatók több olyan állítást fogalmaztak meg, amelyek fontosak lehetnek ahhoz, hogy valaki egy ország jó állampolgára legyen.

 

Gyömrői Hírhatár/MTI

 

 

 

 

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>