. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Íme a legmenőbb agrárvállalkozások Gyömrőn
2016-07-28 08:37:15
Íme a legmenőbb agrárvállalkozások Gyömrőn

Íme a legmenőbb agrárvállalkozások Gyömrőn

Úgy tűnik, saját lábra állt és a városhatárokon kívül keresi a boldogulását a gyömrői agrárgazdálkodó társadalom. Legalábbis erről tanúskodik az a lista, amit a K-monitor nevű oldal tett közzé. Az elmúlt 5 évben több százmillió forint pályázati pénzt hoztak településünkre az agrártevékenységet végző kisebb és nagyobb helyi gazdák.

 

A közpénzeket érintő, nyilvános adatbázisokat publikáló K-monitor adatai szerint 2010 és 2015 között Gyömrőn 45-en igényeltek valamilyen agrártámogatást. Szerkesztőségünk végigböngészte a helyi pályázók listáját, a legtöbb támogatást nyerők sorrendje a következő (A számokat a matematika szabályai szerint kerekítettük, a neveket pedig hivatalos listában szereplő bontás szerint közöljük.):

 

  1. 1. Czipa István Zoltán: 52 millió Ft
  2. 2. Horváth László: 21 millió Ft
  3. 3. Czipa István: 18 millió Ft
  4. 4. Ágoston Gábor Miklós: 12 millió Ft
  5. 5. Karvaly Zita: 11 millió Ft
  6. 6. Horváth István Attila: 11 millió Ft
  7. 7. Kiss László: 7 millió Ft
  8. 8. Kis László: 6 millió Ft
  9. 9. Győri Sándor József: 6 millió Ft
  10. 10. Dobossy Sándor László: 5 millió Ft


Látható, hogy a 45 gyömrői pályázóból, ha csak az első 10 gazdálkodót vesszük alapul, akkor is minimum 159 millió EU-s pénz érkezett segítségükkel városunkba. Ezzel az összeggel persze saját vállalkozásaik sáfárkodnak, de közvetett módon a település gazdaságát is erősítik. A pénzek túlnyomó többsége területalapú támogatás, azonban többen kaptak fiatal gazdálkodóknak járó segítséget is, amivel méhészkedés, vagy borászkodás beindításához nyújt óriási segítséget az állam és az EU.



Nézzük, kik érdemeltek  támogatást! Kattanjon a képre!

 

 

Nincs helye az irigykedésnek

 

Gyakori jelenség, hogy a gazdasági élet szereplőiről irigykedve és sokszor negatívan nyilatkoznak több fórumon, pedig közel sem egyszerű ma ennek a társadalmi csoportnak talpon maradnia. Különösen igaz ez az agrárgazdálkodókra, akik speciális részét adják a piacnak. A különböző fórumokon, közösségi oldalakon várhatóan majd most is felbukkanó csípős megjegyzések helyett érdemes szem előtt tartani, hogy a fenti lista Gyömrő legügyesebben pályázó agrárgazdálkodóit mutatja. Éppen ezért talán a város boldogulása szempontjából is érdemes lenne figyelni javaslataikra.

 

Az eddig elnyert több százmilliós összeg annak fényében tűnik különösen nagy segítségnek, hogy Gyömrő, mint agglomerációs település nem számít alapvetően mezőgazdasági tevékenységre alkalmas városnak. Földterületei a folyamatos beépítés, illetve az agglomeráció sajátosságai miatt kicsik és fogynak, emellett az önkormányzati szándékok sem támogatják ezt a gazdasági formát. (Nemrég például óriási felháborodást váltott ki az, hogy a korábbi polgármester annak lehetőségét vetette fel, hogy megadóztatja a háztáji állatokat tartó gyömrőieket. A lakosság felháborodása miatt a rendeletet végül nem nyújtotta be a városvezetés.)

 

A helyi agrártársadalom tehát kénytelen volt az elmúlt 5 évben saját lábra állni. Mivel Gyömrőn se munka, se támogatási lehetőség nem mutatkozik számukra, ezért a helyi gazdáknak a város határain kívül kell kapaszkodókat keresniük. Ennek egyik kézenfekvő lehetősége azok a kormányzati pályázatok, amelyek uniós forrásokat biztosíthatnak a gazdálkodóknak.

 

GYH

Utoljára frissítve: 2016-07-29 08:00:02

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>