. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Íme, a jövő évi büdzsé
2016-04-26 21:02:18
Íme, a jövő évi büdzsé

Íme, a jövő évi büdzsé

Varga Mihály átadta a 2017. évi költségvetési törvényjavaslatot - MTI Fotó: Kovács Tamás


Az adócsökkentés, az otthonteremtés és a gyarapodás költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a Parlamentben, mielőtt Gulyás Gergelynek az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökének átnyújtotta a törvény tervezetét. Megjegyezte, a költségvetés biztosítja, hogy minden magyar ember léphessen egyet előre.


Ismertette, hogy január elsejétől 5 százalékra csökken a tej, tojás és baromfihús áfája, ami jelentős támogatást jelent minden magyar családnak. Emellett növelni fogja a hazai termelők versenyképességét és hozzájárul a kereskedelmi forgalom bővüléséhez. 


A legfontosabb élelmiszerek mellett az éttermi szolgáltatások áfakulcsa is csökken, 18 százalékra, ahogy az internet hozzáférésé is.

 

Jövőre továbbra is 15 százalék lesz a személyi jövedelemadó kulcsa, ami Európában az egyik legalacsonyabb - mondta.


Megemlítette azt is, hogy a jövő évi költségvetés új szerkezetben készült, három részből áll: az állam működési költségvetése nullszaldós lesz, a másik kettő az uniós és a hazai fejlesztési forrásokat tartalmazza, ezek jelentenek az uniós statisztika szerint is elszámolt deficitet. 


Elemzői vélemények


Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az előzetes számok alapján nagy meglepetések nincsenek, az látszik, hogy nem a költségvetési hiány csökkentése az elsődleges cél. Elsőre a számokból úgy tűnik, hogy konzervatívan tervezték meg a költségvetést. A tartalékok beépítése is fontos ahhoz, hogy tartani tudják a hiánycélt, így az is elképzelhető, hogy 2,4 százaléknál kedvezőbb lesz a tényleges hiány. 


Kiemelte: fontos, hogy az oktatásra mintegy 270 milliárddal forinttal, míg az egészségügyre 167 milliárddal forinttal jut több, hiszen ezekben a szegmensekben szükség van a többletfinanszírozásra. Az is fontos, hogy a minőségét és a hatékonyságát javítsák ezeknek a rendszereknek. A legfontosabb azonban az, hogy az alapvető élelmiszerek, így a tej, a baromfi és a tojás áfája 5 százalékra csökken. A 2017-es tervekből kiderül, hogy 211 milliárd forint jutna az otthonteremtés támogatására (így a csokra, a 2017-től működő nokra, az államilag támogatott kedvezményes hitelekre, és az áfacsökkentésre). 


"A részletek mindenképpen érdekesek lesznek, például, hogy a bürokráciában beígért kiadáscsökkentésből mi valósul meg, illetve, hogyan valósul meg az átmenet a közmunkaprogramból a versenyszférába. Az előzetes adatokból az is látszik, hogy az élőmunkát terhelő adók csökkentése nincs a fókuszban, pontos képet azonban csak a részletek után lehet alkotni" - fűzte hozzá Németh Dávid. 


Török Zoltán, a Raiffesein Bank vezető elemzője szerint a jövő évi költségvetési tervezet fordulatot mutat a korábbi években megszokott fiskális politikai irányhoz képest. Az előző években a szigorú gazdálkodás, a hiány és az adósságcsökkentés volt a költségvetési politika központi célja. 


Török Zoltán kiemelte: a jövő évi tervekben azonban a hangsúly a gazdaságélénkítésen van. A már korábban megismert célzott adócsökkentések mellett a meglepetést a kiadási oldalon jelentkező pénzosztás jelenti. A többletpénzre ugyan szüksége van az egyes területeknek (például oktatásnak, egészségügynek), de egyelőre nem lehet megítélni, hogy vajon az extra forint-milliárdokat mennyire ésszerűen és hatékonyan költik-e el. A hazai költségvetési politikában bekövetkező fordulatnak erős korlátot szab az EU részéről elvárt alacsony államháztartási hiány folytatása. Így összességében "fékezett habzású költségvetési lazítást" tervez a kormány jövőre húzta alá a Raiffesein Bank vezető elemzője.   


Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője úgy vélte: a kormány igyekszik kompenzálni a gazdaság növekedési ütemének lassulását, amely az uniós források csökkenése miatt következne be. A költségvetés kiadásainak növelése mutatja, hogy a felpörgetett lehívás ellenére hosszabb időt vesz majd igénybe a 2014-2020-as uniós ciklus programjainak beindulása.


Hozzátette: az uniós támogatások kiesése csökkentené a beruházások számát, a kisebb támogatások gazdaságcsökkentő hatásának egy részét azonban ellensúlyozhatja a magyar költségvetésből történő finanszírozás. Úgy tűnik, egyelőre a beruházási programok voltak a legfontosabbak, a személyi jövedelemadó csökkentésére ugyanakkor még a későbbiekben is lesz lehetőség - vélekedett.


Samu János kifejtette: változatlan világgazdasági konjunktúra mellett, az 1-2 százalékos európai növekedés a magyar gazdaság nagyobb, 2-3 százalékos bővülését teszi lehetővé, ami folyamatosan támogatja majd a költségvetés mozgásterét. Az EU-s támogatások lehívása által idővel a beruházási kiadásokra is kisebb lesz az igény, ennek eredményeként 2018-tól javulhat a költségvetés egyenlege, vagy további adók is mérséklődhetnek - mondta.


A családok otthonteremtési kedvezményének (csok) a 2017-es költségvetésre gyakorolt hatását az elemző szerint egyelőre nem lehet megbecsülni, a tervek szerint az előre tervezetthez képest idén 100 milliárd forinttal rontja majd az egyenleget, ez az összeg a jövőben azonban tovább emelkedhet - mondta a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője.


MTI

Utoljára frissítve: 2016-04-26 21:13:03

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy...
Bővebben >>