. Ma Gedeon napja van.
Ilyen is van: mindig moss kezet, ma van a kézmosás világnapja
2015-05-05 08:18:34
Ilyen is van: mindig moss kezet, ma van a kézmosás világnapja

Ilyen is van: mindig moss kezet, ma van a kézmosás világnapja

A gyakori, alapos, szappanos kézmosás fontosságára hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a kézhigiénés világnapon, május 5-én.

 

A fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed, és a külső környezettel közvetlenül érintkezésbe kerülő bőrfelszínek közül a kéz tekinthető a legszennyezettebbnek, esetenként a legfertőzőbbnek. Ezért a gyakori, alapos szappanos kézmosás a fertőzések megelőzésének egyik legegyszerűbb módja.


Néhány óra leforgása alatt akár 500-1000 baktérium is megtelepedhet tenyerünkön és az ujjainkon. Egyes baktériumok akár órákig, hetekig képesek életben maradni és fertőzni. 


Piszkos kéz által a legkönnyebben légúti fertőzések (nátha, influenza, tüdőgyulladás), hasmenéses megbetegedések és bizonyos típusú májgyulladások terjednek. 


A baktériumok és vírusok terjedésének megakadályozásához a szappanos kézmosás a legjobb, legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz. Alapos kézmosással, kézfertőtlenítéssel a hasmenéses megbetegedések csaknem fele, a légúti fertőzések mintegy negyede megelőzhető.


Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra is, hogy a kézmosásnak különös jelentősége van az egészségügyi ellátóhelyeken, szociális intézményekben.

 

Felidézik, hogy Semmelweis Ignác felfedezése a kézfertőtlenítés fontosságáról napjainkban is éppúgy érvényes, mint saját korában. 


Az egészségügyi ellátással összefüggésben Európában és ezzel együtt Magyarországon is az antibiotikum-rezisztencia jelenti a legnagyobb betegbiztonsági kockázatot: világszerte egyre gyakrabban fordulnak elő a különböző gyógyszereknek ellenálló baktériumok. Az ilyen kórokozók kialakulásában a helytelen, illetve túlzott antibiotikum-alkalmazás játszik szerepet. Egy esetleges fertőzés megelőzésében, illetve a terjedés megfékezésében a helyes kézhigiénés gyakorlatnak van kiemelt szerepe - olvasható az ÁNTSZ közleményében.


Az Országos Epidemiológia Központ a közelmúltban több alkalommal tartott gyakorlattal egybekötött továbbképzést a kézfertőtlenítésről a szociális ellátást nyújtó intézményekben dolgozóknak, amelynek eredményeként az utóbbi években jelentős mértékben emelkedett az alkohol alapú kézfertőtlenítő szerek alkalmazása. 


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben kampányt indított "Ments életeket: moss kezet!" jelszóval, azóta minden évben május 5-én van a kézhigiénés világnap, amelyhez Magyarország 2010-ben csatlakozott.

 

MTI

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2015-05-05 08:19:54

További híreink
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Színes Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Színes Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati m...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megtorpant az online vásárlás korábbi növekedési üteme - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósá...
Bővebben >>