. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Így úszhatjuk meg, hogy elévült követeléseket hajtsanak be rajtunk
2016-05-04 10:19:51
Így úszhatjuk meg, hogy elévült követeléseket hajtsanak be rajtunk

Így úszhatjuk meg, hogy elévült követeléseket hajtsanak be rajtunk

Rengeteg behajtó és faktoring cég működik, amely arra települt rá, hogy a több éves, néha évtizedes tartozásokat hajt be. Magát a tartozást egy perben lehet végérvényesen tisztázni, hogy jogszerűen követelik-e tőlünk, vagy sem.

 

De már ezt megelőzően is van egy eszköz a kezünkben, amivel tudunk védekezni a követelésekkel szemben. Nem csodafegyver, de nagyon jól jöhet, ha tudjuk használni az elévülést  – mondták el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

 

Az elévülés szabályai


Az elévülés gyakorlatilag az az időtartam, amelyen belül jogszerűen lehet érvényesíteni a követelést. Ha ez az időtartam eltelt és az nem szakították meg valamely cselekménnyel, akkor mentesülhetünk a megfizetése alól.


Egy perben tipikusan hivatkoznunk kell erre a tényre és gyakorlatilag nyert ügyünk van, ha nem tudja a megszakítást bizonyítani az ellenérdekű fél.

 

Abban az esetekben ahol már eltelt az elévülési idő érdemes a zaklató cégeknek jelezni írásban, már a levelek és SMS küldések megkezdésekor, hogy jogszerűen nem tudják behajtani tőlünk ezt a követelést. Jelentős energiát megspórolunk ezzel nekik is, de legfőképpen jómagunknak.

 

Az elévülés megszakadása


Ha valamely cselekménnyel megszakították az elévülést, akkor az a cselekményt követően újrakezdődhet. Az elévülés szabályai változtak, az Új Polgári Törvénykönyv (2013.évi V. törvény) alábbiakat tekinti megszakító ténynek.

 

6:25.§ (1) Az elévülést megszakítja a) a tartozásnak a kötelezett részéről történő elismerése; b) a kötelem megegyezéssel történő módosítása és az egyezség; c) a követelés kötelezettel szembeni bírósági eljárásban történő érvényesítése, ha a bíróság az eljárást befejező jogerős érdemi határozatot hozott; vagy d) a követelés csődeljárásban történő bejelentése.


A régi szabályok szerint egy felszólítás is elégséges volt ennek bizonyítására, ez ma már nem hatályos rendelkezés. Az általános polgári jogi elévülési idő öt év tehát ahol nincsenek speciális szabályok ( tipikusan ilyen a bankokkal fennálló jogviszony) nyugodtan hivatkozhatunk a 2013.évi V. törvény  6:22. § (1) bekezdésére.

 

6:22. § [Elévülés](1) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a követelések öt év alatt évülnek el.


 

Speciális szabályok közüzemi tartozásokra

 

A fentiektől eltérő speciális szabály irányadó a közüzemi tartozásokra. A villamos-energia és gázszolgáltatásra vonatkozó szabályok értelmében két év alatt évülnek el.

 

2007. évi LXXXVI. törvény a villamos energiáról 63.§ (3)297 A villamosenergia-kereskedő és felhasználó közötti villamosenergia-vásárlási szerződésből eredő polgári jogi igények két év alatt évülnek el. Az elévülés a követelés esedékességének napján kezdődik.


2008. évi XL. törvény a földgázellátásról 28/A. §: (6) A földgázkereskedő és a felhasználó közötti földgáz-kereskedelmi szerződésből, valamint a földgázelosztó és a felhasználó között létrejött elosztóhálózat-használati szerződésből eredő polgári jogi igények két év alatt évülnek el. Az elévülés a követelés esedékességének napján kezdődik.

 

Talán a leggyakoribb esetkör, amikor telekommunikációs cégek követelnek tőlünk. Ismerve az irányadó szabályokat, nekik van a legnehezebb dolguk, mert az irányadó szabályok alapján egy év alatt elévül a követelésük.

 

2003. évi C. törvény az elektronikus hírközlésről 143.§ (2) Az előfizetői szerződésekből eredő polgári jogi igények egy év alatt évülnek el, amelyet az (1) bekezdés szerinti esetekben a késedelem, illetve a hibás teljesítés bekövetkezésétől kell számítani.

 

Összességében csodaszer nincs, hogy elhárítsuk a velünk szemben támasztott követeléseket. De ha jogtalannak érezzük különösen az eltelt idő miatt, válaszoljunk a felszólításra a fenti jogszabályhelyek megjelölésével – tanácsolták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

 

Utoljára frissítve: 2016-05-04 21:48:37

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>