. Ma Szabina napja van.
Hogyan alakult a gyömrői ingatlanpiac idén és mi várható?
2020-10-28 10:48:27
Hogyan alakult a gyömrői ingatlanpiac idén és mi várható?

Hogyan alakult a gyömrői ingatlanpiac idén és mi várható?

Látszólag eddig nincs komoly hatása a vírusnak a gyömrői ingatlanpiacon

 

 

Kíváncsiak voltunk, vajon mekkora hatással volt a vírus városunk ingatlanpiacára, így összevetést készítettünk az Ingatlannet.hu statisztikái alapján, hogy tavalyhoz képest mekkora ingadozás látszik családi házak négyzetméter árainak terén. Tavaly év elején, januárban volt legalacsonyabban a házak átlagos négyzetméterára (320 ezer Ft/m²), ami szinte folyamatosan növekedett szeptemberig, ahol hirtelen nagyobb csökkenés volt tapasztalható. Októberben azonban már a legmagasabb négyzetméter árral találkozhatunk, ami 427 ezer Ft/m². 2019-ben a legalacsonyabb és legmagasabb négyzetméterár között 127 ezer Ft/m² volt, vagyis az ingadozás 33%-os volt.

 

Idén, vagyis 2020-ban a legalacsonyabb négyzetméterár szintén januárban volt tapasztalható (332 ezer Ft/m²), a legmagasabb az előző hónapban, szeptemberben volt jelen 427 ezer forintos négyzetméter árral. Tehát a két érték között szinte a tavalyihoz nagyon közeli, 95 ezer Ft/m² van, ami 29%-os ingadozást jelent.

 

Ezen adatok alapján láthatjuk, hogy egyelőre nem érzékelhető drasztikus áringadozás a gyömrői ingatlanpiacon a tavalyi évhez képest. Ha az idei négyzetméter árak alakulása hasonló lesz a tavalyi évhez, akkor növekedés, majd azonnali csökkenés lesz várható az árakban. 

 

80 négyzetméteres családi ház 34 millióért Gyömrőn

 

 

Az alábbi diagramon Gyömrő és Budapest ingatlanpiacának összehasonlítása látható. Gyömrőn jelenleg a családi házak négyzetméter ára 427 ezer Ft/m², míg fővárosunkban 547 ezer Ft/m², vagyis utóbbiál 120 ezer forinttal magasabbak a négyzetméter árak. Ha alapul veszünk egy 80 négyzetméteres családi házat, Gyömrőn 34 millió körül találunk jelenleg, míg Budapesten ugyanekkora házat már 44 millió körül.

 

Téglalakások tekintetében már sokkal nagyobb az ár különbség a két település között. Városunkban 550 ezer Ft/m²-es árak között keresgélhetünk, Budapesten viszont már 839 ezer Ft/m²-es árak körül vannak a lakások, ami 289 ezer forintos különbséget jelent a négyzetméter árakban a két város között. Egy átlagos 50 négyzetméteres lakást Gyömrőn 28 millió forint körüli árért tudunk vásárolni, a fővárosban viszont már jóval magasabb árat, 42 millió forintot kell fizetni egy téglalakásért.

 

Az lakáspiac erőteljes fellendülését hozhatja az új lakásáfa rendelet

 

A lakásáfa rendelet alapján, mely 5%-os áfát határoz meg azokra az ingatlanokra, melyek 2021 januárjától 2022 decemberéig megkapják az építési engedélyt, a lakáspiaci kínálat növekedésére lehet számítani a következő pár évben. Azonban áresés valószínűleg nem lesz nagymértékben tapasztalható az ingatlanpiacon, hiszen a kereslet is folyamatosan emelkedik. Jelenleg a nagyvárosokban épülnek új ingatlanok, ami nem is fog feltehetően változni, hiszen ott van fizetőképes kereslet.

További híreink
Titkolózással sért törvényt az önkormányzat
Hiába fordultunk a gyömrői önkormányzathoz közérdekű adatigényléssel, kérésünkre nem kaptunk választ. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy az elmúlt egy évben milyen új szerző...
2020-12-17 13:25:41, Hírek, Aktuális Bővebben
Mélyponton a hazai albérletpiac
Előző cikkünkben beszámoltunk arról, hogyan alakult a gyömrői ingatlanpiac idén és mi lesz várható a jövőt illetően. Most a főváros és agglomerációjának albérletpiacát ve...
2020-12-16 09:59:57, Hírek, Aktuális Bővebben
Van amire mindig jut idő – bepanaszolták a Gyömrői Hírhatárt
Vannak, akiknek a gaz és a rendetlenség zavarja a szemét Gyömrőn. És vannak, akiknek az, ha valaki erre rámutat. Jelentették a Gyömrői Hírhatárt, mert szóvá tette egy cik...
2020-08-28 13:55:20, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bár egyelőre még nincs szükség a vastag téli csizmákra, azért egy-két őszi és vékonyabb téli bakancs és csiz...
Bővebben >>