. Ma Márk napja van.
Ha autózol, már csak tíz napod maradt erre
2020-01-21 06:02:12
Ha autózol, már csak tíz napod maradt erre

Ha autózol, már csak tíz napod maradt erre

A megyei matrica ára nem változott a 2015 január 1-jei bevezetése óta, személyautók esetében megyénként 5000 Ft-ba kerül. A legtöbb benzinkúton illetve az interneten is megvásárolható, emellett a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató számos más értékesítési ponton is elérhetővé teszi a matricát.

 

Nemrégiben terjedt el az interneten az a javaslat, hogy a vásárláskor történő rendszámmal kapcsolatos elütések megelőzése érdekében érdemes a forgalmi engedélyt felmutatni az eladónak. Ilyenkor az engedélyen lévő vonalkód segítségével automatikusan beolvasható a jármű rendszáma. A módszer valóban működik, viszont értelemszerűen csak azokon az elárusító pontokon, ahol van vonalkód leolvasó.

 

Azonban fontos tudni, hogy az e-matrica vásárlásakor nemcsak a rendszámot kell megadni, hanem a jármű felségjelzését és a díjkategóriáját is. A díjkategóriát viszont a vonalkód nem tartalmazza! Ez a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések (J, F.1 és S.1. mezők) alapján állapítható meg. Épp a tipikus felhasználói tévesztések elkerülése érdekében szokta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy az e-matricát a megfelelő díjkategóriában váltsák meg és feltétlenül ellenőrizzék az adatok helyességét még az e-matrica kifizetése előtt, akár benzinkúton, akár az interneten, vagy más elárusító helyen váltják azt meg.  

 

Érdemes megyei matricát vásárolnunk?

 

A megyei matrica csupán választható lehetőség, semmiképp nem kötelező, vagy kizárólagos.  Gyömrőiként viszont az M0-ás és az M4-es közelsége miatt a fővárosba történő eljutást mindenképp megkönnyíti és kényelmesebbé teszi a Pest megyei matrica megvásárlása. Egyebekben a legtöbbet vásárolt megyei pályamatrica a Pest megyei matrica, amellyel az egész megye úthálózata igénybe vehető. A helyben lakó autósoknak így mindenképp megéri ezt a terméket választaniuk.

 

Más megyei matricákkal már más a helyzet. Ha jól meg tudjuk becsülni előre éves utazásaink útvonalát, az útvonalakkal érintett megyéket, akkor könnyen kiszámíthatjuk az éves matricák összdíját. Ha ez alacsonyabb a korábban vásárolt egyszeri matricadíjak összegénél, akkor érdemes csak megyei matricákat venni, ha magasabb, akkor maradjunk az alkalmi autópálya matricák megvásárlásánál. A számításnál vegyük figyelembe a megyei matricákat az év során csak egyszer kell megvenni, mivel ezek teljes évre érvényesek.

 

Mi a teendő, ha matrica nélkül hajtottam fel a sztrádára?

 

Díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes e-matricával lehet igénybe venni, vagyis még a felhajtás előtt gondoskodni kell a matrica beszerzéséről. A matricák érvényességének kezdete minden esetben a vásárlás időpontja. Azonban azoknak sem kell megijedniük, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra. Számukra 2018 óta rendelkezésre áll az a lehetőség, hogy a felhajtástól számítva egy órán belül megvásárolják az úthasználati jogosultságukat. Vagyis, ha 60 percen belül sikeres vásárlásra kerül sor, a büntetés elkerülhetővé válik.

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>