. Ma Csongor napja van.
Győzött a józan ész, patkányirtás lesz októberben Gyömrőn
2014-09-11 21:03:14
Győzött a józan ész, patkányirtás lesz októberben Gyömrőn

Győzött a józan ész, patkányirtás lesz októberben Gyömrőn

Nem kell puska!

 

Ahogy már augusztus 21-én megírtuk, elárasztották Gyömrőt a patkányok. Akkor még a lakossági bejelentésekre a Polgármesteri Hivatal munkatársa, egy panaszkodó lakosnak azt mondta „vegyen egy légpuskát és lőjje le a nem kívánatos vendéget”. Azóta hallgatott a hivatal, és a Gyömrő 2000 Kör leghangosabb támogatói, negatív kampányról,  valamint túlzásokról beszéltek.

 

 

 

Természetesen ismét kiderült, a Gyömrő 2000 Kör leghangosabb támogatói ismételten tévednek, a problémák nem szűnnek meg attól, hogy aki kimondja, azt hazugsággal rágalmazzák.

 

Győzött a józan ész!

Végre cselekedni kezdett a városvezetés. Októberben megkezdődik a patkányirtás, mivel mégis csak vannak patkányok a városban, és ahogy hivatalos közleményükben is írták „A probléma megoldása sürgető, mivel a hideg idő közeledtével ezek a rágcsálók egyre inkább az épületek felé fognak húzódni.”.

 

Azt azért hangsúlyozzuk, (és pontosan ezért volt érthetetlen idáig az elutasító, tagadó reakció) egy patkány invázióért nem feltétlenül a városvezetés felelős. Több összetevője lehet egy ilyen esetnek, ezek között Gyömrőn a következők állnak fenn: a csatornázás hatására a csatornarendszer, és a régi emésztők fészket biztosítanak az élősködőknek. A kertekben található szemétkupacok (sitt, növényi hulladék) is közrejátszhatnak, valamint a várost körülvevő illegális szeméttelepek, a szennyvíziszap nem megfelelő kezelése és a városban lévő gazdátlan telkeken burjánzó növényzet is közrejátszik. Ezt az Üllői önkormányzat hamar belátta, Gyömrő vezetésének idő kellett, hogy felfogja a helyzetet, de még talán időben vagyunk ahhoz, hogy reggel, ne kis tappancsok hideg érintése az arcunkon ébresszen bennünket.

 

A lakosságra is szükség van!

És ez nem vicc. Az önkormányzat csak a közterületeket tudja kezelni. Bár azok a családok amelyek már észlelték a problémát, bizonyára megkezdték a lokális irtást telkükön, de ahogy a városvezetés közleményében is írva vagyon, mindenkire szükség van a patkányok végleges eltüntetésére. Amennyiben lehetséges, októberben mindenkinek tennie kell, be kell szerezni pár ezer forintért egy engedélyezett irtószert és azt el kell helyezni, lehetőleg a rágcsálók feltételezett fészke közelébe vagy a feltételezett haladási nyomvonalukon.

 

A nyomvonalat és fészket szerencsés esetben a fokozott mértékben előforduló patkány ürülékről és egyéb rágcsálók okozta nyomokról lehet felismerni. Sajnos az egérhez hasonló jellegzetes szagról nem lehet felismerni ezeket a kártevőket, azonban fertőzés szempontjából sokkal veszélyesebbek, megéri akkor is védekezni, ha látszólag nincs probléma a kertben.

 

Vigyázzon a háziállatokra!

Mivel a mérgek általában véralvadás gátló hatásukkal, azaz lassan ölő belső vérzésekkel ölik meg a rágcsálókat, hatásuk nem azonnali. Ennek a késleltető hatásnak jelenetőssége van, hiszen a patkány intelligens állat, csak akkor fogyaszt az ismeretlen ételből, azaz a méregből, ha azt társai egy bizonyos ideig túlélik.

 

Azonban a méreg a háziállatokra is veszélyes lehet, ezért körültekintően kell elhelyezni. A háziállataink bíznak bennünk, bátran megesznek bármit amin szagunkat érzik és látják mi tettük a földre, ezért érdemes lehetőség szerint elkülöníteni őket a mérgezett területekről. Mivel az elhullott kártevők mérgezettek és legyengültek, elpusztulásuk előtt könnyű prédát jelentenek a kutyáknak, macskáknak, de akár elhullott patkányból is fogyaszthat házi kedvencünk. Ezért figyelni kell állatainkat, ha viselkedésükben változást veszünk észre azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban az állatok fülét egy óvatos szúrással meg lehet sebesíteni, ha vérzés nem áll el 2-5 percen belül állatorvoshoz kell fordulni. A méregtől elszenvedett vérzékenység nagymennyiségű K vitaminnal kezelhető, azonban elsődleges a hozzáértő állatorvos felkeresése, ha problémát,  vagy viselkedésváltozást tapasztalunk.

 

AE

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-09-13 18:16:02

További híreink
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>