. Ma Vilhelmina napja van.
Győzött a józan ész, patkányirtás lesz októberben Gyömrőn
2014-09-11 21:03:14
Győzött a józan ész, patkányirtás lesz októberben Gyömrőn

Győzött a józan ész, patkányirtás lesz októberben Gyömrőn

Nem kell puska!

 

Ahogy már augusztus 21-én megírtuk, elárasztották Gyömrőt a patkányok. Akkor még a lakossági bejelentésekre a Polgármesteri Hivatal munkatársa, egy panaszkodó lakosnak azt mondta „vegyen egy légpuskát és lőjje le a nem kívánatos vendéget”. Azóta hallgatott a hivatal, és a Gyömrő 2000 Kör leghangosabb támogatói, negatív kampányról,  valamint túlzásokról beszéltek.

 

 

 

Természetesen ismét kiderült, a Gyömrő 2000 Kör leghangosabb támogatói ismételten tévednek, a problémák nem szűnnek meg attól, hogy aki kimondja, azt hazugsággal rágalmazzák.

 

Győzött a józan ész!

Végre cselekedni kezdett a városvezetés. Októberben megkezdődik a patkányirtás, mivel mégis csak vannak patkányok a városban, és ahogy hivatalos közleményükben is írták „A probléma megoldása sürgető, mivel a hideg idő közeledtével ezek a rágcsálók egyre inkább az épületek felé fognak húzódni.”.

 

Azt azért hangsúlyozzuk, (és pontosan ezért volt érthetetlen idáig az elutasító, tagadó reakció) egy patkány invázióért nem feltétlenül a városvezetés felelős. Több összetevője lehet egy ilyen esetnek, ezek között Gyömrőn a következők állnak fenn: a csatornázás hatására a csatornarendszer, és a régi emésztők fészket biztosítanak az élősködőknek. A kertekben található szemétkupacok (sitt, növényi hulladék) is közrejátszhatnak, valamint a várost körülvevő illegális szeméttelepek, a szennyvíziszap nem megfelelő kezelése és a városban lévő gazdátlan telkeken burjánzó növényzet is közrejátszik. Ezt az Üllői önkormányzat hamar belátta, Gyömrő vezetésének idő kellett, hogy felfogja a helyzetet, de még talán időben vagyunk ahhoz, hogy reggel, ne kis tappancsok hideg érintése az arcunkon ébresszen bennünket.

 

A lakosságra is szükség van!

És ez nem vicc. Az önkormányzat csak a közterületeket tudja kezelni. Bár azok a családok amelyek már észlelték a problémát, bizonyára megkezdték a lokális irtást telkükön, de ahogy a városvezetés közleményében is írva vagyon, mindenkire szükség van a patkányok végleges eltüntetésére. Amennyiben lehetséges, októberben mindenkinek tennie kell, be kell szerezni pár ezer forintért egy engedélyezett irtószert és azt el kell helyezni, lehetőleg a rágcsálók feltételezett fészke közelébe vagy a feltételezett haladási nyomvonalukon.

 

A nyomvonalat és fészket szerencsés esetben a fokozott mértékben előforduló patkány ürülékről és egyéb rágcsálók okozta nyomokról lehet felismerni. Sajnos az egérhez hasonló jellegzetes szagról nem lehet felismerni ezeket a kártevőket, azonban fertőzés szempontjából sokkal veszélyesebbek, megéri akkor is védekezni, ha látszólag nincs probléma a kertben.

 

Vigyázzon a háziállatokra!

Mivel a mérgek általában véralvadás gátló hatásukkal, azaz lassan ölő belső vérzésekkel ölik meg a rágcsálókat, hatásuk nem azonnali. Ennek a késleltető hatásnak jelenetőssége van, hiszen a patkány intelligens állat, csak akkor fogyaszt az ismeretlen ételből, azaz a méregből, ha azt társai egy bizonyos ideig túlélik.

 

Azonban a méreg a háziállatokra is veszélyes lehet, ezért körültekintően kell elhelyezni. A háziállataink bíznak bennünk, bátran megesznek bármit amin szagunkat érzik és látják mi tettük a földre, ezért érdemes lehetőség szerint elkülöníteni őket a mérgezett területekről. Mivel az elhullott kártevők mérgezettek és legyengültek, elpusztulásuk előtt könnyű prédát jelentenek a kutyáknak, macskáknak, de akár elhullott patkányból is fogyaszthat házi kedvencünk. Ezért figyelni kell állatainkat, ha viselkedésükben változást veszünk észre azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban az állatok fülét egy óvatos szúrással meg lehet sebesíteni, ha vérzés nem áll el 2-5 percen belül állatorvoshoz kell fordulni. A méregtől elszenvedett vérzékenység nagymennyiségű K vitaminnal kezelhető, azonban elsődleges a hozzáértő állatorvos felkeresése, ha problémát,  vagy viselkedésváltozást tapasztalunk.

 

AE

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-09-13 18:16:02

További híreink
Újra címlapokon szerepel az országos sajtóban Gyömrő
Pár éves nyugalmi időszak után ismét negatív példaként kezdik emlegetni Gyömrőt az országos sajtóban. A figyelem középpontjába ezúttal a volt polgármester újraindulása mi...
2019-09-18 10:48:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Újra változott a monori kormányablak nyitvatartása
Újra változott a monori kormányablak nyitvatartása
2019-09-04 20:59:07, Hírek, Aktuális Bővebben
Közeleg a helyi adók befizetésének határideje
Helyi adózási határidők! Mutatjuk a legfontosabb dátumokat:
2019-09-04 20:35:59, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szeptember 21-én a Búcsú téren lesz megtartva az Ófalusi fesztivál. Ebben egyesül az elmaradhatatlan szüreti f...
Bővebben >>