. Ma Emma napja van.
Gyömrőn is élénk a lakáspiac
2016-07-13 12:12:04
Gyömrőn is élénk a lakáspiac

Gyömrőn is élénk a lakáspiac

Fotó: Bujdosó Csaba

 

Az adásvételek száma alapján Budaörsön, Dunakeszin és Szigetszentmiklóson volt élénk a lakáspiac, de Gödöllőn, Gyömrőn, Szentendrén, Budakalászon és Solymáron is kiemelkedő volt a forgalom. A fővárosi agglomerációban átlagosan 240 ezer forintért került eladásra egy négyzetméternyi ingatlan, ez a szám azonban területenként jelentős különbségeket takar. Az év elején bevezetésre kerülő CSOK a következő időszakban a kereslet egyik meghatározója lehet. A kedvezménynek köszönhetően elsősorban azokon a területeken bővülhet az érdeklődők köre, ahol jó a tömegközlekedés minősége és a támogatáshoz képest elfogadható áron találnak ingatlant az ügyfelek.

 

Továbbra is élénk a kereslet


Jelenleg az ingatlanpiacon a korábbi évekhez képest egy kicsivel mérsékeltebb kereslet mutatkozik, viszont az érdeklődők többsége komoly vásárlási szándékkal van jelen. Júniusban mintegy 12 ezer ingatlan került eladásra, ami valamivel magasabb, mint a májusi adatok és az előző év azonos időszakához képest mindössze 2%-kal marad el. Az idei év első félévében 2%-kal volt magasabb a lakástranzakciók száma, mint egy évvel korábban, elemzők szerint a forgalom év végére akár 8-10%-kal lehet magasabb 2015-höz képest. Az átlagos Ft/m2 árakra a stagnálás jellemző, ami annyit jelent, hogy megálltak az eddig tapasztalt magas szinten. 

 

Gyömrőn is emelkedtek a lakásárak


2015. január és 2016. január között a Gyömrőn eladásra kínált családi házak átlagos Ft/m2 árai az országos átlaghoz képest kisebb mértékben – 6%-kal - emelkedtek. A téglalakások átlagos négyzetméterenkénti árai ennél jóval dinamikusabb ütemben – mintegy 22%-kal - drágultak egy év alatt. 2016. január és május között országos viszonylatban egy lényegesen mérsékeltebb árváltozás mutatkozott az ingatlanpiacon, ami Gyömrőn is érvényesült: a családi házak árai 2%-kal, a téglalakásoké 6%-kal emelkedtek.

 

A családi házak 14%-kal drágábban, a téglaépítésű lakások 30%-kal olcsóbban érhetőek el Gyömrőn az országos átlaghoz képest. A fővárosi agglomeráció egyes városaihoz képest a gyömrői ingatlanárak alacsonynak számítanak, a téglalakások Gödöllő és Budakalász árainál 10-38%-kal olcsóbban vásárolhatóak meg.

 

Gyömrőn is jelentkező CSOK hatás


Az országos szinten szűkös új lakás piaci kínálat miatt az év elején módosított csokot az ügyfelek elsősorban használt lakásokra veszik igénybe. A kedvezménnyel jelentkező másik tendencia, hogy az év elejével egy erős telekfelvásárlás vette kezdetét, ami az árakat is felnyomta. Az elmúlt fél évben a jó áron elérhető telkek többnyire elfogytak, jelenleg inkább a túlárazott területeket kínálják eladásra. Az elemzők szerint a lakáspiacon az első újépítésű ingatlanok átadásával indulhat meg egy újabb változás a következő egy éven belül. A Gyömrőn elérhető 10+10 milliós feltételeknek megfelelő ingatlanok már most is rendelkezésre állnak, ezek megvásárlásához a csok mellé kedvezményes hitel vagy önerő megléte szükséges.

 

Forrás: Ingatlannet.hu

 

Utoljára frissítve: 2016-07-13 12:18:22

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Színes Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>