. Ma Emma napja van.
Fontos a folyadékpótlás és a hűtés
2017-08-02 19:53:01
Fontos a folyadékpótlás és a hűtés

Fontos a folyadékpótlás és a hűtés

Szentes Tamás azt mondta, a rendszeres zuhanyozás, mosdás, lehetőség szerint fürdés segítheti a testhőmérséklet megfelelő csökkentését.
    

A szabadvízi strandok vízminőségéről az oki.antsz.hu oldalon érhetőek el adatok. A medencés fürdőket is megfelelően kell igénybe venni, nem szabad felhevült testtel hirtelen a vízbe menni, vagy alkoholos befolyásoltság alatt úszni - szögezte le.
    

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint az emberek több mint húsz százaléka semmit nem tesz a hőmérséklet-emelkedés okozta negatív hatások kiküszöböléséért. Ez az arány a fokozottan veszélyeztetett 65 év felettiek körében pedig már huszonöt százalék - közölte.
    

A környezeti tényezők jelentősen befolyásolják a megbetegedéseket, rossz hatással lehetnek a nagyobb kockázatnak kitett emberekre, így például a cukorbetegekre, a kardiovaszkuláris és a krónikus légúti megbetegedésben szenvedőkre, a vesebetegekre, a mentális betegekre, a gyermekekre, az idősekre, a szociálisan elszigeteltekre, a várandósokra és a hajléktalanokra is.
    

A legmelegebb napokon szignifikánsan többen halnak meg, 20 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet felett ötfokonként tíz százalékkal nő a halálozás a kardiovaszkuláris és a krónikus légzőszervi megbetegedéseknél egyaránt - ismertette.
    

Szentes Tamás a munkahelyi kockázatokról is beszélt: ilyen, ha valaki a szabadban dolgozik, nehéz fizikai munkát végez, vagy olyan védőruhát kell viselnie, amely gátolja a párologtatást, a hőleadást.
    

A hőség különböző kórállapotok kialakulásához vezethet, amelyekre gondolni kell - emelte ki. Megemlítette a napszúrást, a hőstresszt és a hőgutát, amely már életveszélyes, olyankor ugyanis a 40 fokot is meghaladhatja a testhőmérséklet - nyomatékosította, majd felhívta a figyelmet a személyes felelősségre.
    

Az elmúlt napokban meg lehetett figyelni, hogy az állam megfelelően gondoskodik a polgárairól. A MÁV vizet oszt bizonyos vasútállomásokon: Budapesten a Déli, a Nyugati és a Keleti pályaudvaron, továbbá más nagyvárosokban, a többi között Szegeden, Nyíregyházán, Debrecenben, Miskolcon és Győrben. Hasonlóképpen jár el a Volánbusz és a Fővárosi Vízművek is - tette hozzá.
    

Kijelentette: a munkaügyi hatóság igyekszik rászorítani a munkáltatókat arra, hogy kellőképpen biztonságos környezetet, pihenőidőt, védőitalt és hűtést biztosítsanak a munkavállalóknak.
    

A hőséggel kapcsolatos tisztifőorvosi rendszer háromfokozatú - ismertette. Az első a figyelmeztető jelzés, ilyet akkor adnak ki, amikor egy nap 25 fok fölé emelkedik a napi átlaghőmérséklet. Utána a hőségriasztás következik, amikor három egymást követő napon magasabb 25 foknál az átlaghőmérséklet. A hármas, legmagasabb fokozat pedig a riadókészültség, ha az átlaghőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 27 fokot.
    

Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár azt mondta, munkahelyeken, zárt terekben hőség idején nagyon jótékony a légkondicionáló berendezések hatása. Megjegyezte, hogy ha a közösségi közlekedés járművein vannak ilyen készülékek, megfelelően alkalmazni is kell őket, és a karbantartásukra szintén oda kell figyelni - fűzte hozzá.
    

Szentes Tamás arról is beszélt, hogy a csapvíz mindenki számára elegendő mennyiségben hozzáférhető Magyarországon, és mivel az ivóvíz jó minőségű, ennek kihasználására biztatott.
    

Korábban a helyettes államtitkár az egész országra hőségriadót rendelt el, keddtől péntek éjfélig.
    

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdai előrejelzése szerint az ország nagy részén derült vagy gyengén felhős, napos idő lesz. A nappali maximumok várhatóan 34-38 fok között alakulnak, késő estére 22-28 fok közé hűl le a levegő.


MTI

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Színes Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>