. Ma Auguszta napja van.
Fókuszban a világ legkedvesebb gyermekorvosai
2014-02-28 22:24:08
Fókuszban a világ legkedvesebb gyermekorvosai

Fókuszban a világ legkedvesebb gyermekorvosai

A 2013 őszén meghirdetett Astellas Gyermekrajz Pályázaton 383 gyermek vállalkozott arra, hogy a világ legkedvesebb doktor nénijével, illetve doktor bácsijával kapcsolatos kedvenc történetét megrajzolja, s ezzel háláját, köszönetét, valamint orvosa iránti szeretetét a nyilvánosság előtt bemutassa.


 A csodálatos rajzokat először a zsűri értékelte, majd az internetes közönségszavazás során a rajongóké lett a főszerep.

  

A rajzokra, festményekre és egyéb technikával készült munkákra a mintegy 6000 fő részvételével zajló szavazás tegnap éjféli zárásáig összesen 19.210 szavazat érkezett be. Az egyes korosztályok legjobbjai 2014. március 7-én, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban megrendezendő ünnepségen az idei közönségdíjat, a zsűri általi rangsor élén állók pedig a pályázat fődíját vehetik át.

 

A 2013-es Astellas Gyermekrajz Pályázat közönségszavazásán az 5-6 éves korosztályban 1063 szavazattal a 6 esztendős Banó Zsófi (Kecskemét-Hetényegyháza, Bács-Kiskun megye) „Szeretlek Doktor néni” c. munkája lett az első helyezett. A második helyen 751 szavazattal Ugrai Cintia Mira (Nyíregyháza, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) „Anyával és testvéremmel a doktor néninél” című rajza, a harmadik helyen pedig 309 szavazattal Konkoly Mira Emili (Bicsérd, Baranya megye) „A doktor néni gyógyít” című alkotása végzett.

 

A 7-9 éves korosztály dobogójának legtetejére 1015 szavazattal Görög Adrienn (Bögöte, Vas megye) „Egy szép őszi napon” című munkája került. A második legjobb alkotásnak 904 szavazattal Daiki Nikkó (Budapest) „A példamutató Doktor néni” rajza bizonyult. Ebben a korcsoportban a harmadik helyre 852 szavazattal Lévai Levente Imre (Tiszavasvári, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) „Oltás után is mosolyogva a doktor bácsival és testvéreimmel” c. alkotása került.

 

Az idei pályázat legfelső, azaz a 10-12 éves korcsoportjában a közönségszavazás során a következő sorrend alakult ki: 1020 szavazattal az első helyen végzett Meskó Dóra (Budapest) „A világon Ő a legjobb!” c. rajza, második lett 888 szavazattal Lévai Nikoletta Bianka (Tiszavasvári, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) „Ying-Yang, avagy minden rosszban van valami jó” c. munkája, a harmadik helyet pedig 475 szavazattal Kiss Marcell (Budapest) „Szeretettel is lehet gyógyítani” című rajza szerezte meg.

 

Míg a közönségszavazás az idei közönségdíjakról, a zsűri a pályázat dobogósairól, valamint fődíjasairól döntött. A zsűritagok az értékelés során a rajzban megjelenő gondolatot, a kivitelezést, a képi kifejezés minőségét egyaránt figyelembe véve, a három korcsoportban közösen az alábbi rangsort állították fel:

 

5-6 éves korosztály:

1.      helyezett:          Török Rebeka (Szentes, Csongrád megye)

2.      helyezett:          Ihász Bernadett (Dunaföldvár, Tolna megye)

Tomcsik Zétény (Szentes, Csongrád megye)

3.      helyezett:          Mózes-Takács Milla (Pécs, Baranya megye)


7-9 éves korosztály

1.      helyezett:          Németh Maja Marianna (Budaörs, Pest megye)

2.      helyezett:          Őze Virág (Szentes, Csongrád megye)

Peresztegi Hanna (Budapest)

3.      helyezett:          Sőrés Vajk (Szentes, Csongrád megye)

 

10-12 éves korosztály

1.      helyezett:          Szarka Benedek (Budapest)

2.      helyezett:          Nagy Olivér (Debrecen, Hajdú-Bihar megye)

3.      helyezett:          Kiss Marcell (Tiszavasvári, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

 

Bár a pályázati kiírás nem tette kötelezővé, hogy a rajzok mellé rövid történetek is érkezzenek, mégis sokan vállalkoztak arra, hogy néhány sorban leírják, miért az ő doktor nénijük, doktor bácsijuk a legkedvesebb az egész világon. A háláról, szeretetről és kötődésről szóló, olykor megható történeteket a zsűri a rajzok értékelése során örömmel olvasta el és közülük a következő 7 pályázó gyermek írását emelte ki:  


Bazsó Máté (9 éves, Szeged): Egy meglepő kérdés

Ki a legjobb doktor bácsi a világon? Hát Bereczki Csaba, az én doktor bácsim. Ő már pár napos korom óta ismer és kezel engem. A vesémet gyógyítja. Azért szeretem őt, mert kedves, türelmes, barátságos és humoros. Gyakran megnevettet. Sokat kérdezget az iskoláról, a barátaimról és a lányokról. Egyszer éppen a vérnyomásomat mérte, amikor megkérdezte:

 -Máté! Hogy állsz a csajokkal?

Én szóhoz sem jutottam, annyira meglepődtem. De a vérnyomásmérő elárult. A pulzusom 100-ra emelkedett! Talán el is pirultam. Csaba bácsi rám nézett és elmosolyodott. Viccesen megjegyezte:

-Úgy látom, ezt újra meg kell mérnünk. Aztán majd megbeszéljük.

Végül megsúgtam neki, hogy két lány is tetszik az osztályból. Szerencsés vagyok, hogy ilyen klassz doktor bácsim van! Köszönöm, hogy törődik velem!

 

Daiki Nikkó (8 éves, Budapest): A példamutató Doktor néni

Bemutatom a Doktor nénimet: Dr. Rendek Máriának hívják. Gyermek háziorvos. Rövid, barna haja van és szemüveges. Hófehér köpenyéről a kék mosolygós kitűzője soha nem hiányozhat. A hallgája halványlila színű. Mindig mosolyog, ha meglát! :) Már 2 napos koromtól ismerjük egymást, ami nagyon jó érzéssel tölt el, ha rá gondolok. Mindig szeretettel gyógyított engem, és a többi kis betegét is. Tavaly bántottak engem az iskolában. Amikor a Doktor nénimnek ezt elmeséltem, akkor ő is elmesélte a saját gyerekkori történetét, amikor őt bántották. Aztán mikor legközelebb találkoztunk, hozott nekem egy szép, üres füzetet, és azt mondta, hogy ebbe naplóba leírhatom, hogy egész nap mi történt velem. A jót is, és a rosszat is. Minden alkalommal megkérdezi, hogy vagyok, és figyelmesen hallgat engem, miközben észrevétlen megvizsgál. Amikor ő beteg, akkor egy zöld maszkot vesz fel, hogy senkit ne betegítsen meg. Ilyet eddig csak Tőle láttam! Én nem tudom, hogyan csinálja, hogy mindenre figyel, de legalább hat keze van, és akkora szíve, ami nem fér a papírra. A hat kezét már megrajzoltam. Beadhattam volna egy tiszta pirosra színezett lapot is, ami a hatalmas szíve egy része, de azt rajtam kívül senki nem értené. Azért így rajzoltam le a Doktor nénimet, mert azt szeretném elmondani, hogy Ő nem csak szeretettel gyógyít, hanem vigyáz is ránk. Az a kék mosolygó kitűzője pedig mindig rajta van a hófehér köpenyén! És azért van egy kézből formált szív körülötte, mert én örökre a szívembe zártam őt. Nekem szerencsém van, hogy ismerhetem a Világ Legjobb Doktor nénijét!

 

Dankai Ágnes (8 éves, Nagymaros): Végre iskolába mehetek

Összetett szívfejlődési rendellenességgel születtem. Tíz hónapos koromban katéterrel megvizsgálták a szívemet és megállapították, hogy nem tudnak segíteni rajtam. Fél évente jártunk ellenőrzésre a Rókus Kórházba egy csupa szív, aranyos doktor nénihez, aki megpróbálta megváltoztatni a sebészek véleményét, de hiába fáradozott. Amikor Ő nyugdíjba ment, helyette a Kardiológiai Intézetből jött rendelni Környei doktor. Ő átnézte az összes leletemet és biztatni kezdett, hogy 5 év alatt fejlődhet a tudomány, megkatétereznek újra, és döntenek. Hála Istennek. Prodán Zsolt főorvos úr elvállalta a műtétemet, így 2012. április 16-án javítottak a szervezetem oxigénszintjén, szeptemberben el tudtam kezdeni az iskolát a kortársaimmal. Azóta is nagyon hálás vagyok Környei Lászlő főorvos úrnak, amiért felkarolta az ügyemet.

 

Kiss Marcell (10 éves, Tiszavasvári): Szeretettel is lehet gyógyítani

Mikor még kicsi voltam, többször is betegeskedtem, és volt, hogy injekciót kellett kapnom. Emiatt nehezteltem a doktor bácsira, most már tudom, hogy jót akart nekem. Egyszer a doktor bácsinak rendetlenkedett a szíve és napokra kórházba került. Aggódtam érte, de szerencsére nem volt komoly a baj. Megtudtam, hogy pont ekkor van a születésnapja, s mivel közel lakunk egymáshoz, meglepetésként azt találtam ki, hogy meglátogathatnám, és meglephetném őt egy tortával, hogy viszonozhassam a törődést, amit addig kaptam tőle. A doktor bácsi mosolygott az örömtől mikor betoppantam, én meg boldog voltam, hogy örömet szerezhettem neki, és ezzel én is hozzájárultam a gyógyulásához, persze ez a szüleim segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg. Most már azt is tudom, hogy néha többet ér egy jó szó, mint bármilyen orvosság, hisz a doktor bácsi sem csak a gyógyszerekkel gyógyít, hanem törődéssel és szeretettel is.

 

Őze Csanád (6 éves, Szentes): Zéti baba megviccelte Erika nénit

Mindig óvatosan vizsgál meg, nagyon vicces és sokszor nevet a rosszaságaimon, mindig mondja, hogy milyen fürge vagyok. Amikor bölcsibe jártam, ott is ő látogatta meg a gyerekeket és mindig viccelődött velem. Olyan ügyes vagyok nála, hogy még a szuriknál sem sírtam, amikor ovis lettem. Volt egy-két vicces történetünk a rendelőben. Egy éve született meg a kistesóm, én is mentem anyáékkal. Épp Zétit csiklandozta a "hallgatójával", amikor Zéti mindenfelé elkezdett pisilni. Gyorsan kerestem a pelust, de már akkor késő volt. Jót nevettünk ezen. Mindig kapok tőle matricát is. Szerintem Erika néni a legviccesebb, legaranyosabb doktor néni!

 

Peresztegi Hanna (9 éves, Budapest): Kedves Naplóm!

Kedves Naplóm!

Már nagyon régóta szédülök. Ezt a szédülést egész nap érzem. Gondolom, senki nem tudja elképzelni, hogy milyen úgy élni, hogy örökké szédül! De már én is néha elfelejtem, annyira megszoktam. Ágota doktor néni elküldött sok vizsgálatra emiatt. Kezdjük az alvásvizsgálattal.

2013. július 3-4.

Kedves Naplóm!

Tegnap alvásvizsgálaton voltam. Hű, de nem volt kedvem hozzá! De megnyugtattam magam azzal, hogy nem lesz semmi, csak alszom és megvizsgálnak közben. De nem egészen így volt! Egyáltalán nem. Este odamentem Anyával a kórházba és egy kedves néni bevezetett minket egy fehér szobába. Nagyon szerettem volna a szobába vidám bútorokat és egy kis színt. Fürdés után befeküdtem az ágyba. (Kényelmetlen volt.) A kedves néni rám szerelt temérdek műszert és közben elmagyarázta, hogy mi hogy működik. Volt a szemem mellett, a hajamban nagyon sok, a térdemen, a tenyeremen, a karomon és az ujjamon is. Ezeket a néni bedugta egy kockaszerűségbe. Komolyan, úgy néztem ki, mint egy robot! És ráadásul alig bírtam elaludni és már hajnalban ébren voltam, pedig szeretek sokáig aludni. De zavart a sok drót.

Hiába szerettem volna nagyon, de a vizsgálatból sajnos nem derült ki semmi, továbbra is szédültem. Viszont itt a nyári szünet!

2013. szeptember 18.

Kedves Naplóm!

Ma neurológusnál voltam. A doktor néninek fehér köpenye volt és a rendelőjében volt sok-sok játék. Úgy tűnt, hogy nem nekem vannak, hanem inkább a 4-5 éveseknek, de szívesen eljátszottam volna velük, de az orvos csak vizsgált és vizsgált, úgyhogy egész pontosan nem tudtam megnézni a játékokat, hogy mik is azok. Nagyon sok mindent kellett csinálnom: fogni az orromat, járkálni fel-alá, és el kellett viselnem, hogy a néni kalapáccsal ütögeti a térdemet. De úgy képzeld el ezt a kalapácsot, kedves Naplóm, hogy erős nagy kalapács, de nem olyan, amivel a szöget ütjük be. Hát, ha azzal ütöget a néni, az fájhatott volna! De hiába ütögetett a kedvenc kalapácsával, nem derült ki, hogy mitől szédülök... :( Sőt! Inkább egy másik rémes vizsgálatra utalt, ahova szerencsére csak decemberben megyek...

2013. december 2-6.

Kedves Naplóm!

Bocsánatot kérek azért, hogy nem vittelek magammal a Bethesda kórházba, de nem akartam, hogy valami bajod essen. Tudd meg Naplóm, hogy már megint a szédülésem miatt voltam ezen az egy hetes vizsgálaton. Ez nem olyan vizsgálat volt, mint amiket eddig elmeséltem, nem szurkáltak tűkkel, nem ütögettek kalapáccsal, nem drótoztak be, hanem inkább játszottam. De rossz volt, hogy anya nélkül, tesók nélkül, család nélkül kellett ott aludni. Pedig a szobám barátságos volt és megnyugtató, de mégis úgy éreztem, hogy picit ideges vagyok benne. Szerencsére a szobatársam, Kitti, nagyon kedves volt. Volt még ott egy udvarias, jófej fiú, Bence. Meg Dani. Így négyesben jól eljátszottunk.

Voltak csoportfoglalkozások egy szigorú, de aranyos nénivel. Ezek zenések voltak. Le is rajzoltam az egyiket, nézd csak meg! Mindenki kapott egy hangszert és zenéltünk. Ez nagyon érdekes volt. Először a csörgő volt nálam, de aztán karmester is lett belőlem! Karmesterségem után megkaptam a triangulumot is, utána meg a dobot.

Látod a következő rajzomat? Egy kedves, jófej bácsi, Imre bácsi, néha kivitt bennünket a Bethesda játszóterére. Petivel, egy másik osztályon lévő fiúval tollasoztunk. Olyan ügyetlen voltam, de Peti segített, és türelmesen megmutatta, hogyan kell ütni a tollaslabdát. De ha véletlenül nagyon nagyot ütöttem, szaladtam is a labdáért, és segítettem Petinek felvenni, mert Peti kerekesszékben ül, pedig csak két évvel idősebb nálam.

Néha a pszichológus, Gabi néni, elvitt beszélgetésekre. Szerettem a feladatokat, amiket adott, mert beszélni és rajzolni kellett, amit én nagyon szeretek! Amint a rajzomon is látod, éppen a családomról mesélek. Anyukám kezében egy könyv van, az én kezemben ceruza... Csak az egy picit idegesített, hogy Gabi néni sosem rám figyelt, hanem irkálta a papírjait. Mert annyit beszéltem, hogy hármat is kitöltött. De mindig mosolygott és kedves volt velem.

De ez a hiper-szuper vizsgálat sem segített sajnos... Jaj, de szédülök még mindig! Bárcsak kiderítenék már, hogy mitől szédülök, és mulasztanák el!

További jó emlékőrzést kívánok!

 

Szarka Benedek (11 éves, Budapest): Az igazi gyógyítók

Még óvodás voltam, amikor először jártam Szánthó doktor úrnál. Anyáék észrevették, hogy ha sokat futok vagy felmegyek a negyedikre, köhögnöm kell. Nála sosem féltem a vizsgálatokon. Egyszer nagyon bedagadt a mandulám, lázam nem volt, de mégis sok gyógyszert kaptam, ami nem használt. Végső elkeseredésében anya felhívta a doktor urat, aki azonnal látni akart. Igaz, hogy egyáltalán nem köhögtem, de ő mégis megvizsgált és kenetet vett a torkomról, így végre kiderült, hogy egy mononucleosis nevű rusnya betegségem volt. Az a jó benne, hogy minden vizsgálatkor arra is kíváncsi, hogy én milyen vagyok valójában, mit szeretek csinálni, mihez értek. Az is jó benne, hogy meggyőzte anyát (aki szerintem extrán aggódós), hogy ne féltsen annyira, nyugodtan futhatok még iskolakört is - ha köhögök, azt az ő dolga lesz megoldani. Anya teljesen megbízik benne és ez nekem jó. Fontos még megemlíteni Erzsike nénit is, aki a doktor úr asszisztense. Ő is mindig kedves, érdeklődő és minden fontos dologról tájékoztatja anyát. Szerintem ők az igazi gyógyítók.

 

Ugrai Cintia Mira (6 éves, Nyíregyháza): Anyával és testvéremmel a doktor néninél

Ő gyógyította a két nagy testvéremet is. Eljött megnézni, amikor megszülettem, és akkor is, míg még nem tudtam járkálni. Amikor meglát, csodálkozva mondja, mekkorára nőttem, de pont olyan gyönyörű és okos vagyok, mint Bianka és Vanessza. Mindig megkérdezem, hogy ugye nem kapok szurit? Ekkor mosolyog, és azt válaszolja: Elfogyott! :) Későn jövőknek már nem jut! :) Ilyenkor megnyugszok, jó nagyra tátom a szám és nagyokat sóhajtozok. Felírja a pirulát, amitől egyből jobban érzem magam. Mivel nem sírtam, ezért választhatok egy matricát.

 

A 2013-as Astellas Gyermekrajz Pályázaton a legtöbb rajz Dr. Percs Ágnes keceli, valamint Dr. Végh Erika szentesi házi gyermekorvosokról készült. Valamennyi nyertesnek és helyezettnek szívből gratulálunk!

Az Astellas Gyermekrajz Pályázat idei zsűrijének tagjai a következők voltak: Janikovszky János, a Móra Könyvkiadó elnök-vezérigazgatója, Bartos Erika meseíró és -rajzoló, Varga Edit, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője, Dr. Hauser Péter gyermekonkológus szakorvos, Dr. Badacsonyi Szabolcs, a Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle szerkesztőbizottsági elnöke, Dr. Rigler Ilona, a Heim Pál Gyermekkórház Mentálhigiénés Központjának vezetője, Dr. Gárdos László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára,  Dr. Dolowschiák Annamária házi gyermekorvos, valamint a számos hazai gyermekkönyv illusztrátorakénismert

Kalmár István.

 

Szerző: www.astellasdij.hu/gyermekrajz

astellasdij.hu/gyermekrajz)

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/15616/masodszorra-is-sikeres-volt-az-astellas-gyermekrajz-palyazat
Szerző: www.astellasdij.hu/gyermekrajz

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/15616/masodszorra-is-sikeres-volt-az-astellas-gyermekrajz-palyazat
Szerző: www.astellasdij.hu/gyermekrajz

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/15616/masodszorra-is-sikeres-volt-az-astellas-gyermekrajz-palyazat
Szerző: www.astellasdij.hu/gyermekrajz

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/15616/masodszorra-is-sikeres-volt-az-astellas-gyermekrajz-palyazat

Utoljára frissítve: 2015-02-14 14:16:57

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Színes Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Színes Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>